Luchtbevochtiger kopen | Tips en informatie

Wil je een luchtbevochtiger kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct luchtbevochtigers vergelijken Bekijk en vergelijk

Luchtbevochtiger kopen

Luchtbevochtiger: waarom heb je die nodig?

Voor een gezonde leefomgeving dient de luchtvochtigheid in je woning tussen de 40% en 60% te liggen. Is de luchtvochtigheid bij jou in huis lager dan dat, dan heb je eigenlijk een luchtbevochtiger nodig. Zo’n apparaat geeft stoom of nevel af aan de omgeving, zodat de luchtvochtigheid langzaam weer op peil kan worden gebracht. Het kan zijn dat je een luchtbevochtiger niet het hele jaar door nodig hebt. Ventilatie, verwarming en weersomstandigheden kunnen de luchtvochtigheid met tientallen procenten beïnvloeden. Zo is in je badkamer de luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Bij een lage luchtvochtigheid is de lucht dus te droog. Het kan ervoor zorgen dat je last krijgt van droge slijmvliezen, droge ogen, een droge neus of keelpijn. Of dat je continu statische elektriciteit ervaart als je bijvoorbeeld iets van metaal in huis vastpakt. Maar een lage luchtvochtigheid is niet alleen slecht voor mensen en dieren. Ook planten, houten meubels, vloeren die van hout zijn en bepaalde muziekinstrumenten hebben voldoende vocht nodig. Door een luchtbevochtiger aan te schaffen, zorg je ervoor dat de lucht binnenshuis vochtiger wordt.

Direct goede luchtbevochtigers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers zijn er in allerlei soorten en maten. Welke luchtbevochtiger voor jou het meest geschikt is, hangt af van de eigenschappen die je zoekt en waar je hem precies voor gaat gebruiken.


Luchtreiniging

Er zijn ook modellen die meer kunnen dan alleen het bevochtigen van de lucht. Zij beschikken ook over de mogelijkheid tot luchtreiniging. Zo zorg je ervoor dat de lucht in huis ook nog gezuiverd wordt en je een nog gezonder leefklimaat creëert.

Filter

Daarnaast beschikt elke luchtbevochtiger over een filter. Zo’n filter kan permanent of vervangbaar zijn. Bij een vervangbaar filter krijg je op termijn dus ook te maken met vervangingskosten van zo’n filter.

Capaciteit

Ook moet je kijken naar het formaat van de kamer waar je de lucht wil gaan bevochtigen. Het aantal vierkante meters bepaalt daarbij welke luchtbevochtiger het meest geschikt is. Dit wordt de maximale capaciteit genoemd die de luchtbevochtiger aan kan, bijvoorbeeld tot maximaal 30 vierkante meter. Overigens maakt het natuurlijk ook nog uit hoe hoog het plafond in de kamer is. Dan is het beter om vooral naar de maximale bevochtiging in kubieke meters te kijken.


Soorten

Verschillende soorten luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers zijn onder te verdelen in een aantal categorieën. Die categorieën hebben te maken met het systeem dat gehanteerd wordt voor de luchtbevochtiging. Als je zelf een luchtbevochtiger gaat uitzoeken, is het handig om te weten wat de verschillende systemen zijn. We leggen ze hieronder één voor één aan je uit.


  • Stoombevochtiger

    Bij een luchtbevochtiger die gebruikmaakt van stoom, wordt het water dat je in het waterreservoir doet allereerst gekookt. De luchtbevochtiger blaast de waterdamp vervolgens de lucht in zodat de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Nadeel van deze methode is dat daar relatief veel energie voor verbruikt wordt.

    Bekijk en vergelijk
  • Ultrasoonbevochtiger

    De techniek die bij een ultrasoonbevochtiger wordt toegepast is die van hoogfrequente trillingen onder water. Je kunt die trillingen niet horen en ze zorgen ervoor dat het water tot een microfijne vezel wordt getransformeerd. Een geruisloze ventilator drijft die nevel vervolgens de kamer in. Een voorverwarmingsfunctie voorkomt een daling van de temperatuur, zodat er een warme mist gemaakt kan worden van 40 graden Celsius. Het voordeel van de trillingen en het voorverwarmingselement is dat er geen bacteriën in het water komen. Bovendien is het stroomverbruik van een ultrasoonbevochtiger veel lager.

