Geheugenkaart kopen: tips voor de beste sd-kaart
Inhoudsopgave
Wie veel fotografeert of op zijn telefoon flink wat muziek wil opslaan, zal ongetwijfeld wel eens ruimte te kort hebben. Een nieuwe geheugenkaart kopen met meer capaciteit is dan vaak de beste oplossing. Waar moet je op letten als je de kaarten gaat vergelijken? Hoe kun je de beste microSD kaart kopen en waar scoor je een goedkope SD kaart? We geven je tips om op een goedkope manier je geheugen te vergroten.
Wat is een geheugenkaart?
Een geheugenkaart is een extern geheugen voor bijvoorbeeld je camera, videocamera, smartphone of tablet. Je kunt deze gebruiken voor het opslaan van foto’s, filmpjes, muziek en apps. De geheugenkaart bestaat al enkele decennia. Een herkenbaar voorbeeld is de ouderwetse memory card, die vroeger in de PlayStation 2 werd gebruikt. Nog altijd wordt er volop in geheugenkaarten geïnnoveerd. Ze worden steeds sneller, bevatten meer geheugen en worden ook nog eens kleiner.
Je kunt een geheugenkaart vergelijken met een USB-stick, maar er zijn wel wat kleine verschillen. Een USB-stick is vooral bedoeld om bestanden uit te wisselen tussen computers en laptops. De geheugenkaart daarentegen wordt voornamelijk gebruikt bij de kleinere apparaten, zoals je camera of telefoon. Beide geheugensoorten zijn erg klein en compact en kunnen tegenwoordig grote hoeveelheden data opslaan.
Een SSD schijf is relatief nieuw en is vergelijkbaar met een externe harde schijf. Het grote verschil met een geheugenkaart is dat een SSD een stuk groter, maar ook een flink stuk sneller is. Een SSD is goed te gebruiken als back-up bij je computer, maar is niet geschikt voor je kleinere apparaten. Bovendien zijn de schijven ook nog eens een flink stuk duurder. Wil je nieuwe kaarten kopen? De geheugenkaart is tegenwoordig zó populair, dat iedere elektronica- of populaire webwinkel standaard meerdere soorten aanbiedt.
Welke soorten geheugenkaarten zijn er?
Afhankelijk van het soort apparaat dat je gebruikt, moet je goed kijken naar een geschikte geheugenkaart. De meest bekende en meest gebruikte geheugenkaart is de SD-kaart. Deze vind je terug in een grote groep compact, systeem- en spiegelreflexcamera’s. De kaart is inmiddels zo veelvoorkomend, dat veel laptops hiervoor een ingebouwde kaartlezer hebben. Dat maakt het overzetten van bestanden een fluitje van een cent!
Als je het geheugen van je smartphone wilt uitbreiden, dan moet je kiezen voor een microSD-kaart. Een microSD is zó klein, dat de kaartjes ook in piepkleine actioncams zoals de GoPro passen. Wil je het geheugen van je iPhone vergroten? Dan zul je een andere oplossing moeten vinden. iPhones beschikken namelijk niet over een micro SD-kaart telefoon-geheugenslot. Extra opslag in de cloud kan in dit geval een goed alternatief zijn.
Een tussenformaat tussen de gewone SD-kaart en de SD kaart micro is de mini SD kaart. Deze wordt door een stuk minder apparaten gebruikt en zul je daardoor ook minder snel nodig hebben. De compact flash geheugenkaart, ook wel CF kaart genoemd, is qua formaat veel groter. Een aantal high-end spiegelreflexcamera’s, zoals bijvoorbeeld de Nikon D5, gebruiken deze kaarten om grotere bestanden alsnog razendsnel weg te kunnen schrijven.
Als je geheugenkaarten met elkaar gaat vergelijken, dan zul je ook de termen SDXC en SDHC kaart tegenkomen. Kijk goed in de handleiding van je telefoon of camera welk type ondersteund wordt. De meeste apparaten die ontwikkeld zijn na 2008, kunnen over het algemeen prima overweg met SDHC.
