Zo los jij deze klusfoutjes gemakkelijk op

Je vergeet je kwasten schoon te maken, boort een gat op de verkeerde plek in de muur en tot overmaat van ramp zit er ook nog een luchtbel achter het behang… Zelfs de beste klusser maakt wel eens een foutje. Gelukkig is er voor de meeste klusfoutjes óók gewoon een oplossing te vinden!


De juiste apparatuur voor jouw klus nodig? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Iedereen maakt foutjes

Of het nu een leuk DIY-project of een grote verbouwing is, deze lente klaar jij die klus! Je hebt je goed ingelezen en de bouwmarkt leeggekocht… Zelfs met de beste voorbereiding zit een ongelukje echter toch in een klein hoekje. Alhoewel foutjes maken niet meer dan menselijk is, zit je er tijdens het klussen natuurlijk niet op te wachten. Zeker niet als een foutje maken betekent dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Gelukkig is er voor de meeste klusfoutjes óók gewoon een oplossing te vinden! Dus voordat je uit frustratie je behang van de muur scheurt en je kwasten in de prullenbak kwakt, doe je er goed aan dit artikel eens door te nemen. We zetten namelijk zes klusfoutjes én de bijbehorende oplossingen voor je op een rijtje.

Opgedroogde verfkwasten schoonmaken

Vol goede moed loop je naar de schuur. Je gaat vandaag je muren een fris kleurtje geven. Je grabbelt je kwasten bij elkaar… en ontdekt dat ze keihard zijn geworden. Je had ze de vorige keer dus toch niet zo goed schoongemaakt als je dacht. Geen zorgen, met deze tip hoef je je kwasten niet meteen in de container te gooien. Breng een pannetje met azijn aan de kook. Giet de hete azijn in een hittebestendige pot en laat de kwasten een half uurtje weken. Was ze vervolgens goed uit met afwasmiddel en spoel af met heet water. Laat drogen en ga daarna met je superzachte kwasten alsnog je muur te lijf. 

Verfdruipers wegwerken

Er lijkt geen einde aan dat schilderwerk te komen… Om tijd te besparen, breng je een dikke laag verf aan. Althans, dat was het idee. Een dikke laag verf gaat in de praktijk namelijk alleen maar druipen. Als je druipers meteen opmerkt, kun je ze gemakkelijk uitstrijken met een roller of kwast. Maar ook wanneer je de druiper pas de volgende dag opmerkt, is de oplossing nabij. Reinig om te beginnen het oppervlak met een ontvetter. Vervolgens verwijder je de druiper door deze weg te schuren of uit te steken. Breng nu een of twee dunne laagjes verf aan op het hele oppervlak en je druiper is verleden tijd. 

Blazen in het behang verwijderen

Na een paar uur flink zwoegen zit je behang eindelijk op de muur. Je doet een paar stappen naar achteren om het eindresultaat te bewonderen. Je knikt tevreden… totdat je oog op een luchtbel valt. Meestal trekken luchtbellen na het drogen vanzelf weg, maar soms blijken ze hardnekkig. Pak in dat geval een hobbymes en snij de blaas voorzichtig open. Doe dat altijd verticaal, zodat de kans op zichtbare schade zo klein mogelijk is. Smeer vervolgens met een klein kwastje een beetje lijm onder beide openstaande delen en druk de delen een voor een weer stevig tegen de muur. Komt er lijm naar buiten? Veeg dat dan zo snel mogelijk weg. 


De juiste apparatuur voor jouw klus nodig? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Verkeerde boorgaatjes vullen

Twee keer meten, is zeker weten. Vol goede moed zet je de boormachine in de muur… om er even later achter te komen dat je er toch een centimetertje of vijf naast zat. Boorgaten opvullen, doe je met vulmiddel. Maak het gat en de ruimte eromheen stofvrij. Gebruik vervolgens een plamuurmes om het gat met vulmiddel op te vullen. Strijk het plamuurmes tegen de muur om het vulsel glad te strijken. Als je boorgat diep is, kun je propjes oud papier insmeren met vulmiddel en deze stevig in het gat duwen. Wacht vervolgens een uurtje en werk het gat dan af met vulmiddel zoals hierboven beschreven. Wanneer het vulmiddel volledig op is gedroogd, schuur je het glad tot de overgang met de rest van de muur niet meer zichtbaar is.

Een doorgedraaide schroef losmaken

Bij het indraaien van een schroef is de kop per ongeluk beschadigd geraakt. Bij goedkope RVS-schroeven gebeurt dit vrij snel, zeker als je net het verkeerde bitje gepakt hebt. Je doet er goed aan de schroef meteen weer los te draaien. Maar hoe? Je schroevendraaier heeft geen grip meer op de schroef. Als je een dik postelastiek bij de hand hebt, is je klusfoutje zo herstelt. Het rubber van zo’n elastiek is namelijk enorm stroef, en dat is handig. Leg het elastiek over de schroef, zet je schroefmachine ertegenaan en draai de schroef met beleid los.