Het perfecte gazon: zo leg én onderhoud je het gras in je tuin

Een gazon of grasmat in je tuin is ideaal om je tuin compleet mee te maken. Tenslotte is een stukje gras zo ontzettend veelzijdig: je kunt er heerlijk zacht op liggen zonnebaden, de kinderen kunnen er veilig op spelen of zet met echt warm weer een tent op voor een buitenshuis kampeerervaring! Het plaatsen van een grasmat en het onderhouden van je gazon hoeft daarnaast niet eens een tijdrovend of moeilijk klusje te zijn. Wij helpen je stap voor stap op weg.


Tijd om je tuin spik en span te maken? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Gras leggen

Als je graag een hele verse nieuwe grasmat in je tuin wil hebben, dan heb je twee opties om dit te doen: je kunt gras zelf zaaien of grasmatten leggen en deze wortel laten schieten. Welke van de verschillende opties je ook kiest, je moet in beide gevallen zorgen voor de juiste omstandigheden zodat je gras een goede start krijgt.

Gras zaaien

Als je besluit om zelf gras te gaan zaaien, hoef je dit niet in een bepaald jaargetijde te doen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat graskiemen een minimale temperatuur nodig hebben van 10 graden in de bodem om te ontkiemen. Daarnaast moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat vogels niet aan de haal gaan met de zaadjes. Begin met het omspitten van de grond om deze lekker los te maken. Met het spitten haal je ook onkruid en eventuele resterende wortels weg. Voeg daarna wat mest toe aan de grond. Om de zaadjes te beste omstandigheden te geven, moet de grond ook vochtig genoeg zijn. De zaadjes zullen nu vanzelf binnen twee weken beginnen te kiemen.

Graszoden leggen

Een snellere manier om gras te leggen is door graszoden in je tuin te leggen. Hierbij heb je niet het constante gevecht met hongerige vogels die je graszaad opsnoepen. Ook bij het leggen van graszoden begin je bij het omspitten van de grond. Hark deze vervolgens aan om een egale ondergrond te creëren. Door mest aan de grond toe te voegen, versnel je het wortelproces van de graszoden. Rol vervolgens de matten één voor een uit en let erop dat je niet meer over de pas gelegde matten loopt!

De behoefte van je gazon

Mocht je al een gazon hebben liggen, dan kan dit gazon om de zoveel tijd wel een flinke onderhoudsbeurt gebruiken. De staat van je gazon bepaalt wat er moet gebeuren om weer te kunnen genieten van een heerlijk donzige en groene grasmat. Een jong gazon heeft bijvoorbeeld eerder behoefte aan een flinke hoeveelheid water terwijl een ouder gazon eerder behoefte heeft aan een opknapbeurt. 

Je bestaande gazon een opfrisbeurt geven

Als je je bestaande gazon een opfrisbeurt wil geven, zijn er een paar stappen die je moet doorlopen. Dit proces begint vaak met het verticuteren van je gazon. Hiermee haal je de harde laag los die tussen het gras is ontstaan en zorg je ervoor dat de wortels van het gras weer kunnen ademen en dat regenwater weer zijn weg vindt naar deze wortels. Je kunt handmatig verticuteren met een verticuteerhark óf je kunt kiezen voor gemak en een verticuteermachine gebruiken.Je gazon zal er na de verticuteersessie enigszins gehavend uitzien. Tenslotte zijn nu alle mosplekken verwijderd en mist er hier en daar dus gras. Deze kale stukken lap je op door hier nieuw gras te zaaien. Volg hiervoor de tips van hierboven en zorg voor voldoende vocht in de grond door je gras regelmatig te bewateren met een tuinslang en sproeier. Ook de bodem van het gras heeft onderhoud nodig. Zorg voor een bemeste én bekalkte bodem om een prachtig gazon te hebben én houden. De mest zorgt namelijk voor voeding en de kalk reguleert de zuurgraad in de bodem. Het is over het algemeen voldoende om één keer per jaar kalk te strooien. 

Je gazon onderhouden

Als je gazon eenmaal opgefrist is of er keurig vers bij ligt, is het tijd om je gras regelmatig te onderhouden. Let er bij het water geven op dat je dit doet als er voornamelijk schaduw op je gazon staat. Als je bewatert terwijl er een felle zon op je grasmat staat, verbrand je het gras alsof je er een vergrootglas op houdt. Maai regelmatig je gras zodat je niet al het werk voor niets hebt gedaan. Regelmatig maaien gaat namelijk de vorming van onkruid tegen, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de bodem luchtiger blijft en regenwater makkelijker bij de wortels komt. Maaien doe je natuurlijk met een grasmaaier. Je kunt voor een futuristische robot grasmaaier kiezen óf back to basics gaan met een handgrasmaaier. De randen van je gazon kun je netjes bijwerken met een speciale tuinschaar of met een elektrische grastrimmer. Deze strakke randen maken het plaatje compleet en zorgen voor een net geheel van je perfect onderhouden gazon!