Navigatie systeem kopen: tips voor de beste navigatie
Inhoudsopgave
Navigatie is in allerlei vormen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld een app op je smartphone installeren, maar voor een duidelijkere schermweergave kun je het beste een specifiek navigatiesysteem kopen. Via gedetailleerde kaartgegevens, actuele verkeersinformatie en route-instructies wijst een autonavigatie- of motornavigatiesysteem je de weg. Wil je zelf een navigatiesysteem kopen? Op Kieskeurig.nl kun je zowel goedkope als de wat duurdere producten met elkaar vergelijken. Met deze tips leer je alle ins en outs van navigatiesystemen kennen.
Waarom is een navigatiesysteem belangrijk?
We leven in een snelle wereld waarin we steeds minder tijd voor onszelf hebben. Eindeloos naar een adres in een afgelegen dorpje speuren is er dus niet meer bij. Of je nou kiest voor prijzige of goedkope navigatie, deze persoonlijke verkeersassistent loodst je altijd naar de juiste locatie. Ook vanuit economisch oogpunt is een autonavigatie kopen verstandig.
Rij voortaan probleemloos de kortste route en voorkom dat je onnodig extra kilometers maakt. Dat scheelt weer duurbetaalde benzine! De beste navigatiesystemen tonen realtime file-informatie, zodat je eventueel voor een alternatieve route kunt kiezen. Gunstig, want zo voorkom je dat je te laat op een afspraak verschijnt.
Naast het vinden van de juiste bestemming, zorgen navigatiesystemen ook voor meer veiligheid. Zo word je bijvoorbeeld gewaarschuwd als je te hard rijdt. Bovendien geven de meeste navigatiesystemen bij een afslag of splitsing de juiste rijstrook aan. Je hoeft dan niet meer op het laatste moment te switchen, zodat er minder snel gevaarlijke situaties ontstaan. Is de tank onverhoopt bijna leeg? Het navigatiesysteem vindt moeiteloos het dichtstbijzijnde benzinestation.
De betere producten vermelden zelfs actuele brandstofprijzen en de exacte posities van flitspalen. Tot slot verbind je sommige navigatiesystemen via bluetooth met een smartphone. Op die manier kun je handsfree bellen en het apparaat soms zelfs via spraak bedienen. Kortom, genoeg reden om naar een aantrekkelijke navigatie aanbieding te speuren!
Autonavigatie of motornavigatie: welke soorten zijn er?
Er bestaan voor gemotoriseerde voertuigen grofweg twee soorten, namelijk auto-navigatie en motor-navigatie. Een navigatiesysteem auto-model is in veel nieuwe voertuigen tegen extra kosten als inbouwoptie beschikbaar, maar je kunt ook een los exemplaar kopen.
Zo’n los navigatiesysteem monteer je met een stevige zuignap op het raam of zet je in een speciale houder op het dashboard. Via de sigarettenaansteker krijgt het apparaat voldoende voeding, al is er doorgaans ook een bescheiden accu ingebouwd. Gunstig is dat je dit handzame apparaatje eenvoudig voor meerdere auto’s gebruikt. Er zijn verschillende merken die losse navigatiesystemen ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld een bekende naam als TomTom kopen. Daarnaast is een Garmin navigatie of Mio navigatie ook een prima keuze.
Als alternatief voor een los navigatiesysteem kun je ook voor een 2 din navigatie met een extra groot scherm kiezen. Het apparaat komt dan op de plek van de autoradio, al biedt niet ieder voertuig voldoende ruimte. Afhankelijk van de productkeuze gebruik je dit scherm bijvoorbeeld ook voor de achteruitrijcamera, het bedienen van Spotify-afspeellijsten en het afspelen van films. Wie interesse heeft in een 2 din navigatie kan bijvoorbeeld een geschikte Pioneer navigatie of Kenwood navigatie overwegen.
Naast navigatiesystemen voor de auto bestaan er ook navigatie specifiek voor de motor. Hiervan is de behuizing altijd weersbestendig. Dat is nodig ook, want het apparaat monteer je op of rondom het stuur. Verder laat het scherm zich probleemloos met handschoenen bedienen. Motorrijders ontvangen route-instructies via een bluetooth-headset. Door een geschikt motornavigatiesysteem met een smartphone te verbinden, zie je inkomende berichten op het scherm voorbijkomen.
Waar moet je op letten als je een navigatiesysteem koopt?
Om een onverhoopte miskoop te voorkomen, is het belangrijk om de eigenschappen van het beoogde navigatiesysteem te verkennen. Kijk allereerst goed naar de geografische dekking. Wil je dat je navigatie Europa beslaat, of heb je genoeg aan alleen West-Europa of de Benelux? Sommige producten bieden zelfs een wereldwijde dekking. Dat is nuttig voor wie met de camper bijvoorbeeld eens een wereldreis wil maken.
