Draadloze netwerkadapter kopen | Tips en info

Wil je een draadloze netwerkadapter kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze info en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct netwerkadapters vergelijken Bekijk en vergelijk

Draadloze netwerkadapter kopen

De beste verbinding dankzij een goede adapter

Met een draadloze netwerkadapter maak je vrij eenvoudig een draadloos netwerk aan. Dit helpt je om waar je maar wilt online te zijn zonder dat je daar kabels voor nodig hebt. In de praktijk zijn het bereik van en de snelheid tussen de draadloze router en de draadloze adapter belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Omdat jij de beste draadloze netwerkadapter wilt kopen voor jouw situatie, helpen wij je verder door je nuttige informatie en tips te bieden. Zo vind je de adapter die precies bij jouw wensen en eisen past.

Direct draadloze netwerkadapters vergelijken

Eigenschappen

Wat is een netwerkadapter?

Een draadloze netwerkadapter verspreidt het signaal waarmee computers en andere apparaten met elkaar of met het internet verbonden zijn. Zo kun je dus via wifi internetten met je smartphone of muziek streamen naar je tv. Het kan zijn dat je bepaalde eigenschappen heel belangrijk vindt bij de aanschaf van een dergelijk apparaat. Lees hieronder meer over de features die beschikbaar zijn voor netwerkadapters.


Ondersteunde standaarden

Elke netwerkadapter werkt volgens een bepaalde standaard. Wij zetten de belangrijkste kenmerken van (en verschillen tussen) de momenteel verkrijgbare standaarden voor je op een rij.

Als je al over een draadloos netwerk beschikt, kun je ervoor kiezen dit verder uit te breiden met dezelfde standaard. Maar je kunt ook een netwerk uitbreiden met een andere variant: de nieuwe ‘n’-standaard kan vaak ook overweg met de oudere ‘b’- en ‘g’-standaarden. Ook het maximale bereik en de maximale snelheid kunnen belangrijke factoren zijn om je aankoopbeslissing op te baseren.

IEEE 802.11b (tot 11 Mbps)

Deze variant wordt ook wel de ‘b’-standaard genoemd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de 2,4 GHz-frequentie, waardoor deze netwerkadapters een maximumsnelheid van 11 Mbps kunnen bieden. Je kunt rekenen op een stabiele verbinding tot ongeveer 150 meter als er geen obstakels tussen de twee apparaten staan.

Net als zijn opvolger (de ‘g’-standaard, zie hieronder) heeft de ‘b’-standaard het nadeel dat de 2,4 GHz-frequentie drukbezet is. Dat kan storingen veroorzaken. Logisch, aangezien ook mobiele telefoons, magnetrons, babyfoons en bluetoothapparatuur op deze frequentie werken. Bovendien kan de 'b'-standaard ook last hebben van onweer en andere weersomstandigheden.

Een variant op deze standaard is de IEEE 802.11a, die in theorie snelheden tot 54 Mbps kan halen omdat hij gebruikmaakt van de 5 Ghz-frequentie. Er moet daarvoor echter wel een perfecte lijn tussen de twee objecten zijn.

IEEE 802.11g (tot 54 Mbps)

De opvolger van de ‘b’-standaard is de 'g'-standaard, die maar liefst vijf maal sneller is dan zijn voorloper. Bovendien is hij compatibel met de ‘b’-standaard doordat het dezelfde frequentie (2,4 GHz) gebruikt. Je kunt dus gemakkelijk overstappen naar deze standaard als je al over een IEEE 802.11b-netwerk beschikt, of als je het bestaande netwerk uit wilt breiden met deze standaard. Hij heeft alleen wel dezelfde nadelen als zijn voorloper: hij is zeer vatbaar voor storende signalen van bijvoorbeeld magnetrons en dergelijke.

IEEE 802.11n (tot 300 Mbps)

De ‘n’-standaard is de nieuwste standaard in de reeks, op de ‘ac’-standaard na, die gloednieuw en nog lang geen gemeengoed is. Een ‘n’-apparaat kan ook de oudere ‘b’- en ‘g’-standaarden aan en soms ook nog de 'a'-standaard.

De ‘n’-standaard kan zowel werken op de drukke 2,4 GHz, als op de minder drukbezette 5,0 Ghz-band. Per band zijn er meerdere kanalen beschikbaar. De router kan meestal zelf tussen kanalen wisselen, zodat hij altijd de best mogelijke verbinding pakt. Dit wordt MIMO (Multiple Input Multiple Output) genoemd.

