Meteen aan de slag met kokend water

Met een heetwaterkraan in de keuken kun je alle kanten op. Het meest in het oog springende voordeel: direct kokend water uit de kraan. Maar wat heb je er eigenlijk verder aan? En zitten er ook nadelen aan? Een heetwaterkraan is een kraan met een kleine boiler, die meestal in het kastje onder de gootsteen staat. Net als een normale kraan bedien je hem met een hendel of een knop. Alleen zit er een extra functie op, namelijk om direct kokend water beschikbaar te hebben. Hiervoor houdt de boiler een aantal liter water op een vastgestelde temperatuur. Zodra je de kraan openzet, kun je het kokende water meteen gebruiken, bijvoorbeeld om thee te zetten of groente te koken.


Bekijk hier alle kokend water kranen.

Bekijken

Heetwaterkraan en duurzaamheid

Het is belangrijk om zuinig te zijn met ons drinkwater. In veel huizen staat de cv-ketel op zolder of in een bijkeuken. Als je warm water nodig hebt, slaat de ketel aan op het moment dat je de kraan openzet. Het duurt dan even voor het water warm wordt en tot die tijd stroomt het water de afvoer in. Zonde, want je gebruikt het nergens voor. Met een heetwaterkraan spoelt er geen water nodeloos het riool in, waardoor je op jaarbasis heel wat liters water kunt besparen. Water is goedkoop, dus je doet het niet voor je portemonnee, maar wel om bij te dragen aan een duurzame wereld en verspilling tegen te gaan. 

Wat kost een heetwaterkraan gebruiken?

Na installatie van een heetwaterkraan, zijn de kosten overzichtelijk. De boiler gebruikt stroom om het water warm te houden, zodat het altijd klaar is voor gebruik. Dat kost ongeveer 5 cent per dag dus ruim 18 euro per jaar. Als je kijkt naar de voornaamste concurrent, de waterkoker, kun je de kosten met elkaar vergelijken. Als je de waterkoker 250 dagen per jaar 2 keer per dag gebruikt om een liter water te koken, kost dit je ongeveer 12 euro. Een heetwaterkraan is dus iets duurder in het gebruik dan een waterkoker. Maar hij is wel 24 uur per dag klaar voor gebruik, waar een waterkoker meestal 3-4 minuten nodig heeft om het water tot 100 graden te verhitten. 

Toepassingen van een heetwaterkraan

Ook als je graag thee drinkt, is een heetwaterkraan handig. Je kookt nooit te veel water en hoeft ook niet te wachten, want je vult je mok direct met water van 100 graden. De ideale temperatuur voor zwarte thee, de meest gedronken soort thee in ons land. In gezinnen met jonge kinderen wordt kokend water vaak gebruikt om flesjes uit te koken. Een klusje dat geregeld terugkomt en snel klaar is als je direct het water tot je beschikking hebt. Je kunt ook snel van start met allerlei recepten, HIER lees je daar meer over.

Hier moet je rekening mee houden 

In sommige nieuwsbouwhuizen kun je bij de keuze voor een keuken aangeven dat je een heetwaterkraan wilt. In bestaande woningen moet hij ingebouwd worden. Past de bijgeleverde kraan niet in het bestaande gat in het keukenblad, dan moet er een gat gezaagd of geboord worden om de kraan te installeren. In je keukenkastje moet voldoende plaats zijn voor de boiler, ruimte die je niet kunt gebruiken voor bijvoorbeeld schoonmaakartikelen. De boiler moet ook vrij staan, je kunt hem niet bedekken met een stapel theedoeken. Ook moet er een stopcontact vrij zijn om de boiler op aan te sluiten.

Is de heetwaterkraan aangesloten op dezelfde groep als bijvoorbeeld de vaatwasser? Dan kan het zijn dat het gecombineerde vermogen te hoog is als je beide apparaten tegelijk gebruikt. Er zijn switches beschikbaar die ervoor zorgen dat de heetwaterkraan tijdelijk uitschakelt als de vaat wordt gedaan. 

Voordelen van een heetwaterkraan

Net als alle apparaten in de keuken hangt het van jouw wensen en gebruik af of een heetwaterkraan een aanwinst is. Gebruik je vaak kokend water, en verhit je dat nu nog via een waterkoker of het gasfornuis? Dan win je tijd doordat er direct kokend water uit de kraan komt. Je bespaart op je waterverbruik en draagt bij aan minder waterverspilling, terwijl de gebruikskosten nauwelijks hoger zijn dan die van een waterkoker. Water koken op gas is ook niet meer nodig; dat is fijn nu de gasprijzen elk jaar flink stijgen. En je kunt direct aan de slag met het koken van bijvoorbeeld groenten en het desinfecteren van keukengerei.