Fabrikanten brengen geregeld een navigatie-update van hun kaartsoftware uit. Die updates zijn belangrijk, want nieuw aangelegde wegen, rotondes en afritten zijn op die manier op het apparaat beschikbaar. Verdiep je goed in eventuele extra kosten! Zo is inbouwnavigatie (bijvoorbeeld TomTom of Becker navigatie) vanuit de autofabriek weliswaar een elegante oplossing, maar het nadeel is wel dat autofabrikanten meestal slechts twee of drie jaar kosteloos kaartupdates aanbieden.
Na deze periode betaal je in de regel veel geld om de kaartsoftware up-to-date te houden. Updaten gebeurt meestal via een usb-stick of draadloos thuisnetwerk. Steeds meer moderne voertuigen hebben tenslotte wifi. In een enkel geval kan alleen een gespecialiseerd garagebedrijf kaartupdates installeren.
Nagenoeg alle losse gps navigatie systemen bieden gedurende de levensduur van het apparaat gratis navigatie-updates aan. Dat gebeurt in de vorm van een zogeheten lifetime-abonnement. Je betaalt dus eenmalig een bedrag voor het product en je bent voortaan altijd verzekerd van de recentste kaartsoftware. Wel verkopen fabrikanten abonnementen voor extra functies, bijvoorbeeld voor het gebruik van een flitspaalverklikker. Na een gratis introductieperiode ben je voor extra functies een vast bedrag per maand of jaar kwijt.
Voor navigatiesystemen bestaan er verschillende technieken om realtime verkeersinformatie te ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld via een ingebouwde dab+- of tmc-ontvanger, waarbij de updates via een radioverbinding binnenkomen. Vooral dab+ heeft een hoge verversingssnelheid, waardoor je goed op de hoogte blijft van de actuele situatie op de weg. Verder hebben bepaalde navigatiesystemen plek voor een eigen simkaart, zodat de verkeersinformatie via een mobiele internetverbinding binnenkomt. Tot slot bestaan er ook producten die met behulp van een gekoppelde smartphone de verkeersgegevens krijgen doorgestuurd. Verkeersupdates afkomstig van internet zijn overigens nauwkeuriger dan de radio-updates van een dab+- of tmc-antenne.
Smartphone of navigatiesysteem: wat is beter?
De TomTom One en TomTom Go waren jarenlang zeer populaire navigatiesystemen, maar sinds de introductie van gratis navigatie apps is de verkoop iets teruggelopen. Veel automobilisten gebruiken bijvoorbeeld op hun smartphone Google Maps, Apple Kaarten, Waze of HERE WeGo om te navigeren. Heeft een losse navigatie kopen eigenlijk nog wel zin? Het antwoord luidt volmondig ‘ja’.
Allereerst hebben smartphones een relatief klein scherm, waardoor route-instructies minder goed zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de rijbaanaanduiding en de maximaal toegestane snelheid. Op een navigatiesysteem met een 5-, 6- of 7inch-scherm past nu eenmaal meer informatie. Bovendien zijn schermen van de betere navigatiesystemen anti-reflecterend, zodat bij fel zonlicht de route nog prima te zien is. Naast het scherm bevat een navigatiesysteem ook krachtigere speakertjes die gesproken instructies luid laten horen. Voor gebruik van een smartphone heb je een speciale telefoonhouder nodig die compatibel is met jouw toestel. Fabrikanten van navigatiesystemen leveren standaard al een geschikte houder mee.
Een ander nadeel van een smartphone is dat een app als Google Maps normaliter een constante internetverbinding vereist. Overigens bestaat er bij veel navigatie-apps (ook Google Maps) via de instellingen wel een mogelijkheid om kaartgegevens offline op te slaan, maar dat kost nogal wat opslagruimte. Lastig, aangezien je deze capaciteit wellicht nodig hebt voor het bewaren van zelfgemaakte filmpjes en foto’s.
Een actieve gps- en mobiele internetverbinding slurpen de batterij van de smartphone in rap tempo leeg. Natuurlijk kun je het toestel in de auto opladen, maar dat gaat doorgaans niet zo snel. Daarnaast geven navigatiesystemen onderweg uitgebreidere verkeersinformatie met duidelijkere symbolen dan de gratis navigatie-apps doen. Tot slot is het zeer hinderlijk wanneer je tijdens een autorit een inkomende oproep ontvangt. De navigatie-app verdwijnt dan op de meeste smartphones namelijk naar de achtergrond.