De specificaties van de Sony Bravia Quad zijn te vinden op de Sony website.
Unboxing
De Sony Bravia Quad wordt in een grote langwerpige doos geleverd. Je merkt aan het gewicht van de doos dat het een serieuze set is.
Als de doos eenmaal is opengeklapt, zie je de vier luidsprekers netjes per stuk verpakt liggen. In het midden ligt de centrale unit – een zeer compact zwart kastje.
Het valt op dat er geen handleiding bij zit. Je moet het doen met de instructies/pictogrammen die op een groot stuk karton staan.
Installatie
De voetjes van de speaker moet je zelf nog aan de speakers monteren. Met een kruiskopschroevendraaier gaat dat zeer eenvoudig.
Vervolgens plaats je de speakers op de juiste positie. Aan de onderzijde van de luidspreker staat dit beschreven.
Daarna sluit je de control box op de TV aan via de meegeleverde HDMI kabel. Let op dat je dit via een ARC of - bij voorkeur - een EARC HDMI poort doet. Daarover later meer.
Stel in het menu van de TV in dat het geluid via HDMI out gaat. In datzelfde menu kun je aangeven welke output standaard gebruikt moet worden.
Daarna installeer je de App Bravia Connect
Als je de app opstart, wordt eerst de verbinding met het internet tot stand gebracht.
Vervolgens gaat de set een paar zelftests doen. Hierbij wordt de microfoon van de telefoon gebruikt.
Tijdens deze test bleek dat ik twee luidsprekers verwisseld had. De surround test haalde dat er vlekkeloos uit.
Als alles afgerond is, krijg je een korte maar indrukwekkende surround test te horen. Dit beloofd veel!
Testresultaten Film
De set is getest met een Samsung Qled TV uit 2018. Deze heeft helaas geen EARC aansluiting, wel een ARC. Via deze TV was het niet mogelijk om Dolby Atmos af te spelen.
Het beste geluid gaf een DTS 5.1ch instelling. Hiermee is verder alles getest.
Met een recentere TV kun je waarschijnlijk een betere geluidskwaliteit krijgen. De nieuwe Sony Bravia TV’s werken helemaal naadloos met deze set. De Sony tv wordt dan als center speaker gebruikt.
Er zijn diverse soorten films en series bekeken.
Hoog: het geluid is in de hoge tonen regio’s crisp en helder.
Midden: de midden tonen vind ik duidelijk maar soms een beetje geknepen
Laag: qua frequenties gaat de set niet heel diep in het laag. het laag is wel aanwezig maar in verhouding onderbezet. Bij een set van deze prijsklasse verwacht je een completer geluidsbeeld.
Tijdens een frequentietest viel op dat er bij een aantal frequenties duidelijke gaps waren.
Om een completer geluidsbeeld te krijgen, adviseer ik om er een subwoofer bij aan te schaffen. Er zijn twee types beschikbaar. Hoewel ik deze niet getest heb, zou ik de grootste aanraden.
Het surround effect bij films is goed. Helaas heb ik geen Dolby Atmos kunnen testen.
Muziek
Bij het testen van muziek treedt hetzelfde beeld op als bij film, maar valt het minder op.
Bij veel pop nummers is er geen diepe bas. Klassiek klinkt gewoon goed. Alleen bij nummers met een zware drop mis je het laag.
De spatial sound mapping zorgt voor een surround geluid dat erg natuurlijk klinkt.
Muziek is erg gemakkelijk af te spelen via Spotify of Airplay.
Design
Qua design zijn de speakers erg fraai. Ze zijn compact en daarmee plaats je ze gemakkelijk naast de TV, op de vloer of aan de wand. Meurbeugels zijn meegeleverd.
App
Met de Bravia Connect app kun je de installatie bedienen. Er zit ook een afstandsbediening bij, maar die heb ik niet gebruikt.
De app is vrij eenvoudig. Je kunt beperkt wat instellen. Het zou fijn zijn als er een equalizer aan de app wordt toegevoegd. Dan had ik wellicht de genoemde tekortkomingen hiermee kunnen oplossen.
Conclusie
De Sony Bravia Quad is een fraai ogende surround set die heel gemakkelijk te installeren is. Voor muziek is de set goed te gebruiken. Voor films is een extra subwoofer noodzakelijk als je van een zware punch houdt.
Gezien het prijssegment waarin deze surround set valt, had ik zelf hogere verwachtingen van de geluidskwaliteit.
Pluspunten
- compact
- eenvoudige installatie
Minpunten
- diepe lage tonen onderbezet
- moderne TV is noodzakelijk
- prijzig