Informatie over matrassen
Het matras bepaald voor een groot deel hoe goed je slaapt. Er zijn ontzettend veel soorten matrassen met allemaal verschillende eigenschappen. Welk matras het beste is heeft met je lichaam te maken en de mate van comfort die je wilt hebben. Op deze pagina kun je nuttige informatie vinden over de soorten matrassen en kun je lezen waar je bij aankoop op moet letten.
Matras kopen
• Soort matras:
Het is heel persoonlijk welk type matras je het prettigst vindt liggen. Test ze daarom uit in de winkel om te voelen wat bij jou past. De kern van een matras bestaat uit veren of schuim. Hieronder vertellen we meer over de verschillende soorten matrassen.
• Hardheid:
De een slaapt liever op een zacht matras en de ander heeft het liever iets harder. Welke hardheid het beste is heeft ook te maken met je slaaphouding. Als je op je rug slaapt mag het harder zijn dan wanneer je op je zij slaapt. Voor mensen die op hun zij liggen is het belangrijk dat het matras zich voldoende naar het lichaam vormt waardoor de rug recht ligt tijdens het slapen.
• Comfort:
Het is belangrijk dat het bed comfortabel ligt. Het is niet zo dat het duurste matras ook gelijk het beste is, maar probeer ook zeker niet te kiezen voor de goedkoopste optie. Test het matras altijd van te voren uit in de winkel om te voelen hoe het ligt.
• Warmte-isolatie:
Heb je het snel koud dan kun je kiezen voor een matras dat goed isoleert. Daardoor houdt het matras beter warmte vast en zal je het ‘s nachts niet snel koud krijgen. Let er wel op dat deze matrassen vaak iets minder goed ventileren.
• Ventilatie en vochtregulatie:
Tijdens je slaap verlies je ongeveer een ½ liter vocht. Goede ventilatie en vochtdoorlaatbaarheid zijn dus belangrijk, zeker wanneer je het meestal snel warm hebt of veel transpireert.
• Lichaamsgewicht:
Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben een steviger en dikker matras nodig. Bij een pocketveringmatras zijn dan dikkere veren nodig met meer wendingen. Bij een matras met schuimvulling moet de dichtheid van het schuim hoger zijn.
• Allergieën:
Mensen met allergieën zoals huisstofmijt moeten kiezen voor een hygiënisch matras, het liefst van anti-allergeen materiaal. Voor hen is een luchtmatras of een waterbed een goede keuze.
Binnenveringsmatrassen
Het binnenwerk van een binnenveringmatras bestaat uit grote stalen veren die met elkaar verbonden zijn. Doordat er veel lucht tussen de veren door kan voelen deze matrassen vaak koel aan. Ideaal als je het snel warm hebt, maar minder prettig voor mensen die liever een goed geïsoleerd matras hebben. Het matras ligt zeer comfortabel en heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Hoe goed het matras veert heeft te maken met het type veren. Er bestaan een aantal soorten binnenveringmatrassen, namelijk het bonellvering-matras en het pocketveringmatras.
Bonellvering-matras
Dit type matras is opgebouwd uit vele losse veren – 100 tot 150 per vierkante meter - die aan elkaar zijn verbonden met een spiraalveer. Dit matras heeft een goede vochtdoorlatendheid, maar isoleert niet goed. De veerkracht is matig en het hangt van het matras af hoe goed het lichaam ondersteund wordt. Het zorgt wel voor goede ondersteuning en is redelijk comfortabel. Dit matras heeft een zeer lange levensduur. Het is geschikt voor boxsprings, spiraalbodems en lattenbodems, maar kan niet op verstelbare bedbodems worden gebruikt.
Pocketveringmatras
Het pocketveringmatras heeft 200 tot 500 losse veren per vierkante meter die allemaal zijn omgeven door een kleine hoes (pocket). Ook dit matras heeft een goede vochtregulatie en ventileert goed. De kern is opgedeeld in verschillende comfortzones waardoor het zeer comfortabel ligt. Het grote voordeel van dit matras is dat het op alle bedbodems gebruikt kan worden.
Volschuimmatrassen
Een volschuimmatras bestaat volledig uit schuim, daardoor ventileert dit type matras minder goed dan een binnenveringmatras. Ook van volschuimmatrassen zijn er verschillende soorten. Deze matrassen kunnen op alle bedbodems worden gebruikt.
Polyether matras
Een polyether matras is een goedkoper type matras dat het lichaam minder goed ondersteund. Daarnaast ventileert dit matras matig en heeft het een redelijke vochtdoorlatendheid. Het matras is wel redelijk comfortabel, isoleert goed en heeft een lange levensduur. Het kan het best op een lattenbodem worden gelegd.
Traagschuimmatras
Een traagschuimmatras is een polyethermatras met een laag traagschuim erop. Deze toplaag vormt zich goed naar het lichaam en neemt de drukpunten weg. Het ligt zeer comfortabel, ventileert goed en heeft een goede vochtregulatie. Dit is echter wel het prijzigste type matras.
Koudschuimmatras
Koudschuim wordt ook gemaakt van polyurethaan, maar heeft een open celstructuur. Het heeft daardoor een betere vering dan een polyethermatras. Het kent een hoog comfort, ventileert goed en heeft ook een goede vochtregulatie.
Latexmatras
Dit matras wordt gemaakt van latex, vaak is dat natuurlatex maar soms ook synthetische stoffen – en meestal is het een combinatie. Hoe meer natuurlatex of –rubber het matras bevat, hoe comfortabeler het is. Deze matrassen zijn erg soepel, liggen zacht en veren goed. Het laat wel iets minder goed vocht door en isoleert goed.
Waterbed
Voor extra veel comfort kan men kiezen voor een waterbed. Er zijn twee soorten waterbedden: hardside en softside waterbedden. Een hardside waterbed ligt in een ledikant dat de zijwaartse druk kan opvangen. Een softside bed heeft een zachte schuimrubberen omlijsting. Dit soort bedden vormen zich zeer goed naar het lichaam en geven optimaal comfort. Het moet echter wel worden verwarmd wat voor hoge energiekosten kan zorgen. Daarnaast is het een zwaar matras dat moeilijk te verhuizen is.
-
1Matt Sleeps Matras The Bachelor 90 x 200 | 200 cm / 90 cm / 25 cmv.a. € 484,50 (1 prijs)Direct naar de goedkoopste
-
2
-
3Wave by M Line Matras Wave 90 cm / 200 cm / 24 cmv.a. € 349,50 (1 prijs)Direct naar de goedkoopste