Veel waar voor veel geld
Als er één apparaat in een huishouden is dat feilloos moet functioneren, is het de koelkast. Wie wil er lauw bier, bedorven vlees of zompige groente? Niemand toch!
Dan heb je wel een paar centen over voor een goed apparaat dat altijd werkt.
Eerste ingebruikname.
Plug en play. Dat geldt zeker voor een koelkast: stekker in het stopcontact en huppakee!
Als de kast dan direct een alarmerend gepiep begint te produceren, vergelijkbaar met dat van een vrachtwagen in de achteruitrijstand, ren je als een haas naar de gebruiksaanwijzing en speurt naar de mogelijke storing. Het antwoord vind je niet. Zowel in de papieren versie als in de gedownloade pdf (‘troubleshooting’) staat op geen van de 456 pagina’s, in geen van de 26 talen, iets over de betekenis van verschillende geluidjes, behalve dát er geluidjes zijn en dat gesis, gebrom en gesuis normaal zijn.
Hier schiet de handleiding echt tekort. De oplossing bleek: één keer op de temperatuurinstelling van het controlepaneel drukken en het gepiep is verdwenen. De koelkast vraagt om een allereerste instelling. Het zou handig zijn als dat op pagina 1 van de handleiding staat.
Controlepaneel
De koelkast kent verschillend einstellingen. Daarvoor is een controlepaneel aanwezig. Het controlepaneel zit op ooghoogte, bovenin, aan de binnenkant van de koelkast. Het is pas zichtbaar als je de deur opendoet, voor iemand die ten minste twee meter lang is. Kortere personen (ik ben ‘slechts’ 1,80 m, mijn volwassen dochter is 1,65m) kunnen het controlepaneel alleen aflezen en bedienen als ze op hun tenen staan of een opstapje gebruiken. Bovendien is het controlepaneelslecht af te lezen. Je kijkt tegen het licht van het lampje ín de koelkast en dat overstraalt het beeld.
Over de betekenis van de cijfers en symbolen op het controlepaneel en de manier waarop de m.b.v. het controlepaneel de instellingenkunnen wijzingen zwijgt de handleiding in alle talen. Wil je het controlepaneel op je gemak bestuderen, dan moet de koelkastdeur open blijven staan… Gelukkig kom je er proefondervindelijk wel achter. Niet dat het moeilijk is, maar het kost tijd.
Het meest opvallend is de ecostand (+7C voor de koeling en -15C voor de vriesladen). Wie een andere instelling wil, kan allerlei combinaties uitproberen, tot +3C - voor een ijskoude borrel - en -25C - voor langetermijndiepvriesproducten - aan toe. Een thermometer is overigens handig, om de werkelijke temperatuur te controleren.
Dagelijks gebruik
Maar goed. Ik heb me over de startperikelen heen gezet en na een paar dagen blijkt dat dit een verrassend goede, coole gast is.
Als je voor een week boodschappen in huis haalt, of geregeld een verspakket laat bezorgen, zorgt de NatureFRESH™-functie ervoor dat groente en fruit er na een paar dagen nog steeds als ‘vandaag bezorgd’ uitzien en net zo smaken. Werkt gewoon goed. Slablaadjes verleppen niet, spinazie is na drie dagen nog steeds knisperig. Dit wordt mede veroorzaakt door de LINEARCooling™ die temperatuurschommelingen vermindert. Aardig hulpmiddeltje hierbij is de pieptoon die je erop attendeert dat je de deur nu wel erg lang open hebt staan. Het gebeurt bijvoorbeeld als je een hoeveelheid boodschappen in de koelkast opbergt. Ook als je de deur per ongeluk niet volledig aangedrukt hebt, gaat er een alarmpje af. Handig!
Moist Balance Crisper™ heet de technologie die ervoor zorgt dat verse artikelen niet uitdrogen, volledig met condens worden bedekt of snel gaan rotten. Weer een zorg minder!
Al het voorgaande hangt samen met de geluidsarme compressor en de optimale ventilatie in de kast. Klein minpuntje in het interieur: het blauwige led-lampje geeft een vertekend kleurbeeld. Wil je de kleurechtheid van je bleekselderij visueel inspecteren, dan moet je de stengels echt even in naturel daglicht bekijken.
Het kan vriezen, het kan dooien
Ik was van mijn oude koelkast gewend dat deze ongeveer twee keer per jaar volledig ontdooid moest worden. Meestal diende zo’n ontdooibeurt zich in de zomer aan, net wanneer je de meeste behoefte hebt aan verkoelende drankjes en verse spullen. Gelukkig hoeft dat niet meer. Nooit meer in hoog tempo ijsjes eten voordat ze smelten, diepvriesgroenten koken terwijl er volop vers in de winkel ligt en misgrijpen als je ijsblokjes wil laten rinkelen in je longdrink glas.
Ook de hinderlijke rijpaanslag op producten die al wat langer in het vriesvak liggen is verdwenen. Dat is fijn, want die rijp komt ergens vandaan: namelijk uit de ingevroren producten. Die liggen in de vriesladen uit te drogen. Ook dat is nu afgelopen. Diepvriesproducten blijven langer goed.
De temperatuur van het vriesgedeelte kan ingesteld worden tussen -15 en -25. Ideaal voor wie geregeld voorraden van de diepvriesbezorger afneemt. Supercool!
Conclusie, plussen en minnen
Een koelkast met een pittig prijskaartje (€ 799), een erg fel interieurlampje, een matige handleiding, maar ook veel (verse) waar voor zijn geld. En dat laatste gaat het natuurlijk om. Na deze korte testperiode ben ik heel benieuwd wat deze koelkast de komende tien jaar (= garantieperiode op de compressor, het hart van de kast) gaat bieden. En de jaren daarna.
Mijn groenten en fruit blijven in ieder geval langer smakelijk en mijn ijsjes langer happig dan voorheen. Blij mee.
Pluspunten
- veel (verse) waar voor zijn
- groenten en fruit blijven lang smakelijk
- snelinvriesmodus
Minpunten
- pittig prijskaartje (€ 799 - vaak goedkoper)
- erg fel interieurlampje
- matige handleiding