Inhoudsopgave

  1. Verras jouw Valentijn met deze 8 tips!
  2. Met deze 10 tips maak je eenvoudig de lekkerste kaasbloemen
  3. 8 tips voor het maken van de beste Hollandse koffiebroodjes
  4. 10 tips voor het maken van de lekkerste soufflés!

Verbeter jouw bakprestaties met deze lifehacks!

Op 15 december 2019 is het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt van start gegaan: het programma wat heel Nederland aan het bakken krijgt. Ook wij bakken mee samen met Kenwood! De komende tijd geven wij je verschillende updates over de afgelopen 'HHB' afleveringen. Op deze pagina lees je verschillende tips en tricks voor het verbeteren van jouw bakprestaties!


Op zoek naar een keukenmachine? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Verras jouw Valentijn met deze 8 tips!

Het is alweer de halve finale van Heel Holland Bakt en in deze aflevering draait alles om het thema ‘Koninklijk’. En dat is niet zomaar; onze koning en koningin zijn namelijk getrouwd op de dag dat de uitzending op televisie te zien is. Een aflevering vol liefde kun je het wel noemen. En, dat is precies waar wij ons op gaan richten met deze tips. Februari is namelijk niet alleen de liefdesmaand voor onze koning en koningin, maar ook: Valentijnsdag! Verras jouw geliefde met deze heerlijke hartcroissants. Heerlijk bij het ontbijt of bij de koffie. Gegarandeerd dat je hiermee harten gaat veroveren!

1.Kleurrijk feestje
Deze hartcroissants worden een waar kleurenfeestje op de ontbijttafel, aangezien de basis bestaat uit normaal croissantdeeg en rood croissantdeeg waarmee je de hartjes gaat vormen. Zorg er dus voor dat je rode kleurstoffen in huis haalt om de rode kleur te geven aan je hartjes. Let erop als je het deeg zelf gaat maken, dat je het rode deeg maakt zonder boter.

2.Laagje voor laagje
Het mooie aan croissantdeeg zijn de laagjes die ontstaan bij het afbakken. Deze laagjes maken de croissant zo luchtig. Croissantdeeg lijkt op bladerdeeg en wordt ook wel getoerd gerezen deeg genoemd. Let erop dat het croissantdeeg de helft minder getoerd wordt dan bij bladerdeeg. Zo creëer je, mede door de gist, een luchtige variant op bladerdeeg. Niet heel moeilijk, wel heel bewerkelijk!


Verbeter jouw bakprestaties met Kenwood!


3.Lekker rollen
Wanneer het deeg gemaakt is, is het tijd om het uit te gaan rollen. Zoals Robèrt van HHB altijd zegt: ‘Deeg moet in beweging blijven’. Zorg er dus voor bij het uitrollen van het deeg dat je tijdens het rollen het deeg af en toe omkeert. Dus: rollen, omkeren en verder rollen.

4.Even naar de bouwmarkt
Let erop bij het uitrollen dat het deeg ongeveer 3mm dik wordt. Een handige tip is om langs je deeg latjes van 3mm neer te leggen, zodat je je deeg precies zo dun kunt rollen als je latjes. Even langs de bouwmarkt dus voordat je gaat rollen! Je wilt namelijk niet dat je deeg te dun wordt gerold, anders rijzen de hartjes niet mooi genoeg. Laat na het rollen het deeg even rusten, anders krimpt het te veel.

5.Romig hart

Terwijl de hartcroissants aan het rijzen zijn in de oven, is het slim om de vulling te gaan maken. Hiervoor gebruik je banketbakkersroom, Zwitserse room of spijsroom. Net wat je lekker vindt! Voeg de room toe aan de hartcroissants als deze nog niet helemaal volledig afgebakken zijn, zodat de room nog mee de oven in kan.

6.Gelatine
Om de room tot een stevig geheel te maken, is het slim om gelatine toe te voegen. De gelatine zorgt er namelijk voor dat je room goed opstijft. Leg vooraf de gelatine in koud water; hoe langer het in het water ligt, hoe mooier de bindkracht is wanneer je het toevoegt aan de room.

