Een vaatwasser met natte vaat? Dit is de oplossing! 

Je herkent het waarschijnlijk wel: je trekt de vaatwasser open om uit te ruimen, maar (bijna) alles is nog nat. Tupperware bakjes die niet goed drogen, glazen en kommen waar een laagje water in blijft staan, vochtvlekken op het bestek. En dus moet je alsnog met de theedoek aan slag. Gelukkig kun je dat voortaan voorkomen met de tips uit dit artikel.


Ontdek nu alle ETNA vaatwassers Shop nu!

Shop nu!

Oorzaken van een natte vaat

Een vaatwasser spoelt de vaat af met heet water en pompt dat water vervolgens weg. Daarna droogt de vaat vooral in de warmte die achterblijft, waardoor het achtergebleven water verdampt. Dat blijkt echter in de praktijk niet altijd even goed te werken. Een aantal bekende oorzaken van een natte vaat:

-Geen of te weinig glansspoelmiddel
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is glansspoelmiddel niet bedoeld om de vaat te laten glanzen. Het bedekt de vaat met een waterafstotende laag die ervoor zorgt dat water beter van de vaat afdruipt en verdampt.

-Gebruik van all-in-onetabletten
Uit tests blijkt dat tabletten die vaatwasmiddel, zout en glansspoelmiddel in één bevatten vaak een minder goed resultaat opleveren dan vaatwasproducten waar zout en/of glansspoelmiddel los aan worden toegevoegd.

-Vaatwasser te vroeg of te laat openen
Veel vaatwassers geven een signaal wanneer je de deur op een kier kunt zetten na een vaatwasbeurt. Dit signaal is mede bedoeld voor een beter droogresultaat. Open je de vaatwasser te vroeg of te laat dan kan dit invloed hebben op hoe droog of nat de vaat is. Een oplossing hiervoor is het FanDry systeem van ETNA. Dit actieve ventilatiesysteem voert vochtige lucht af, terwijl koele lucht de vaatwasser binnenkomt. Zo droogt de vaat standaard beter én na afloop van het programma opent de deur van de vaatwasser automatisch, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.

-Verkeerd vaatwasprogramma
Om ervoor te zorgen dat de inhoud van de vaatwasser er zo schoon en droog mogelijk uitkomt is het belangrijk het juiste programma te gebruiken. Sommige programma’s bevatten namelijk zelfs helemaal geen droogcyclus.

-Niet goed geladen
Is een vaatwasmachine te vol of is de vaat er niet goed in geplaatst? Dan bestaat de kans op achterblijvend water en/of vochtplekken in kommetjes en kopjes, plastic bakjes die gekanteld zijn of op bestek dat tegen elkaar ligt. 


Meer weten over FanDry? Je ziet het in deze video!


Tips voor een droge vaat

De vaatwasser inruimen is (bijna) niemands favoriete bezigheid, maar neem er toch de tijd voor en doe het met aandacht. Zo zorg je namelijk voor het schoonste en droogste eindresultaat. Een aantal praktische tips voor een droge vaat:

- Doseer het glansspoelmiddel
Bij veel vaatwassers bepaal je zelf de dosis glansspoelmiddel. Droogt je vaat niet voldoende? Verhoog de dosis dan een beetje en zorg dat deze is afgestemd op de waterhardheid in jouw regio. Let wel op dat je de dosis niet te veel verhoogt, anders kan de vaat plakkerig aanvoelen. Gebruik je all-in-one-tabletten? Overweeg dan over te stappen naar een los vaatwasmiddel in combinatie met glansspoelmiddel, zodat je zelf de dosering kunt bepalen.

-Gebruik het juiste vaatwasprogramma
Ieder wasprogramma is geschikt voor een andere soort vaat (denk aan glazen of pannen), een andere hoeveelheid (boven- en/of onderlade gevuld?) en een andere vuilheidsgraad. Let daarom bij de keuze van het vaatwasprogramma goed op deze factoren en sla er eventueel de handleiding nog eens op na. Automatische vaatwasprogramma’s bieden in dit geval ook uitkomst. Daarbij wordt het programma namelijk automatisch aangepast op de vuilgraad van de vaat.

-Laad de vaatwasser goed in
Je wil het liefst alle vaat in één keer gedaan hebben, maar laad een vaatwasser nooit te vol. Ook is het belangrijk te letten op de plaatsing van items. Zorg er bijvoorbeeld voor dat bestek niet tegen of over elkaar ligt, zet koppen en kommen ondersteboven en let erop dat kommen en lichtere items, zoals Tupperware, niet kunnen kantelen tijdens de vaatwasbeurt. Dit voorkomt dat er water in of op achterblijft. 

Heb je alle tips opgevolgd en is je vaat nog steeds niet droog? Dan is er misschien een probleem met de vaatwasser zelf. Check dan eens het filter van de afvoer van je vaatwasser. Aangekoekt vuil kan ervoor zorgen dat het water dat weggepompt wordt trager of zelfs helemaal niet meer wegloopt. En hoe meer vocht er achterblijft, hoe natter de vaat. Een andere check die je zelf kunt doen is de waterafvoerslang. Deze zit aan de buitenkant van de vaatwasser. Is de waterafvoerslang verstopt of zit deze geknakt of geklemd? Dan kan dit ook invloed hebben op hoe goed of slecht het water wegloopt. Kijk daarom de afvoerslang over de hele lengte na. 

Bestrijd natte vaat met FanDry

Lukt het nou niet om je vaat droog te krijgen met je huidige vaatwasser? Dan is het misschien toch eens tijd voor een nieuwe. De FanDry vaatwassers van ETNA bieden uitkomst als je geen zin meer hebt om je vaat steeds weer na te drogen. Het actieve FanDry ventilatiesysteem voert vochtige lucht af met dank aan een TurboFan in de deur, terwijl koele, droge lucht de vaatwasser binnenkomt. De vochtige lucht condenseert in het ventilatiekanaal. Droge lucht wordt vervolgens uitgeblazen en het resterende water wordt afgevoerd. Na afloop van het programma opent de deur van de vaatwasser automatisch. Zo is je vaat niet alleen schoon, maar ook extra droog.

ETNA heeft drie vaatwassers met het FanDry systeem in het assortiment. Deze blinken daarbij ook nog eens uit in geluidsniveau. Om te beginnen zijn de VW839N en VW939N met 39dB de stilste vaatwassers op de markt. In het nachtprogramma is dat zelfs maar 37dB! De derde stille kracht is de ETNA VWV440ZWA. Deze vrijstaande vaatwasser combineert het FanDry systeem met het gemak van AutoDose en zorgt zo niet alleen voor een droge vaat, maar ook nog eens voor een flinke besparing. En dat allemaal zonder in te leveren op het geluidsniveau, met maar 40dB en zelfs 38dB in het nachtprogramma.


Bekijk ETNA’s vaatwassers met FanDry