Loopband kopen | Tips en informatie

Wil je een loopband kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk hardloopbanden op Kieskeurig.nl!

Direct loopbanden vergelijken Bekijk en vergelijk

Loopband kopen

Loopband kopen: waar moet je op letten?

Lekker thuis aan je conditie werken? Of toch hardlopen zonder last te hebben van het slechte weer? Dan is een loopband de ideale oplossing. Het is dan ook niet voor niets al tientallen jaren een van de meeste populaire fitnessapparaten. Maar waar moet je nu precies op letten als je een elektrische loopband gaat kopen?

Direct loopbanden vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een loopband

Het principe van een elektrische loopband is heel eenvoudig: de band draait rond, waardoor jij erop kunt wandelen, joggen of hardlopen. Maar er zijn allerlei eigenschappen die ervoor zorgen dat een hardloopband wel of niet bij jouw wensen past. We nemen ze daarom even met je door.


Display

Op het display van je loopband lees je interessante informatie over je activiteiten af. Bij sommige modellen is dat heel eenvoudig, met bijvoorbeeld de trainingsduur, afgelegde afstand en gemiddelde snelheid. Maar er zijn ook hardloopbanden met uitgebreidere displays. Die houden bijvoorbeeld ook je calorieverbruik, hartslag en andere data bij.

Ergometer

Zie je op het display dat je prestaties in het aantal watt worden weergeven, dan beschik je over een ergometer. Erg handig voor sporters die focussen op hun conditie, want met het wattage kun je heel gericht doelen instellen. Ook maakt deze eenheid het makkelijker om je trainingsprestaties met elkaar te vergelijken.

Dempingssysteem

Hardlopen op een loopband is anders dan het lopen op de weg. Verkeerd gebruik van een loopband kan tot blessures leiden door de impact van het lopen op je gewrichten. Een goed dempingssysteem voorkomt dit en is dus een belangrijk aandachtspunt als je een loopband gaat kopen.

Breedte loopoppervlak

Het gedeelte van de band waar je daadwerkelijk op loopt heet het loopoppervlak. De breedte hiervan is belangrijk voor je loopcomfort. Ga je alleen wandelen of rustig joggen, dan is een iets smaller loopoppervlak geen probleem. Ga je echt hardlopen, let er dan goed op dat je een breder loopoppervlak kiest. Zo voorkom je misstappen en blessures.

Motor en rollers

Een loopband heeft nogal wat te verduren tijdens het gebruik, dus het is belangrijk dat deze stevig gebouwd is en lang meegaat. Om iets te weten te komen over de duurzaamheid van het apparaat kijk je naar de motor en de rollers.

Een motor met veel vermogen is beter bestand tegen intensief gebruik en gaat dus langer mee. De rollers zijn gevoelig voor slijtage, maar dit is bij grote rollers minder het geval dan bij kleine rollers.

Hartslagmeter

Wil je op het display ook je hartslag bijhouden? Dan is het belangrijk dat je hardloopband over een eigen hartslagmeter beschikt of de mogelijkheid om er een op aan te sluiten.

Hellingshoek

Om intensiever te trainen kun je de loopband sneller laten rollen, maar je kunt ook de band omhoog laten hellen. Je traint daarmee ook gerichter op bepaalde spiergroepen, zoals je benen, billen en buik.
Je verstelt de hellingshoek van de hardloopband elektrisch of handmatig. Een elektrisch verstelbare hellingshoek geeft je de mogelijkheid om een trainingsprogramma met verschillende hellingen in te stellen.

Inklapbaar

Een loopband is een fitnessapparaat dat best wat ruimte inneemt. Heb je geen aparte kamer in huis waar deze kan staan, dan wil je de hardloopband makkelijk op kunnen bergen. Kies in dat geval voor een inklapbare loopband, die je bijvoorbeeld even makkelijk onder het bed schuift.


