Inbouwoven kopen: tips voor de beste inbouwoven

Inhoudsopgave

  1. Wat is een inbouwoven?
  2. Waar moet je op letten als je een inbouwoven koopt?
  3. Conventionele oven of multifunctionele oven?
  4. Extra functies van een inbouwoven
  5. De beste accessoires voor je inbouwoven
  6. Welke merken maken de beste inbouwovens?

Een keuken kan eigenlijk niet zonder oven. Taarten bakken, groenten roosteren of een pizza opwarmen; er is geen keukenapparaat veelzijdiger dan een oven! Bij het kiezen van een nieuwe oven gaat de voorkeur tegenwoordig vaak uit naar een inbouwoven. Een inbouwoven ziet er namelijk niet alleen mooi uit, maar neemt ook nog eens minder plek in beslag dan een losse oven. De vraag is echter wat de beste inbouwoven is... Om je op weg te helpen, geven wij je in dit artikel graag wat tips!

Wat is een inbouwoven?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een inbouwoven een oven die je netjes in je keuken wegwerkt. Een inbouwoven wordt bijvoorbeeld onder het aanrecht, in een keukenkastje of in een kookeiland geplaatst. Het grote voordeel is dat een ingebouwde oven er strakker uitziet, omdat je deze mooi in je keuken kunt wegwerken. Als je losse keukenapparatuur hebt staan, ziet dat er toch vaak wat rommeliger uit. Daarnaast is een keuken met inbouwapparatuur natuurlijk gemakkelijker schoon te houden. Een derde voordeel: je kunt zelf bepalen op welke hoogte je een inbouwoven plaatst. Het kan bijvoorbeeld handig zijn de oven op ooghoogte te plaatsen, zodat je er gemakkelijk in kunt kijken.

Een inbouwoven werkt in principe hetzelfde als een vrijstaande oven. Net zoals bij losse ovens, kun je bij inbouwovens bijvoorbeeld uit verschillende soorten kiezen, zoals een combi-oven of een stoomoven.

Waar moet je op letten als je een inbouwoven koopt?

Er zijn een aantal zaken om op te letten als je een inbouwoven koopt. Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje.

Voordat je een inbouwoven koopt, is het belangrijk te weten wat de afmeting is van de ruimte waarin de oven geplaatst moet worden. We spreken hierbij ook wel over nismaten. De standaardafmetingen van een oven zijn meestal 60 cm breed en 60 cm hoog. Er zijn echter enkele afwijkende inbouwmaten op de markt, zoals 90 en 45 cm. Zodoende is het altijd zaak alle afmetingen van de nis goed op te meten.

Ons tweede aandachtspunt heeft te maken met de deur van je oven. De meeste ovens hebben ofwel een draaideur of een openslaande klep. Als je de oven wat hoger plaatst, zit een klep je behoorlijk in de weg op het moment dat je iets uit de oven wilt pakken. Een klep is echter prima als je de oven onder je kookplaat plaatst. Denk ook goed na over de functionaliteit van een links- of rechtsdraaiende deur.

Houd bij het plaatsen van een inbouwoven ook rekening met je stroomaansluiting. Waar zitten de stopcontacten? Moet de oven op een aparte groep geplaatst worden? Mocht je voorkeur uitgaan naar een gasoven dan moet er natuurlijk een gasaansluiting in de buurt zitten.

Er zijn verschillende soorten inbouwovens te koop. Neem de elektrische oven, ook wel de conventionele oven genoemd. Dit type oven bakt op basis van boven- en onderwarmte. Een ander type oven is de heteluchtoven, die warme lucht door de gehele ovenruimte verspreidt middels een ventilator. Of wat te denken van een stoomoven of combi-oven? Als je niet kunt kiezen, is er altijd nog de multifunctionele oven!

Conventionele oven of multifunctionele oven?

Er zijn verschillende soorten inbouwovens te koop. In principe kun je deze ovens opdelen in twee categorieën: conventionele ovens en multifunctionele ovens.

Een conventionele oven wordt ook wel eens een elektrische oven genoemd. Deze oven bakt door middel van boven- en onderwarmte. Boven en onder in de oven bevinden zich verwarmingselementen die de ovenruimte verwarmen. Bij moderne ovens kun je de boven- en onderwarmte vaak apart instellen. En dat zorgt natuurlijk voor meer bakfuncties! Als je een pizzabodem af wilt bakken, zet je bijvoorbeeld alleen de onderwarmte aan. Als je voornamelijk taarten of andere platte gerechten bakt, dan is een conventionele oven vaak een prima keuze.

Ondanks dat conventionele ovens tegenwoordig dus al vaak meerdere bakfuncties bieden, zijn ze lang niet zo veelzijdig als multifunctionele ovens! We lichten drie verschillende ovens uit: de heteluchtoven, de stoomoven en de combi-oven.

