5 tips om hackers te slim af te zijn

Je hoort het helaas steeds vaker in het nieuws: het aantal cyberaanvallen neemt toe en hackers zijn actiever dan ooit. Bedrijven worden gehackt, gegevens worden gestolen en documenten gaan verloren. Niet alleen ondernemingen zijn daarbij vaak het slachtoffer, ook particulieren krijgen er steeds vaker mee te maken. Webcams worden gehackt, wachtwoorden gestolen en bankrekeningen geplunderd. Gelukkig kun je vrij eenvoudig stappen zetten om dit te voorkomen.


Beveilig al je apparaten met Bitdefender

Bekijk

Er zijn verschillende manieren van hacken, waaronder:

-Phishing; een manier van hacken waarbij hackers bijvoorbeeld je bankgegevens proberen te stelen om zo je rekening te plunderen.

-Ransomware; hierbij vergrendelt een hacker een systeem met ransomware en vraagt vervolgens losgeld om de toegang tot je systeem en bestanden terug te krijgen.

-Via onbeveiligde netwerken; hackers gebruiken hetzelfde openbare netwerk als jij en kunnen zo je gegevens inzien en je gedrag volgen. Dit geeft hackers bijvoorbeeld toegang tot je foto’s, accounts of crypto, met alle gevolgen van dien.

-Een DDOS-aanval; een aanval waarbij verschillende hackers met diverse computers tegelijk een server aanvallen waardoor deze uitvalt. Voor bedrijven kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Wat kun jij doen om jouw digitale apparaten, zoals je telefoon, tablet en laptop, te beveiligen en zo hackers buiten de digitale deur te houden? Wij zetten vijf belangrijke tips voor je op een rij:

1.Installeer een virusscanner op al je apparaten

Een virusscanner controleert de inhoud van je digitale systemen op verdachte situaties zoals virussen en malware (onveilige software). Wordt er iets gesignaleerd dan waarschuwt een virusscanner je, zodat je actie kunt ondernemen. Virusscans kun je handmatig uitvoeren, maar nog beter is het om dergelijke scans op automatisch in te stellen. Zo worden je systemen regelmatig gecontroleerd. Let op: ook voor virusscanners geldt: houd je software up-to-date. Stel je de update van een virusscanner een week uit dan ben je dus een week minder veilig tijdens al je internetverkeer en systeemgebruik.

2.Maak gebruik van een wachtwoordmanager (en tweestapsverificatie)

Het zal je verbazen hoeveel mensen nog steeds dezelfde wachtwoorden gebruiken voor alle accounts, of wachtwoorden die eenvoudig te kraken zijn. Het valt ook niet mee om overal iets anders voor te verzinnen én te onthouden. Een wachtwoordmanager is daarvoor de oplossing. Hiermee creëer je simpel en snel wachtwoorden die niet zomaar te kraken zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden van minimaal twaalf tekens, inclusief cijfers en andere leestekens. Vervolgens sla je deze wachtwoorden op in een wachtwoordmanager. Zie dit als het ware als een digitale kluis, die je beveiligt met een sterk wachtwoord dat je vervolgens als enige hoeft te onthouden.

Wil je jouw accounts nog eens extra beveiligen? Maak dan ook gebruik van tweestapsverificatie. Op een iPhone kun je bijvoorbeeld Face ID combineren met een pincode en/of een duimafdruk. En ook zijn er apps als Authy, Microsoft Authenticator en Google Authenticator, die je helpen een tweede beveiligingslaag toe te voegen aan je accounts. Word je wachtwoord alsnog gestolen? Dan ben je nog steeds veilig(er) met dank aan deze tweede stap in het inlogproces. 

3.Gebruik een goede firewall

Zie een firewall als het ware als een digitale muur om bijvoorbeeld jouw computer en netwerk heen. Deze ‘muur’ beschermt tegen indringers waardoor hackers, bij gebruik van een goede firewall, minder makkelijk kunnen inbreken op jouw systemen.

4.Maak gebruik van een beveiligde verbinding

Wifi is tegenwoordig bijna overal beschikbaar, maar wat mensen vaak vergeten is dat het gebruik van openbare netwerken niet altijd veilig is. Het geeft hackers namelijk de mogelijkheid om via zo’n netwerk in te breken op jouw apparaten en zo bijvoorbeeld je internetverkeer te volgen of bestanden te bereiken. Met een beveiligde VPN-verbinding wordt je verbinding met het internet versleuteld. Je data wordt zo omgeleid via een VPN-server waardoor hackers er niet meer bij kunnen. Ook zijn zo je IP-adres en locatie niet meer voor iedereen toegankelijk, wat de veiligheid verhoogt. 

5.Update je software

Zijn er nieuwe updates beschikbaar voor jouw apparaten? Stel het dan niet uit, maar installeer deze direct om veroudering van software te voorkomen. Updates van bijvoorbeeld Windows en macOS voor je computer, maar ook apps en besturingssystemen voor je mobiele telefoon en tablet worden uitgebracht om ‘bugs’ te verhelpen en zwakke plekken te beveiligen. Hackers maken vaak gebruik van deze zwakke plekken in software. Hoe beter jouw systemen up-to-date zijn, hoe kleiner dus de kans dat hackers binnen kunnen dringen. Toegang tot één apparaat is vaak al genoeg om in al je apparaten in te breken dus zorg dat je zowel je computer, laptop, mobiele telefoon en/of tablet up-to-date houdt.

Ben je na het lezen van deze tips op zoek naar de juiste beveiliging voor jouw digitale apparaten? Bitdefender scoorde in maart van dit jaar op Kieskeurig.nl de beste reviews met Bitdefender Total Security, een beveiligingspakket dat je naar wens kunt uitbreiden met Premium VPN en een Password Manager. Zoek je echt álle opties in één pakket? Dan is Bitdefender Premium Security een aanrader. Zo browse je veilig en anoniem met behulp van features als een Privacy Firewall, VPN-verbinding en een Password Manager voor al je digitale apparaten.