Blauwe energie

We kennen al grijze energie en groene energie, maar nu is er een nieuw soort energie op de markt: energie uit water, oftewel blauwe energie!

Op 26 november 2014 werd de eerste blauwe energiecentrale van Nederland door koning Willem-Alexander geopend op de Afsluitdijk. En dat was een wereldprimeur! Het is namelijk niet alleen de eerste blauwe energiecentrale van Nederland, maar van heel de wereld, want het idee om energie op een ‘blauwe’ manier te produceren, is in Nederland ontwikkeld. Daarmee loopt Nederland dus mee voorop in de innovatie op het gebied van duurzame energie. Wat houdt blauwe energie precies in?

Zoet met zout water mengen: blauwe stroom

Door zoet en zout water bij elkaar te brengen, kan energie opgewekt worden. De blauwe energiecentrale op de Afsluitdijk brengt per uur 220.000 liter zoet water van het IJsselmeer en 220.000 liter zout water van de Waddenzee bij elkaar.
 

Het water stroomt langs membranen (speciale filters), maar alleen het zoute water kan door de membranen heen omdat er meer geladen zoutdeeltjes (ionen) in zout water zitten. Zo ontstaat een stroom van positief geladen deeltjes de ene kant op en negatief geladen deeltjes de andere kant op, net als bij een batterij.
 

En met een batterij kan stroom opgewekt worden. Elektriciteit wordt uit het verschil in zoutgehalte of spanning gehaald.
 

Het voordeel van blauwe energie is dat zoet en zout water altijd aanwezig zijn. Voor de opwekking van blauwe stroom is de energiecentrale niet afhankelijk van het weer, zoals bij windenergie wel het geval is.

Ook verwacht men dat blauwe energie goedkoper op te wekken is dan zonne-energie en windenergie. Bovendien is het nooit verkeerd om meerdere duurzame alternatieven te hebben.

Energiecentrale als testfabriek

De energiecentrale op de Afsluitdijk is een testfabriek die nog maar blauwe stroom op kan wekken voor 125 huishoudens. De membranen kunnen nu 1,3 Watt per m2 leveren, maar pas bij 2 tot 3 Watt per m2 is blauwe energie economisch rendabel. Wetenschappers gebruiken de testperiode van meerdere jaren daarom om de efficiëntie van de membranen te verbeteren en de effecten van het gebruik van blauwe stroom te onderzoeken. Volgens berekeningen heeft de Afsluitdijk namelijk genoeg vermogen om blauwe stroom voor 500.000 huishoudens op te wekken.
 

De bedoeling is om in de toekomst het aantal membranen uit te breiden en meerdere energiecentrales te gaan plaatsen op plekken waar zoet en zout water elkaar tegenkomen. Op de plek waar bijvoorbeeld de Rijn de zee in stroomt, kan blauwe stroom opgewekt worden voor 80% van de Nederlandse huishoudens. Als de proefperiode positief uitpakt, wordt verwacht dat Nederland in 2020 echt van blauwe energie kan gaan profiteren. Nederland heeft in ieder geval voldoende rivieren en grenzen aan zee!

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken