Informatie over grastrimmers

Wanneer je een gazon wilt maaien zijn er altijd van die moeilijke hoekjes en stukjes gazon rondom paaltjes, bomen en afrasteringen waar je met je gewone grasmaaier niet bij kan. Een grastrimmer biedt hier een goede oplossing.

Bekijk alle Grastrimmers

Algemeen

Een grastrimmer bestaat in basis uit een handvat, een steel en onder aan de steel het maaimechanisme. Dit maaigedeelte bestaat uit 1 of 2 nylondraden, of kunststof messen, die met hoge snelheid ronddraaien en op deze manier gras en onkruid wegmaaien. Deze nylondraden worden op een rol gemonteerd in de grastrimmer. De grastrimmer zal langzaamaan de nylondraad opgebruiken, waarna je dus een nieuwe rol moet plaatsen. Grotere en zwaardere grastrimmers zijn vaak voorzien van 2 nylondraden of kunststof messen en een draagband. Een draagband zorgt ervoor dat een deel van het gewicht op je schouder komt te hangen.

Bosmaaier

Een aparte categorie is nog de bosmaaier. Een bosmaaier is eigenlijk een zeer zware uitvoering van een grastrimmer. Bosmaaiers zijn geschikt voor zeer ruig terrein, dik onkruid, riet en lichte bossages. Daar waar de grastrimmer vaak voorzien is van nylondraden, beschikt de bosmaaier vaak over een mes in de vorm van een ronde schijf.

Stroom, accu of benzine?

Grastrimmers zijn te verkrijgen met een snoer of met een accu. Met een elektrische grastrimmer die is aangesloten op een stopcontact moet je goed opletten dat je niet met de grastrimmer over het snoer gaat. Daarnaast is het niet handig dat je gebonden bent aan het stopcontact. Voordeel is wel dat deze trimmers over het algemeen krachtiger zijn.

Een grastrimmer die op een accu werkt zorgt voor veel bewegingsvrijheid. De accu moet uiteraard wel regelmatig opgeladen worden. Het is erg handig om een tweede accu aan te schaffen, zodat je nooit misgrijpt als er één accu leeg gaat tijden het trimmen van je gazon. Voor meer informatie over de verschillende accu's kijk dan

Een grastrimmer op benzine is het meest professioneel. Deze zijn echter wel duurder in aanschaf én onderhoud. De voordelen spreken voor zich: niet gebonden aan een stopcontact en net zo krachtig als een trimmer op stroom. Ze maken wel redelijk veel lawaai, en je moet een voorraad brandstof in huis hebben. Deze modellen zijn vooral geschikt voor de grote tuinen en zware klussen met taai, lang gras en onkruid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan walkanten.

Veiligheid

Wanneer je een grastrimmer gebruikt is het verstandig om een veiligheidsbril te dragen. Bij gebruik van grastrimmers of bosmaaiers op benzine kun je tevens gehoorbescherming gebruiken. Wanneer de grastrimmer onderhoud nodig heeft, bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe nylondraad, haal dan altijd eerst de stekker uit het stopcontact of verwijder de accu. Op deze manier kan de grastrimmer nooit onbedoeld aanslaan.

Accumodellen

De accu is een belangrijk onderdeel van de grastrimmer. Er zijn drie soorten die elk meerdere Ah-waardes kunnen hebben. Om een accu goed te gebruiken, is goed onderhoud belangrijk.

Soorten

  • NiCd (Nikkel Cadmium)
    Dit is de goedkoopste van de drie. Dit type wordt echter nog veel gebruikt. De accu voldoet ook redelijk voor deze toepassing. Hij heeft echter één groot nadeel: het zogenaamde geheugeneffect. Het komt erop neer dat je de accu volledig moet ontladen voordat je hem weer gaat opladen. Is de accu niet volledig ontladen en je laadt hem dan op, dan “onthoudt” de accu de status ten tijde van het opladen en zal een deel van zijn capaciteit verliezen.
  • NiMH (Nikkel Metaal Hydride)
    De NiMH kun je zien als een verbeterde versie van de NiCd. De prestaties zullen merkbaar beter zijn. Dit type heeft ook nauwelijks last van het geheugeneffect. Je kunt deze accu dus te allen tijde opladen. Ben je aan het maaien en ga je een bak koffie drinken, dan kan deze accu zonder problemen eventjes op de lader. Voor deze accu is het wel aan te raden om af en toe toch de accu helemaal op te gebruiken voor je hem weer oplaadt. Deze NiMH is wel gevoelig voor “diep”ontladen. Het is aan te raden de accu dus niet zó ver leeg te maken dat hij echt niets meer doet. Dit gaat weer ten koste van de levensduur.
  • Li-Ion (Lithium Ion)
    De Li-Ion is de beste van de drie. Zo heeft deze accu totaal geen last van het “geheugen”-effect. Van de drie genoemde accu’s heeft deze de beste capaciteit per volume-eenheid. Een Li-Ion-accu met eenzelfde capaciteit als een NiCd of NiMH kan dus veel kleiner en lichter zijn. De Li-Ion is wel de duurste van de drie accu’s.
Capaciteit
De capaciteit van accu's wordt uitgedrukt in Ah (Ampere per uur). Een accu met een capaciteit van bijvoorbeeld 2 Ah kan 2 uur lang een stroom leveren van 1 Ampere, of 1 uur lang 2 Ampere. De kracht van een accu zit hem in de combinatie van de spanning en de capaciteit (Ah). Zo is een 18 Volt-accu van 2 Ah een stuk krachtiger dan een 12 Volt-accu van 2 Ah.

Onderhoud
  • accu’s bereiken pas hun maximale capaciteit na 4 à 5 oplaadcycli;
  • accu’s vol, droog en koel bewaren;
  • minimaal drie keer per jaar een volledige ontlaad/laadcyclus verlengt de levensduur;
  • houd de contacten schoon met een droog doekje of (bij ernstiger vervuilde contacten) met een koperborsteltje;
  • bij het einde van de levensduur van de accu, deze behandelen als chemisch afval.

Beste grastrimmers
Populairste grastrimmers