Wat is een netwerkadapter?
Een draadloze netwerkadapter verspreidt het signaal waarmee computers en andere apparaten met elkaar of met het internet verbonden zijn. Zo kun je dus via wifi internetten met je smartphone of muziek streamen naar je tv. Het kan zijn dat je bepaalde eigenschappen heel belangrijk vindt bij de aanschaf van een dergelijk apparaat. Lees hieronder meer over de features die beschikbaar zijn voor netwerkadapters.
Ondersteunde standaarden
Elke netwerkadapter werkt volgens een bepaalde standaard. Wij zetten de belangrijkste kenmerken van (en verschillen tussen) de momenteel verkrijgbare standaarden voor je op een rij.
Als je al over een draadloos netwerk beschikt, kun je ervoor kiezen dit verder uit te breiden met dezelfde standaard. Maar je kunt ook een netwerk uitbreiden met een andere variant: de nieuwe ‘n’-standaard kan vaak ook overweg met de oudere ‘b’- en ‘g’-standaarden. Ook het maximale bereik en de maximale snelheid kunnen belangrijke factoren zijn om je aankoopbeslissing op te baseren.
IEEE 802.11b (tot 11 Mbps)
Deze variant wordt ook wel de ‘b’-standaard genoemd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de 2,4 GHz-frequentie, waardoor deze netwerkadapters een maximumsnelheid van 11 Mbps kunnen bieden. Je kunt rekenen op een stabiele verbinding tot ongeveer 150 meter als er geen obstakels tussen de twee apparaten staan.
Net als zijn opvolger (de ‘g’-standaard, zie hieronder) heeft de ‘b’-standaard het nadeel dat de 2,4 GHz-frequentie drukbezet is. Dat kan storingen veroorzaken. Logisch, aangezien ook mobiele telefoons, magnetrons, babyfoons en bluetoothapparatuur op deze frequentie werken. Bovendien kan de 'b'-standaard ook last hebben van onweer en andere weersomstandigheden.
Een variant op deze standaard is de IEEE 802.11a, die in theorie snelheden tot 54 Mbps kan halen omdat hij gebruikmaakt van de 5 Ghz-frequentie. Er moet daarvoor echter wel een perfecte lijn tussen de twee objecten zijn.
IEEE 802.11g (tot 54 Mbps)
De opvolger van de ‘b’-standaard is de 'g'-standaard, die maar liefst vijf maal sneller is dan zijn voorloper. Bovendien is hij compatibel met de ‘b’-standaard doordat het dezelfde frequentie (2,4 GHz) gebruikt. Je kunt dus gemakkelijk overstappen naar deze standaard als je al over een IEEE 802.11b-netwerk beschikt, of als je het bestaande netwerk uit wilt breiden met deze standaard. Hij heeft alleen wel dezelfde nadelen als zijn voorloper: hij is zeer vatbaar voor storende signalen van bijvoorbeeld magnetrons en dergelijke.
IEEE 802.11n (tot 300 Mbps)
De ‘n’-standaard is de nieuwste standaard in de reeks, op de ‘ac’-standaard na, die gloednieuw en nog lang geen gemeengoed is. Een ‘n’-apparaat kan ook de oudere ‘b’- en ‘g’-standaarden aan en soms ook nog de 'a'-standaard.
De ‘n’-standaard kan zowel werken op de drukke 2,4 GHz, als op de minder drukbezette 5,0 Ghz-band. Per band zijn er meerdere kanalen beschikbaar. De router kan meestal zelf tussen kanalen wisselen, zodat hij altijd de best mogelijke verbinding pakt. Dit wordt MIMO (Multiple Input Multiple Output) genoemd.
De ‘n’-standaard heeft een snelheid van maximaal 300 Mbps en een bereik van maximaal 250 meter (niet gelijktijdig). Let er wel op dat dit de technische maxima zijn, effectief zal er maximaal 60% tot 70% van gebruikt kunnen worden. Dit hangt natuurlijk ook af van de omstandigheden (zoals de afstand, dikke muren, metaal en het weer) en het aantal aangesloten gebruikers. Wil je de maximale snelheid halen, dan mogen de wifi-apparaten niet te ver uit elkaar staan.
Ondersteunde maximumsnelheid
De maximale theoretische snelheid die een draadloze netwerkadapter kan halen, staat vaak vermeld bij het product. In de praktijk zul je ongeveer 60% tot 70% hiervan kunnen halen. Dit heeft te maken met omstandigheden die het signaal eventueel belemmeren.
Beveiligingstype
Er zijn verschillende manieren waarop de beveiliging van de draadloze netwerkadapter gerealiseerd kan worden. Bij de verschillende modellen staan bijvoorbeeld de volgende beveiligingstypen genoemd: 128-bit WEP, 64-bit WEP, WPA2-PSK, WPS, WPA, WPA2, 802.1x RADIUS. Dit zijn de encryptiesleutels die kunnen worden gebruikt. Mocht je een voorkeur hebben voor een bepaald type, dan kun je hierop letten in je keuzeproces. Wij raden je minimaal WPA/WPA2 aan voor een goed veiligheidsniveau.