Kies de juiste gaming-pc

Allemaal goed en wel, die studie of dat werk. Zolang je maar voldoende tijd overhoudt voor de broodnodige ontspanning. Een goede game kan daar flink aan bijdragen. Voor de beste prestaties gebruik je uiteraard een goed uitgeruste gaming-pc. Geef toe: alles om te winnen!


Uitgangspunten

Actie, avontuur, simulatie, strategie, sport: games zijn er in alle soorten en maten. Welk type gamer ben je en welke games ben je van plan te gaan spelen? Deze vragen spelen een rol bij het kiezen van de juiste gaming-pc. Bedenk je ook op welke locatie je de games wilt spelen. Richt je thuis een aparte game-kamer of -hoek in? Dan kun je kiezen voor een volwassen desktop-computer. Wissel je liever regelmatig van plek of speel je games bij vrienden thuis? Een laptop is dan een logischer keuze. In de situatie van een desktop-computer heb je bovendien een extra keuze: een kant-en-klare gaming-pc of zelf een computer samenstellen. Die kun je uiteraard zelf bouwen, maar ook door een winkel laten assembleren.


Van plan om een nieuwe gaming computer te kopen? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Gaming-laptop

Vroeger was je voor een serieuze gaming-computer aangewezen op een desktop. De reden was eenvoudig: laptops waren weliswaar beschikbaar, maar hun prestaties liepen mijlenver achter ten opzichte van de desktop. Die tijden liggen achter ons: mobiele processors (het rekenhart van de computer) en grafische chips (die het beeld op het scherm toveren) zijn niet alleen kleiner, maar ook sneller geworden. Zo brengen fabrikanten van grafische chips vaak zowel een desktop- als een mobiele variant van hun nieuwste chips uit. En daar profiteren we van.

Beeldscherm

Games moeten uiteraard van het beeldscherm spatten, ook wanneer je een laptopscherm gebruikt. Fabrikanten beseffen zich dat gelukkig ook. Veel gaming-laptops zijn voorzien van een 4K-scherm, doorgaans in een riant 15-inch formaat. Zo mis je geen details. Ook zijn er modellen met een 17,3-inch formaat, zodat je helemaal geen concessies meer hoeft te doen.


Next level!

Maak je gaming-pc af met de juiste accessoires. Bijvoorbeeld met een gaming-toetsenbord en -muis. Deze beschikken vaak over handige extra’s die tijdens games van pas komen. Bijvoorbeeld een extra knop om te schieten of een beweging te maken. Of verlichting waarmee je zelfs in donkere ruimten (ideaal tijdens het gamen) controle houdt over je game.


Onder de motorkap

We blijven nog even bij de gaming-laptops en werpen een blik onder de motorkap. De warmte die een dergelijke laptop genereert, moet op een efficiënte manier worden afgevoerd. Daarvoor zorgen vaak twee of meerdere ventilatoren. In combinatie met koperen (warmtegeleidende) buisjes over het moederbord zorgen zij ervoor dat de laptop onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt.

Net als bij een desktop-pc geldt voor een laptop dat je voldoende werkgeheugen kiest. Hoe meer, hoe beter. Kies voor minimaal 16 GB en – als het budget het toestaat – voor 32 GB of meer. Om te voorkomen dat er geen ruimte is voor je favoriete games (die bovendien steeds omvangrijker worden), kies je voor een riante en vlotte SSD. 

Een standaardformaat van 256 GB lijkt op het eerste gezicht wellicht voldoende, maar raakt in de praktijk helaas al vlot gevuld. Een capaciteit van 512 GB geniet de voorkeur. Veel gaming-laptops hebben dan ook een extra harde schijf, met een capaciteit hoger dan 256 of 512 GB. Dat biedt ruimte


Van plan om een nieuwe gaming computer te kopen? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

In één keer klaar

Kies je voor een desktop-pc, dan kun je een kant-en-klare in huis halen. Die breid je uit met een beeldscherm en een gaming-toetsenbord met muis. In de praktijk hebben fabrikanten met een gaming-laptop in het assortiment, ook desktop-gaming-pc’s. Heb je behoefte aan meer flexibiliteit en beschik je over een groter budget? Dan kun je overwegen om een gaming-pc zelf samen te stellen en te bouwen. Het aanbod hardware is groot. Bovendien kun je zelf een lege systeemkast selecteren.

Bouw je zelf je gaming-pc? Kies voor een krachtige videokaart en een snelle processor. Ook voor een desktop geldt: bespaar niet op het werkgeheugen. Hoe meer werkgeheugen, hoe vlotter de games worden geladen. Kies bij voorkeur een SSD-schijf: je profiteert hiermee van een hoge snelheid. Op het moederbord komen alle componenten samen. Tot slot is de koeling van groot belang. De warmte die door de onderdelen wordt geproduceerd, moet immers continu worden afgevoerd. Er bestaan meerdere manieren van koeling. Waterkoeling zorgt voor de beste en stilste pc-koeling. Tegenwoordig kun je kiezen voor een kant-en-klare koelingssysteem. Deze monteer je zelf eenvoudig in de systeemkast, waarna je bent verzekerd van een goede koeling van de processor en de andere onderdelen.