Een heteluchtoven verspreidt warme lucht door de gehele ovenruimte. De circulatie van de warmte zorgt ervoor dat de oven overal dezelfde temperatuur heeft. Hierdoor worden gerechten gelijkmatig verwarmd en kun je tegelijkertijd op verschillende hoogtes bakken.

Met behulp van de stoomfunctie zet een stoomoven water om in waterdamp. Het idee achter een stoomoven is dat smaak en voedingsstoffen beter bewaard blijven. Een ander voordeel is dat je maaltijd nooit kan verbranden of kan overkoken.

Een combi-oven combineert een ovenfunctie met een magnetronfunctie. Een combi-oven is vooral aan te raden als je niet veel ruimte hebt in je keuken. Je hoeft immers slecht ééns multifunctioneel apparaat in te bouwen!

Of je beter een conventionele of een multifunctionele oven kunt kopen, is geheel afhankelijk van de vraag wat je erin wilt bereiden. Mocht je je oven eigenlijk alleen voor bepaalde gerechten gebruiken dan kun je dat mee laten wegen in je beslissing.

Extra functies van een inbouwoven

Veel moderne inbouwovens kennen allerlei extra functies, zoals de eco-functie. Met deze eco-functie combineert de oven verschillende warmte-elementen en standen. Het doel is energie te besparen. Ideaal als je bijvoorbeeld vaak kleine gerechten bereidt! Of neem de pizzafunctie, waarbij je oven een combinatie van onderwarmte en hetelucht gebruikt om je pizzabodem extra krokant te bakken. Ook kennen (combi-)ovens vaak een ontdooifunctie, waarmee je bevroren voedsel kunt ontdooien. Een volgende functie die we uitlichten, is de grillfunctie. Deze werkt met een grillelement tegen de bovenkant van de oven. Hiermee kun je een krokante korst of knapperig laagje op gerechten bereiken.

Er zijn ook ovens die zelfreinigend zijn. Dit zijn zogenoemde pyrolyse ovens, die kunnen opwarmen tot wel 500 graden! Die temperatuur is dusdanig hoog, dat alle voedselresten verbranden. Het overgebleven hoopje as kun je vervolgens zo opvegen. Daarnaast kun je kijken of de inbouwoven die je op het oog hebt, beschikt over een koelsysteem. Een oven met inwendige koeling is bijvoorbeeld sneller afgekoeld dan een gewone oven en ovens met een koele deur worden tijdens het gebruik niet warm aan de buitenkant. Deze functie komt vooral van pas als je kleine kinderen hebt. Ten slotte noemen we slimme ovens (ook wel wifi-ovens genoemd). Deze geven je bijvoorbeeld een melding op je telefoon als de oven voorverwarmd is. Ook kun je op afstand allerlei functies inschakelen, zoals de grill om dat lekkere krokante korstje te bereiken.

De beste accessoires voor je inbouwoven

Je hebt inmiddels de perfecte oven gevonden, maar bent nog op zoek naar de beste accessoires. Bij veel ovens krijg je gelukkig al een aantal accessoires standaard meegeleverd, zoals een bakplaat en verschillende roosters. Andere meegeleverde accessoires zijn afhankelijk van de functies van de oven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een draaispit of een vleesthermometer, die gekoppeld is aan de oven. Je prikt zo’n thermometer in het vlees en zodra deze de juiste temperatuur heeft bereikt en gaar is, schakelt de oven zichzelf uit.

De meeste fabrikanten hebben ook nog andere accessoires in hun assortiment opgenomen die passen bij hun ovens. Veel van deze accessoires worden echter niet standaard meegeleverd. We noemen bijvoorbeeld een pizzasteen of telescopische geleiders, waardoor je bakplaat of het rooster heel soepel in en uit de oven schuift. Ook kun je denken aan een braadslede, die je zowel in de oven als op het gasfornuis kunt gebruiken.

Welke merken maken de beste inbouwovens?

Je weet inmiddels welke functies jouw inbouwoven moet hebben en waar je verder nog op moet letten. De laatste moeilijke keuze is die voor een merk… Koop je een oven van Siemens, Bosch, Bauknecht, Miele, Whirlpool of Tristar of kun je beter voor een model van AEG, Inventum of Samsung kiezen? De meeste van deze merken zijn natuurlijk bij iedereen bekend. Ze maken dan ook goede, degelijke inbouwovens met verschillende opties en functies. Laat je echter niet teveel afleiden door een bekende naam. Ovens van het Nederlandse merk Pelgrim zijn bijvoorbeeld ook gewoon een prima optie. Welk merk voor jou de beste keuze is, is vooral afhankelijk van je wensen en je budget. Een inbouwoven van Etna of Zanussi is nou eenmaal goedkoper dan een model van Smeg.

Het kiezen van de beste inbouwoven blijft altijd lastig… Gelukkig kun je altijd een kijkje nemen bij de recensies op Kieskeurig.nl. Daarmee zie je gemakkelijk en snel welke merken door andere gebruikers als beste beoordeeld worden.