Alternatieve energie: aardgas vervangen door pellets
In Nederland zijn we niet beter gewend dan onze huizen te verwarmen met aardgas. In veel landen om ons heen is dat echter niet zo gewoon. Daar stoken de meeste huishoudens op huisbrandolie en gebruiken zij professionele houtstook cv-installaties.
En dat is helemaal niet zo gek! Aardgas zal op den duur namelijk opraken. De voorraad aardgas in de aardbodem is niet zo groot meer. Deze schaarsheid laat de prijzen van aardgas stijgen. Internationale politieke spanning geeft daarnaast ook druk op de energieprijzen.
Het is dan ook niet onverstandig om de mogelijkheden van alternatieve energie te bekijken. Want als het aardgas op is, hebben we alternatieve energie nodig, ook wel duurzame energie genoemd.
Alternatieven voor aardgas
Voor de verwarming en warm water zijn er alternatieven voor aardgas. Wanneer je ketel aan vervanging toe is, kun je overwegen een hout- of pelletkachel te laten installeren. Deze kachels kunnen in ieder huis geplaatst worden. Deze vormen van alternatieve energie zijn concurrerend in prijs en ze zijn minder belastend voor het milieu dan aardgas.
Houtkachel
Volgens de overheid is een toename van het aantal houtkachels en open haarden niet gewenst in woonwijken als de CO2-uitstoot niet binnen de perken blijft. Houtkachels leiden tot geuroverlast en meer fijnstof in de lucht, wat schadelijk is voor de gezondheid.
Openhaarden hebben een nog hogere uitstoot van schadelijke stoffen. Wanneer je toch overweegt een houtkachel aan te schaffen, kies dan in ieder geval voor een kachel met hoog rendement. Het is daarom belangrijk om goed advies in te winnen voordat je een houtkachel aanschaft. En hoe minder je stookt, hoe minder belastend voor het milieu uiteraard.
Pelletkachel
Voor een pelletkachel geldt dit niet. Pelletkachels zijn zeer milieuvriendelijk. Stoken op pellets is ook een vorm van houtstook want pellets zijn kleine houtkorrels die gemaakt worden van duurzaam resthout.
Maar in tegenstelling tot brandhout zijn pellets CO2-neutraal, er komt geen extra CO2 vrij bij het verbrandingsproces. Het is een vorm van biomassa: pellets worden gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen, zonder toevoegingen.
Deze alternatieve energie is dus veel schoner dan fossiele brandstoffen als aardgas. Daarnaast is het warmtevermogen twee tot drie keer hoger dan dat van brandhout waardoor je ook op je energierekening bespaart. Niet alleen beter voor je portemonnee maar ook tegen het broeikaseffect!
Nog enkele tips
- Kies een vermogen dat past bij de ruimte voor de meeste efficiëntie.
- Bij mist of windstil weer blijven stank en vervuiling (fijnstof, koolmonoxide, zware metalen) langer hangen.
- Laat de schoorsteen op tijd schoonmaken.
- Hout uit duurzaam beheerde bossen versterkt het broeikaseffect niet.
- Gebruik de kachel op de juiste manier. Bij vervuild hout, spaanplaat, papier en paraffinebriketten maar ook bij te weinig luchtaanvoer komen koolmonoxide en andere schadelijke stoffen vrij.
- Bij gebruik van een houtkachel is een koolmonoxidemelder aan te raden.
- Kijk ook eens naar een warmtepomp; een hoog rendement en weinig vervuiling.