De ‘n’-standaard heeft een snelheid van maximaal 300 Mbps en een bereik van maximaal 250 meter (niet gelijktijdig). Let er wel op dat dit de technische maxima zijn, effectief zal er maximaal 60% tot 70% van gebruikt kunnen worden. Dit hangt natuurlijk ook af van de omstandigheden (zoals de afstand, dikke muren, metaal en het weer) en het aantal aangesloten gebruikers. Wil je de maximale snelheid halen, dan mogen de wifi-apparaten niet te ver uit elkaar staan.

Ondersteunde maximumsnelheid

De maximale theoretische snelheid die een draadloze netwerkadapter kan halen, staat vaak vermeld bij het product. In de praktijk zul je ongeveer 60% tot 70% hiervan kunnen halen. Dit heeft te maken met omstandigheden die het signaal eventueel belemmeren.

Beveiligingstype

Er zijn verschillende manieren waarop de beveiliging van de draadloze netwerkadapter gerealiseerd kan worden. Bij de verschillende modellen staan bijvoorbeeld de volgende beveiligingstypen genoemd: 128-bit WEP, 64-bit WEP, WPA2-PSK, WPS, WPA, WPA2, 802.1x RADIUS. Dit zijn de encryptiesleutels die kunnen worden gebruikt. Mocht je een voorkeur hebben voor een bepaald type, dan kun je hierop letten in je keuzeproces. Wij raden je minimaal WPA/WPA2 aan voor een goed veiligheidsniveau.


Soorten

Verschillende soorten draadloze adapters

Welke adapter ga je kiezen voor jouw draadloze verbinding? Op basis van jouw wensen en eisen kun je verschillende soorten vergelijken. Zo kun je de beste netwerkadapter kopen voor jouw situatie.


  • Usb-netwerkadapter

    Het grote voordeel van een usb-adapter is dat je hem makkelijk kunt aansluiten op een vrije usb-poort op je computer, of dat nu een laptop of desktop is. Zelfs op sommige printers, scanners en andere apparaten kun je hem aansluiten. De installatie is erg eenvoudig: je hebt geen extra software nodig en je kunt direct verbinding maken met het draadloze netwerk.

    Het bereik en de snelheid zijn bij usb-netwerkadapters vaak minder dan bij andere varianten. De (interne) antenne is vaak klein en deze adapters worden ook vaak gebruikt wanneer er geen zichtverbinding is met een wifi-accesspoint, router of modem.

  • PCI-netwerkadapter

    De PCI-kaart plaats je in een vrij PCI-slot op het moederbord van je computer. Daar heb je dus een schroevendraaier voor nodig. Vooral bij plaatsing onder een bureau (te laag), of in een hoek kunnen bereik en snelheid minder goed zijn. Een kabeltje en een vrijstaande antenne kunnen dit soms verhelpen.

  • 34mm ExpressCard netwerkadapter

    Dit is de meest geschikte oplossing voor laptops. Je schuift een dergelijke kaart eenvoudig in een vrije sleuf van je notebook. De antenne bevindt zich in het uitstekende deel van de adapter.

  • Ethernet netwerkadapter

    Met een ethernet netwerkadapter kun je het signaal van de internetkabel omzetten naar draadloos internet óf je kunt er supersnel mee internetten via het Gigabit-netwerk als de ingebouwde netwerkadapter dit niet ondersteunt.


Het verschil met een bedraad netwerk


Je weet vast wel wat de voordelen van een bedraad netwerk zijn: het signaal is stabiel en snel. Maar ja, dan heb je wel altijd een kabel nodig om te kunnen internetten… Voor smartphones en tablets is het sowieso bijna noodzakelijk om een draadloos internet te hebben. Daarom kies je dus voor een draadloze netwerkadapter. Eventueel kun je dan je computer alsnog via de kabel extra snel en stabiel toegang geven tot het internet.


Keuzehulp

Hier let je op bij het kiezen van jouw ideale netwerkadapter


Weet je al via welke standaard je draadloos wilt internetten? Is de maximale snelheid en het beveiligingstype belangrijk voor je? En welke interface heeft je voorkeur?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste draadloze netwerkadapter kopen. Ben je afhankelijk van een beperkt budget, dan lever je vaak in op snelheid en kwaliteit van het signaal.


Direct netwerkadapters vergelijken Bekijk en vergelijk

Trends

De nieuwste trends


In de wereld van draadloze netwerkadapters worden innovaties bijna net zo snel geïntroduceerd als de signaalinformatie die de apparaten doorgeven. Snelheid blijft altijd een punt dat voor verbetering vatbaar is. Fabrikanten proberen elkaar op dit gebied dan ook continu af te troeven, net als op het gebied van beveiliging. Sneller, beter en veiliger, dat is de toekomst.


Beste netwerkadapters
Populairste netwerkadapters