Een handige nieuwe ontwikkeling is de wifi SD-kaart. Hiermee heb je de mogelijkheid om draadloos bestanden over te zetten naar je smartphone of laptop. Dit is vooral handig als je snel een enkele foto wilt overzetten, om bijvoorbeeld op social media te delen. Als je echt grote hoeveelheden data wilt overzetten, zoals bijvoorbeeld video, dan werkt een kaartlezer of rechtstreeks uitlezen uit het apparaat vaak sneller.
Hoeveel opslag heb je nodig?
Als je een geheugenkaart gaat kopen, moet je ook nog rekening houden met het aantal gigabytes. Je moet jezelf voornamelijk afvragen waar je het voor gaat gebruiken. Een SD kaart 2GB kan voldoende opslag zijn voor 500 liedjes. Een SD kaart 16GB zal voldoende zijn als je er naast muziek ook foto’s op bewaart en apps op installeert. Maak je ook regelmatig een filmpje of neem je een actioncam mee op vakantie? Overweeg dan een micro SD kaart 32GB of zelfs een micro SD kaart 64GB. Zo voorkom je dat je tijdens je reis ineens zonder opslagruimte komt te zitten.
De echte fanatiekelingen zullen beeldmateriaal in RAW-formaat op willen slaan, zodat ze achteraf foto’s en video’s kunnen bewerken. Dit levert de beste kwaliteit op, maar neemt uiteraard ook meer geheugen in beslag. Een micro SD kaart 128GB komt dan goed van pas. Een SD kaart kan ook gebruikt worden om belangrijke bestanden van je computer of laptop te back-uppen. Gelukkig is er ook een SD kaart 256GB beschikbaar, waar je een flinke tijd mee vooruit kunt.
Eeuwig fotograferen op een geheugenkaart met veel geheugen klinkt fijn, want dan hoef je nooit kaartjes te wisselen. Natuurlijk kun je alles op die ene SDHC/SDXC, CompactFlash of Micro SDHC geheugenkaart laten staan, maar alle kaarten kunnen een keer corrupt raken. Bovendien zijn de kaartjes tegenwoordig zó klein, dat je ze ook nog eens gemakkelijk verliest. Leg iets belangrijks dus liever vast op meerdere kaarten en maak regelmatig back-ups. Het is namelijk ontzettend jammer als je hele vakantie in één keer weg is.
Waar moet je op letten als je een geheugenkaart koopt?
Koop niet een willekeurig geheugenkaartje, maar check in de gebruiksaanwijzing welke typen geschikt zijn voor jouw camera of telefoon. De juiste geheugenkaarten zijn cruciaal voor een optimale werking van je apparatuur. Sommige oudere camera's accepteren bijvoorbeeld geen SDXC-kaarten of reageren raar op een te grote CompactFlash-card. Een GoPro stelt ook weer andere eisen aan de snelheid van een Micro SDHC-kaart dan een smartphone. De meeste fabrikanten specificeren gelukkig heel duidelijk wat wel en niet goed werkt in hun apparatuur.
Denk ook goed na over de manier waarop je de kaart uiteindelijk gaat uitlezen. Vaak kun je veel sneller werken als je een kaartlezer gebruikt dan wanneer je je smartphone of camera met een kabel aan de computer hangt. Voor Micro SDHC/SDXC-kaarten zijn er handige adapters die je eenvoudig in de SD-poort van de computer schuift. Dat werkt zowel snel als praktisch!
Welke merken maken de beste geheugenkaarten?
Online kun je vage geheugenkaarten kopen voor een habbekrats. Maar hoe betrouwbaar zijn die kaartjes? Koop liever geheugenkaartjes van kwaliteitsmerken zoals bijvoorbeeld SanDisk Extreme, Lexar, Sony, Samsung, Transcend of Kingston. Die worden gegarandeerd qua hoeveelheid geheugen, maar ook qua duurzaamheid,lees- en schrijfsnelheid. Ze zijn wat duurder, maar daar is dus een goede reden voor.