    Bekijk en vergelijk
  • Koudwaterverdamper

    Bij een koudwaterverdamper is de techniek als volgt: droge lucht wordt door een ventilator onttrokken aan de ruimte en vervolgens langs vochtige elementen in het waterreservoir geleid. Die elementen reinigen en verdampen het water waarna de bevochtigde lucht opnieuw de ruimte inkomt. Het energieverbruik is bij deze methode ook laag en daarnaast komen er geen waterdruppels in de ruimte.

    Bekijk en vergelijk

Alternatieven

Alternatieven voor een luchtbevochtiger


Als je een luchtbevochtiger gaat aanschaffen, dan is dat meestal omdat de lucht in je huis te droog is. Er is een aantal alternatieven waar je voor kunt kiezen, maar die bereiken meestal niet het gewenste effect.

Zo is een luchtreiniger vooral bedoeld om de lucht in huis schoner te maken. Het helpt bij het verwijderen van bijvoorbeeld pollen, sigarettenrook en stof uit de lucht. Ook worden er bacteriën en virussen mee onschadelijk gemaakt. Als je kiest voor een ultrasoonbevochtiger of koudwaterverdamper, verwijder je ook bacteriën uit de lucht. Daarmee sla je dus twee vliegen in één klap.

Met een airco zorg je er vooral voor dat de lucht in huis gekoeld wordt. Eigenlijk bereik je daar precies het tegenovergestelde mee. Een airco zorgt er namelijk voor dat de lucht droger wordt. Een luchtkoeler is dan een betere optie. Die koelt de lucht, maar bevochtigt de lucht ook. Er wordt altijd aangeraden om bij een luchtkoeler de ruimte ook te ventileren, omdat de luchtvochtigheid anders te hoog wordt. Met een luchtbevochtiger heb je dat probleem in elk geval niet, want die kun je uitschakelen als de ideale luchtvochtigheid bereikt is.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste luchtbevochtiger


Wil je op de juiste manier luchtbevochtigers vergelijken? Dan is het belangrijk om te weten waar een luchtbevochtiger in jouw specifieke situatie aan moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een apparaat dat maar weinig stroom verbruikt, dan kun je beter kiezen voor een ultrasoonbevochtiger of koudwaterverdamper.

Kijk vervolgens goed naar de oppervlakte en de inhoud van de ruimte die je wilt bevochtigen. Aan een luchtbevochtiger met een capaciteit voor een ruimte van maximaal 30 vierkante meter, heb je niets als je woonkamer 50 vierkante meter is. Vind je het belangrijk dat de lucht in huis gereinigd wordt, dan zal een luchtbevochtiger met luchtreiniging een goede optie voor je zijn. Wil je niet te maken krijgen met extra kosten tijdens het gebruik, dan kun je het beste een luchtbevochtiger met een permanent filter aanschaffen. Je hoeft dan niet periodiek extra filters bij te kopen.

Pas als je de antwoorden op al dit soort zaken inzichtelijk hebt, kun je de beste luchtbevochtiger voor jouw situatie aanschaffen. Houd ook rekening met je budget en stem daar je uiteindelijke keuze op af. Bedenk dat hoe meer opties je nodig hebt, hoe duurder het apparaat zal zijn. Uiteraard speelt daarbij ook weer het formaat van de ruimte die bevochtigd moet worden een rol. Misschien dat je bij een grote kamer beter wat features weg kunt laten en er in elk geval voor zorgen dat de capaciteit groot genoeg is.

Heb je al genoeg informatie verzameld om een weloverwogen beslissing te nemen of twijfel je nog? Onze vergelijker helpt je om je keuze makkelijker te maken. Superhandig!


Direct luchtbevochtigers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen bij luchtbevochtigers


We willen allemaal leven met gezonde lucht om ons heen, dus de vraag naar goede luchtbevochtigers zal in de toekomst alleen maar toenemen. De kans is dan ook groot dat op termijn systemen van luchtbevochtiging permanent in je woning worden opgenomen. Vergelijk het met airconditioning. Was dat eerst nog iets voor in bedrijven, langzaam maar zeker vond het ook zijn weg naar de particuliere woningmarkt. Eerst met mobiele airco’s maar tegenwoordig zijn er genoeg huishoudens te vinden die een vaste airco-installatie in huis hebben. Het is dan ook aannemelijk dat luchtbevochtigers een vergelijkbare ontwikkeling zullen doormaken, bijvoorbeeld als onderdeel van een verwarmings- of ventilatiesysteem.


Beste luchtbevochtigers
Populairste luchtbevochtigers