Trainingsprogramma’s

Trainingsprogramma’s


Wil je gericht trainen, dan is het belangrijk dat je loopband de juiste trainingsprogramma’s biedt. Er zijn verschillende mogelijkheden, dus let erop dat jouw hardloopband ook jouw type training ondersteund. De meeste loopbanden beschikken over één of meerdere van de volgende trainingsprogramma’s:

• Cardiotraining: gericht op vetverbranding en het op peil houden van je algemene conditie. Tijdens de training probeer je een constante hartslagwaarde aan te houden. Voor afvallen is dat een lagere hartslag gedurende langere tijd, voor het verbeteren van je conditie juist een hogere hartslag.

• Intervaltraining: wisselt qua intensiteit, zeer geschikt voor het trainen van conditie. Je brengt je hartslag omhoog tijdens piekmomenten, waarna een minder intensief niveau je hartslag weer terug omlaag brengt. Een intervaltraining kun je afstemmen op tijd of afgelegde afstand.

• Vetverbranding: wil je vet verbranden, dan is het belangrijk dat je gedurende een langere periode beweegt. Het minimum is 45 minuten, waarbij het goed is om je hartslag zo constant mogelijk te houden.


Keuzehulp

Hoe kies je de beste loopband?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te bedenken wat voor type sporter je eigenlijk bent. Daardoor weet je namelijk over welke eigenschappen je loopband moet beschikken. Waar herken jij je het meeste in?


  • De ontspannen sporter

    Jij blijft graag in beweging, dat is nu eenmaal gezond. Maar trainen voor een marathon, dat is weer het andere uiterste en hoeft voor jou niet zo nodig. Lekker in vorm blijven door regelmatig te wandelen en af en toe eens te joggen, dat past meer bij jou. En als je dat af en toe ook nog eens lekker binnen kunt doen terwijl je ondertussen tv kijkt is dat helemaal mooi meegenomen.

    Je kunt in zo’n geval gerust kiezen voor een goedkope loopband zonder al te veel extra’s. Een smalle loopband is ook geen probleem, aangezien je er meer op zult wandelen en joggen dan hardlopen. En aangezien je ‘m niet dagelijks gaat gebruiken is een inklapbare hardloopband ook een goed idee.

  • De ambitieuze sporter

    Je bent misschien nog niet zo fanatiek aan het sporten maar bent wel van plan hier serieus mee aan de slag te gaan. Je wilt aan de ene kant afvallen, maar zeker ook flink aan je conditie werken. Daarom loop je regelmatig buiten je kilometers, maar wil je dit graag ook binnen kunnen doen.

    Voor jou is een hardloopband met verschillende trainingsprogramma’s een goede koop. Zo kun je afwisselen tussen cardio- en intervaltrainingen. Een breed oppervlak is daarbij wel zo prettig en veilig, net zoals een goed dempingssysteem.

  • De marathonloper

    Hardlopen is je lust en je leven. Geen vrijblijvende hobby dus, maar een fantastische sport die je soms onmogelijke uitdagingen maar ook onvoorstelbaar veel voldoening geeft. Je loopt bijna elke dag wel hard en als je niet naar buiten kan betekent dat niet dat jij je meters niet maakt. Daar heb je namelijk je elektrische hardloopband voor.

    Je gebruikt je loopband intensief, dus kijk je allereerst naar de kracht van de motor en grootte van de rollers. Die moeten namelijk wel voorbereid zijn op jouw zware gebruik. Verder is personalisatie belangrijk, dus let je ook op variatie in trainingsprogramma’s en de mogelijk deze zelf in te stellen. Verder hou je graag verschillende soorten data bij, dus is een geavanceerd display ook een must.

    Sta je al te trappelen om meters te maken op je nieuwe loopband? Het enige dat je nog hoeft te doen om bij jouw beste loopband uit te komen is het invullen van onze handige vergelijker. Je ziet dan direct welke loopbande het beste bij jou past:


Direct loopbanden vergelijken Bekijk en vergelijk

Beste loopbanden
Populairste loopbanden