Online security - Altijd veilig op internet

Voor studie en werk ervaren de meesten van ons het internet als leuk, leerzaam en interessant. Helaas hoor je steeds vaker verhalen over hackers die digitaal inbreken in privé- en werksystemen. Online veiligheid is daarom van groot belang. Houd bijvoorbeeld je apparaten en software up-to-date-, zorg voor een goede virusscanner en klik niet zomaar overal op. Meer tips voor een veilig digitaal leven en online security lees je op deze pagina. 


Antivirus

Het goede nieuws is dat het besturingssysteem, zoals Windows en macOS, op je studie- of werklaptop steeds veiliger wordt. Het slechte nieuws is helaas dat hackers ook steeds slimmer worden. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om jouw presentaties, rapportages, werkstukken of bedrijfsgevoelige informatie veilig te stellen. Het belangrijkste: een goed antivirusprogramma. En dat hoeft gelukkig niet eens zoveel te kosten.

Veel gratis antivirustools, zoals Panda Free Antivirus of Avast Free Antivirus, werken vaak (bijna) net zo goed als bekende betaalde software. Heb je er echter een paar tientjes per jaar voor over dan kun je ook gebruikmaken van de beste antivirusprogramma's. Het voordeel van een betaalde versie is ook dat je deze vaak op meerdere computers tegelijk en soms zelfs op je smartphone kunt gebruiken. 


Antivirusprogramma voor jouw computer of laptop? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Malware en ransomware

Malware is een software die door hackers wordt gebruikt om jouw computer te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot je systeem. Een van de meest vervelende vormen van malware is ransomware. Daarmee kaapt een hacker als het ware je computer en versleutelt hij je bestanden. Zo kun je er niet meer bij, totdat je een bepaald bedrag aan losgeld hebt betaald. Al is het altijd nog maar de vraag of het daarna wordt vrijgegeven.

Een probleem met ransomware is niet altijd zomaar op te lossen dus het advies: beter voorkomen dan genezen. Zorg in ieder geval voor een goede antivirustool, maar let ook goed op tijdens het gebruik van je computer. Open nooit zomaar bestanden of mails waarvan je niet weet waar ze vandaan komen of wat erin zit. Let bij het installeren van programma's altijd goed op wát je installeert en maak regelmatig je computer schoon met behulp van een antimalwareprogramma. En last but not least: zorg voor een goede back-up. Is je computer dan toch besmet, dan kun je zonder problemen je meest recente back-up terugzetten zonder losgeld te betalen. 


Hoe goed zijn jouw wachtwoorden? 

Gebruik je voor al je studiesystemen hetzelfde wachtwoord? Of denk je dat die inlogs op je werk voor niemand interessant zijn? Misschien varieer je wel tussen een paar wachtwoorden? Dan is bij deze absoluut het advies: ga hier voorzichtiger mee om. Zo is het aan te raden om eens in de twee maanden op elk account te veranderen van wachtwoord. Dat klinkt misschien als een hoop gedoe. Je moet tenslotte nieuwe wachtwoorden bedenken en zorgen dat je ze allemaal maar weer onthoudt. Gelukkig zijn daar handige tools voor. Gebruik een wachtwoordmanager, zoals LastPass of 1Password, om eenvoudig moeilijk te hacken wachtwoorden te maken en op te slaan. 


Antivirusprogramma voor jouw computer of laptop? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

VPN voor onderweg

Als student werk je misschien regelmatig in een koffietentje en voor werk is jouw reistijd wellicht het ideale moment om alvast in te loggen onderweg. Gebruik je daarbij een openbare wifi dan is een VPN echt een must. VPN is als het ware een netwerk dat jouw internetverkeer omleidt, zodat je onherkenbaar bent voor anderen (dus ook voor hackers). Een aanrader, want zonder VPN dringt een hacker makkelijk via het wifi-netwerk jouw computer of smartphone binnen.

Overweeg overigens ook thuis een VPN te gebruiken. Nu we massaal apparaten als slimme thermostaten, lampen, speakers en streamingapparaten aan ons netwerk koppelen, vinden hackers steeds meer nieuwe routes naar jouw apparatuur. Vaak zijn deze apparaten namelijk veel minder beveiligd en zet je daarmee de deur naar jouw laptop of smartphone wagenwijd open. 


Wees alert

Met alle tips die we je hebben gegeven kom je een heel eind als het gaat om de beveiliging van jouw studielaptop of werkcomputer. Je kunt echter nog zoveel antivirusprogramma's op je computer hebben staan, als je zelf niet oplet dan loop je nog altijd risico. Denk na welke websites je bezoekt, vraag je af waarom een programma bepaalde rechten nodig heeft en open niet zomaar elke bijlage. En ja, het is even een klus om een back-up te maken of een passwordmanager in te stellen, maar je zal jezelf voor je hoofd slaan als je volgende week ineens het slachtoffer bent van een hacker waardoor je al je foto's, video's en documenten kwijtraakt.