7.Chocolade waaier
Wil je net als bij Heel Holland Bakt zulke mooie chocoladewaaiers bovenop je hartcroissant? Gebruik dan een plastic buis om de mooie krul mee te maken. Neem bijvoorbeeld en stuk regenpijp waar je de dunne chocoladewaaiers in laat uitharden, voor een mooi, elegant effect. Hoe? Smelt de chocolade eerst in een pannetje. Leg daarna een plastic velletje neer en maak daar mooie bolletjes op met de spuitzak, die je vervolgens gaat uitsmeren met je vinger tot mooie waaiers. Dit plastic velletje schuif je vervolgens netjes in de regenbuis en dit geheel leg je even in de koeling tot het uitgehard is. Simpeler kan het niet!

8.A touch of honey
Om je hartcroissant helemaal af te werken, bestrijk je het geheel met warme honing. Hierdoor krijgen je hartjes een mooie glans en het is nog eens lekker ook! Ook kun je er nog voor kiezen om wat koude honing licht over het geheel heen te ‘strooien’, voor een kristaleffect.




Met deze 10 tips maak je eenvoudig de lekkerste kaasbloemen

Een bewogen aflevering was het zeker te noemen van Heel Holland Bakt. Het thema deze week is ‘bloemen’, waarbij de bakkers verschillende baksels hebben gecreëerd die passen bij dit thema. Eén daarvan is de kaasbloem; een gerecht waarbij menig bakker volledig de mist in ging. Deze technische opdracht blijkt voor velen toch iets te technisch te zijn. Denk je dat je dit als thuisbakker nu veel beter kan dan de deelnemers van Heel Holland Bakt? Met onze tips moet het zeker lukken om de kaasbloemen wél tot een succes te maken!

De kaasbloemen zijn bedacht door Robèrt van Beckhoven. Bij deze kunstige kaasbloemen combineer je twee deegsoorten die samen voor een krokant en toch zacht geheel zorgen, namelijk bladerdeeg en soezendeeg. Samen met een romige kaascrème, kruidige tomatentapenade en eetbare bloemen ter garnering worden dit uiteindelijk vrolijke, hartige taartjes.

1. De juiste voorbereiding
Vooraf is het slim om alvast een malletje te knippen in de vorm van een bloem, zodat je uit het bladerdeeg mooie bloemvormen kunt snijden.

2. Keep it cool
Belangrijk is dat het bladerdeeg dun gerold wordt. Omdat je het bladerdeeg zo dun rolt, wordt het geheel wel wat slapper. Dan is het slim om het even in de koeling te leggen, zodat het wat meer structuur krijgt.

3. Voorkom luchtvorming
Voordat je het deeg even laat opstijven in de koeling, is het slim om wat gaatjes erin te prikken met een vork. Wanneer je dit niet doet, kan de lucht nergens heen in je deeg en bestaat de kans dat je deeg helemaal opgeblazen wordt.


Op zoek naar een keukenmachine? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

4. Melk is goed voor elk
Je kunt ervoor kiezen om je soezenbeslag met water te maken, maar melk is eigenlijk veel lekkerder en het geheel bakt er wat rustiger van. Daarnaast geeft melk ook nog eens een mooiere kleur.

5. Deeg in de mix
Wanneer je soezenbeslag goed gaar is geworden op het vuur, moet het nog even afkoelen. Dit kun je doen door het beslag even kort te laten draaien door de keukenmachine op een lage stand, zodat de warme eruit kan.

6. Klein en secuur
Vul de spuitzak met soezenbeslag en maak gebruik van een kleine, gladde opening in de spuitzak, zo kun je heel secuur mooie vormen creëren op je bladerdeegbodem.


7. Gooi het in de keukenmachine
De kaascrème wordt zo luchtig doordat deze rustig is opgeklopt door de keukenmachine. Belangrijk dus om je keukenmachine niet te hard te laten draaien wanneer je het geheel mengt.

