Infraroodlamp kopen | Tips en informatie

Wil je een infraroodlamp kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct infrarood lampen vergelijken Bekijk en vergelijk

Infrarood lamp kopen

Een warmtelamp verzacht pijn

De reden voor de meeste mensen om een infraroodlamp te kopen is dat zo’n rode lamp als warmtelamp fungeert. Infraroodstraling verwarmt het lichaam rechtstreeks tot diep in de huid. Dit effect noemen we dieptewarme.

Heb je spierpijn of gewrichtspijn op een specifieke plek? Dan kun je met een infraroodlamp heel gericht pijn verzachten. Door de dieptewarmte neemt de bloedcirculatie op deze plek toe, waardoor de bouw- en afvalstoffen sneller worden aan- en afgevoerd. Dit zorgt voor sneller herstel en minder pijn. Ook de huid wordt zo gereinigd, wat klachten van huidaandoeningen kan verminderen.

Direct infraroodlampen vergelijken

Eigenschappen

De kenmerken van een infraroodlamp

Het is goed om een aantal zaken te weten voordat je gaat uitzoeken wat voor jou de beste infraroodlamp is. Bijvoorbeeld welke types infraroodstraling er zijn en welke lampsoorten. Wil je een dimmer, een timer of een verstelbare lamp? Heb je voorkeur voor een lamp met veel vermogen of weinig? Er is van alles mogelijk.


Type infraroodstraling

Infraroodstraling kun je onderverdelen in drie golflengtes:
• IR-A (korte golf infrarood)
• IR-B (middengolf infrarood)
• IR-C (lange golf infrarood)

De verschillende golflengtes kunnen een andere uitwerking op het lichaam hebben. De straling van een infraroodlamp zal over het algemeen uit het korte golfspectrum komen (IR- A).

IR- A straling

De meest therapeutische infraroodstraling is de korte golfstraling, ook wel IR- A straling genoemd. Deze straling en warmte dringt tot diep in de huid door. Zo kun je reumatische pijn en spierpijn verlichten.

IR- B straling

De IR- B straling is de middengolf infrarood straling. Ook deze straling dringt direct door in de bovenste huidlagen, maar minder diep dan de IR- A straling. Hiermee heb je geen dieptewarmtewerking zoals bij IR- A straling.

IR- C straling

Verwarming van lucht, zoals bijvoorbeeld in infraroodcabines, gebeurt met IR- C straling. Deze straling verwarmt de bovenste huidlaag en dringt het lichaam niet binnen. Een dergelijke infraroodstraler is dus vooral geschikt voor verwarming.

Timer/automatische uitschakeling

Over het algemeen mag je maximaal 15 minuten gebruikmaken van een infraroodlamp. Daarom kan het handig zijn dat je een variant aanschaft met een timer, zodat je kunt zien hoelang je nog mag. Veel modellen schakelen ook automatisch uit nadat de tijd is verstreken.

Soort lamp

Een gloeilamp of een halogeenlamp: kies zelf welk type het beste past bij jouw wensen en eisen. Zoals ook geldt voor verlichting is een gloeilamp goedkoper, maar levert een halogeenlamp meer rendement op.

Dimmer

Natuurlijk hoeft de rode lamp niet altijd op volle sterkte te branden. Daarom kun je de warmtelamp soms ook dimmen. Zo kun je hem aanpassen aan je behoefte van het moment.

Kantelbaar

Soms is een andere hellingshoek beter als je een bepaald lichaamsdeel wilt behandelen. Dan wil je vast een variant waarbij de infraroodlamp kantelbaar is, zodat je de hoek kunt aanpassen. Sommige modellen zijn ook in hoogte verstelbaar.


Soorten

Verschillende soorten infraroodlampen

Er zijn verschillende soorten varianten te koop. Wat voor jou de beste infraroodlamp is, hangt af van je wensen en eisen.


  • Tafelmodellen

    De meeste infraroodlampen kun je neerzetten op tafel, bed of ergens anders. Vanaf daar stralen ze hun warmte uit in de richting die jij wilt. Deze modellen zijn vooral geschikt als je een makkelijk bereikbaar deel van je lichaam wilt voorzien van dieptewarmte.

  • Staande/hangende lampen

    Er zijn ook warmtelampen beschikbaar in staande of hangende varianten. Vooral voor rugpijn zijn deze vaak ideaal, omdat je eronder kunt gaan liggen en zo de infraroodlamp zijn werk kunt laten doen.


Voordeel ten opzichte van een warm bad of warmtekussen


Een warmtekussen en een warm bad zijn heel aangenaam wanneer je spierpijn of gewrichtspijn hebt. Toch kunnen ze niet dezelfde verlichting bieden als een infraroodlamp. Dat komt doordat een rode lamp warmte heel diep in het lichaam kan verspreiden. Met het eerder genoemde kussen of bad blijft de warmte op huidniveau.


Keuzehulp

Zo kies je de beste infraroodlamp


Afhankelijk van je klachten kun je de beste infraroodlamp voor jouw situatie kiezen. Allereerst kijk je naar het vermogen: hoe groter het pijngebied, des te meer vermogen heb je nodig. Ook speelt mee of de lamp kantelbaar of in hoogte verstelbaar is. Extra opties zijn een timer, dimmer en automatische uitschakeling.


Direct infrarood lampen vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Ook steeds vaker alleen voor warmte


Op het gebied van infraroodlampen voor pijnverlichting zijn niet veel trends te bespeuren. Toch worden er wel nieuwe toepassingen bedacht voor de techniek.

Je komt steeds vaker infraroodlampen tegen die bedoeld zijn als verwarming. Zo is er al een flink aantal terrasverwarmers dat op basis van deze techniek werkt. Hiermee kun je buiten heerlijk verwarmd zitten. Uiteraard werken deze lampen anders dan wanneer je ze specifiek op een bepaald deel van je lichaam richt. De dieptewarmte ontbreekt in deze toepassing.

Een ander voorbeeld is het gebruik van infrarood in ziekenhuizen om tumorcellen kapot te maken zonder de gezonde cellen eromheen te beschadigen.


Beste infrarood lampen
Populairste infrarood lampen