Het gemak van de juiste printer
Of je nu thuis studeert of aan het werk bent: het is altijd handig om een printer binnen handbereik te hebben. Een verslag afdrukken, die eindtoets op papier zetten of gewoon een zelfgemaakte uitnodiging de deur uit doen. De verkoop van printers is onlangs flink toegenomen. Welke kies jij?
De techniek
Moderne printers zijn er in twee smaken: inkjet en laser. Bij een inkjetprinter wordt er gebruik gemaakt van een of meerdere cartridges met inkt, die op het papier worden gespoten en vervolgens snel drogen. Een laserprinter gebruikt toner: droge inktstof die door een proces aan het papier wordt gehecht. Maak je vaak kleurenafdrukken en druk je verschillende soorten materiaal af (bijvoorbeeld tekst, maar ook afbeeldingen)? Dan is een inkjetprinter een goede kandidaat. Een laserprinter valt over het algemeen op door de snelheid waarmee wordt afgedrukt en het grote aantal pagina’s dat je met een toner kunt afdrukken. Vooral op kantoor, waar door meerdere mensen en veel wordt afgedrukt, zijn laserprinters dan ook populair.
Stopwatch
Ben je ongeduldig én druk je vaak grote hoeveelheden af? Let op de afdruksnelheid van de printer. Deze wordt in de praktijk vaak uitgedrukt in pagina’s per minuut. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de printer. Controleer altijd over welke afdrukstand bij de specificaties wordt gesproken: vaak maken fabrikanten onderscheid tussen de snelheid van zwart/wit-afdrukken en die van kleurafdrukken.
Aansluitmogelijkheden
De meeste printers bieden een USB-aansluiting, waarmee je eenvoudig je laptop aan het apparaat koppelt. Nóg makkelijker is een draadloze verbinding: de printer wordt via WiFi opgenomen in je thuisnetwerk en kan vervolgens door alle apparaten (inclusief je telefoon en tablet) worden gebruikt.
De iets uitgebreider modellen zijn vaak ook voorzien van een vaste netwerkaansluiting: die komt van pas als je de printer per se bekabeld in je thuisnetwerk wilt opnemen. Afhankelijk van de printerfabrikant, biedt de printer soms online diensten, zoals Afdrukken op afstand. Hiermee kun je – bijvoorbeeld als je onderweg bent – je studiewerk thuis uit de printer laten rollen. Maak je vaak foto’s en bewaar je deze op geheugenkaartjes? Sommige printers hebben een ingebouwde geheugenkaartlezer, waarmee je zonder tussenkomst van je computer direct foto’s kunt afdrukken.
Papier Hier!
Heb je al bedacht waarop je gaat afdrukken? Printerpapier is er in alle soorten en maten. Voor normaal afdrukwerk (zoals verslagen en aantekeningen) kun je uitstekend aan de slag met standaard printerpapier. Ben je van plan om foto’s af te drukken of een visuele presentatie waaraan je veel tijd hebt besteed? Overweeg dan het gebruik van ‘premium’ printerpapier. Verschillende fabrikanten bieden speciaal fotopapier aan, dat vaak wat zwaarder van gewicht is en een glanslaag heeft. De kleuren komen hierdoor beter uit de verf. Ook is er papier beschikbaar in een afwijkend formaat, onder meer in de afmetingen van een standaardfoto. Zo beschik je in één keer over het gewenste resultaat.
Afdrukformaten
Afdrukken op A4, of groter of juist kleiner? En soms een envelop of fotoformaat? Het model printer bepaalt met welke papierafmetingen kan worden gewerkt. Sommige printermodellen hebben aparte lades voor afwijkende papierformaten: handig, omdat je zo niet telkens het papier hoeft om te wisselen. Andere printers hebben een lade met een grote vulcapaciteit, zodat je niet steeds nieuw papier hoeft bij te vullen. In de praktijk gaat het vaak om de balans tussen de fysieke afmetingen van de printer en het aantal lades dat de printer biedt.
Alleskunner
Bedenk je goed waarvoor je de printer gaat gebruiken. Ben je ook van plan om documenten te scannen (bijvoorbeeld afbeeldingen), dan kun je een multifunctionele printer overwegen. Zulke modellen zijn ook uitgerust met een scanner, zodat je niet meerdere apparaten op je bureau hoeft te plaatsen. Dat scheelt de nodige ruimte én aanschafkosten. Sommige multifunctionele printers hebben ook nog een faxfunctie aan boord.
Sommige alleskunners hebben voor het scangedeelte ook een automatische papierinvoer. Hierbij wordt het document dat je wilt scannen automatisch ingeslikt en na de eerste scanbeweging opnieuw ingevoerd om de achterkant van het document te scannen. Dat bespaart je het handmatig omdraaien van de pagina. Ook als je alleen voor een printer kiest, kan zo’n mechanisme handig zijn: als je een dubbelzijdige pagina afdrukt, wordt het papier automatisch omgedraaid en heb je in één keer beide zijden bedrukt. Gemak dient de mens.