8. Vol van smaak
Wil je wat meer smaak toevoegen aan je kaascrème? Voeg dan wat mosterd, peper en zout toe. De kaascrème wordt meestal gemaakt met geraspte kaas maar je kunt uiteraard allerlei soorten verschillende kaas gebruiken voor de vulling. Varieer bijvoorbeeld met blauwaderkaas, brie of roomkaas.

9. Eetbaar en mooi
Wil je je kaasbloemen mooi decoreren? Voeg bijvoorbeeld wat eetbare bloemen toe, net als de deelnemers van HHB. Deze bloemen fleuren het eindresultaat mooi op! Zorg er wel voor dat de bloemen onbespoten zijn, anders kun je ze niet eten.




8 tips voor het maken van de beste Hollandse koffiebroodjes

In de aflevering ‘Holland’ staat, zoals de titel al doet vermoeden, het thema Holland centraal. In deze aflevering van Heel Holland Bakt moeten de deelnemers verschillende Hollandse lekkernijen bakken. Een typisch Nederlandse klassieker mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze aflevering, namelijk het Hollandse koffiebroodje! Je vraagt je waarschijnlijk af: ‘wat is er zo Hollands aan een koffiebroodje?’ Het verschil met een normaal koffiebroodje is dat de échte Hollandse langwerpig zijn in plaats van rond, en op een kunstige manier worden gevlochten. Ook zin om zo’n Nederlandse lekkernij te maken? Wij geven je een aantal belangrijke tips om jouw koffiebroodjes te laten slagen!

Een goed koffiebroodje moet lekker zoet zijn, goed gevuld en net gaar, waardoor het deeg super mals blijft. De vulling van een koffiebroodje bestaat uit banketbakkersroom en rozijnen, wat zorgt voor een zoete sensatie.

1. Een goed begin
Start met het maken van de banketbakkersroom of custard. Als je dit doet nadat je het deeg hebt gemaakt, kan het geheel niet goed afkoelen of moet je lang wachten voordat je door kunt met bakken.

2. Snel en met schone handen
Terwijl je banketbakkersroom of custard aan het afkoelen is, is het tijd om het deeg voor de broodjes te maken. Maak hierbij gebruik van een deeghaak op je keukenmachine om het geheel met elkaar te mengen. Uiteraard kun je het deeg kneden met je handen, maar een deeghaak op je keukenmachine levert een soepel geheel op en het gaat nog sneller ook!

3. Degelijk deeg
Is je deeg nog wat te droog? Voeg dan nog een klein scheutje melk toe. Is je deeg wat te plakkerig? Voeg dan wat bloem toe. Je kunt beter wat te nat deeg hebben dan te droog. Nat deeg is namelijk heel mals en dat is wat je wil bij koffiebroodjes.

4. Eerlijk delen
Het is slim om het deeg in een vierkant/rechthoek uit te rollen als deze tot een mooi geheel is gekomen in de keukenmachine, zodat je uiteindelijk mooie, gelijke broodjes kunt maken uit het deeg. Verdeel daarna de room en rozijnen over het deeg.

Op zoek naar een keukenmachine? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

5. Maak het lekker Hollands
Waarbij je normale koffiebroodjes oprolt tot een rond geheel, worden Hollandse koffiebroodjes gevlochten of gedraaid voordat deze in de oven gaan. Om een mooie gevlochten broodje te krijgen, maak je een insnede in het midden van je broodje. Snij niet helemaal tot de randen, maar houd een stukje over aan beide uiteinden. Vouw daarna de uiteinde naar binnen toe door de insnede heen en je krijgt een mooie vlecht.

6. Even geduld, dan pas bakken
Voor het afbakken van de broodjes is het belangrijk dat je vooraf de broodjes eerst wat laat rijzen buiten de oven voor zo’n 20 minuten. Daarna mogen ze de oven in. De juiste tempratuur zorgt voor een mooie kleur van het geheel.Belangrijk na het afbakken is dat je de broodjes nog wat laat narijzen, anders worden ze te snel droog.

7. The finishing touch

Het witte glazuur of het broodje maakt het helemaal af. Heb je een keer geen zin in glazuur? Bewerk de broodjes dan met witte chocolade voor een leuke twist.

8. Nog meer variatie
Nog meer variatie brengen aan je broodje? Vervang de rozijnen eens door gedroogd fruit of de room door amandelspijs met noten. Net wat je zelf het allerlekkerste vindt!




10 tips voor het maken van de lekkerste soufflés!

Het populaire bakprogramma ‘Heel Holland Bakt’ is op zondag 15 december 2019 van start gegaan! Het was gelijk al een spannende eerste aflevering, met veel afvallers. Eén van de opdrachten tijdens de eerste aflevering is het bakken van soufflés. Aangezien dit niet bij alle kandidaten even soepel is verlopen, geven wij je een aantal handige tips hoe je thuis wél tot een mooi resultaat kunt komen!

Het bakken van een soufflé is eigenlijk werken met gebakken lucht. Het is een luchtig gerecht wat zowel zoet als hartig bereid kan worden. De luchtigheid van een soufflé wordt gecreëerd door het toevoegen van geklopt eiwit wat in de oven nog meer gaat uitzetten.


Verbeter jouw bakprestaties met Kenwood!


Een basisrecept schrijven voor het maken van een soufflé is een lastige opgave, daarom geven wij je een aantal essentiële tips om tot een geslaagd eindresultaat te komen:

1.Maak gebruik van kleine bakvormpjes
Kleine bakvormpjes werken gemakkelijker, zijn eerder gaar en zakken minder snel in. Het ziet er ook nog eens gezellig uit!

2.Smeer de bakvormpjes goed in
Smelt boter en smeer dit vervolgens aan de binnenkant van de vormpjes. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de soufflés makkelijk uit het vormpje krijgt, maar ook om de soufflé beter te laten rijzen. Zet na het insmeren de ingesmeerde bakvormen in de koelkast, zodat de boterlaag minder snel beschadigd wordt door de vulling.

3.Luchtig beslag maken
Eiwit kun je alleen goed stijf kloppen als je gebruikt maakt van een brandschone mengkom, zonder enig spoor van vet. Let dus goed op met het splitsen van het ei dat er geen dooierresten meekomen bij de eiwitten. Zorg ook dat de eieren die je gebruikt op kamertempratuur zijn. Koude eieren kloppen is meer werk en geven een minder mooie lift aan je baksel. Klop eiwitten ook liever niet in een plastic kom, maar in een metalen kom, zoals bij de keukenapparaten van Kenwood. Om dit luchtige mengsel te maken, is het van belang dat alle ingrediënten goed opgeklopt worden in een keukenmachine, om zo tot het beste resultaat te komen. Laat je keukenmachine niet te hard roeren, anders verlies je de luchtigheid in je beslag.

Op zoek naar een keukenmachine? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

4.Voeg zuur toe
Willen de mooie pieken in je eiwit niet goed lukken? Voeg een beetje citroensap of wijnsteenzuur toe aan je eiwitmix om de structuur wat te versterken.

5.Blijf weg van Parmezaanse kaas
Ben je van plan om een hartige soufflé te maken? Zorg dan dat je gebruik maakt van de juiste soort kaas. Parmezaanse kaas is namelijk een no go. Dit is een slechte smeltkaas, waardoor je soufflé een klonterige structuur krijgt. Een kaas die wel heel geschikt is om te gebruiken is Gruyère.

6.Afwerken
Iets wat in de aflevering van HHB aan bod kwam, is het mooi afwerken van je soufflés. Wanneer je de vulling in de vormpjes hebt gedaan, strijk je het geheel mooi af met een paletmes. Vul het liefst de vormpjes tot net onder de rand. Daarna strijk je met je duim of met een mes net onder de rand van het vormpje, zodat het geheel mooi recht naar boven kan rijzen. Komen je soufflés er nog niet recht uit? Snij dan simpelweg de top erop voor een strak resultaat.

7.De juiste oventempratuur
Voor het maken van de perfecte soufflé, is de juiste oventempratuur van essentieel belang. Door de hitte komt je soufflé namelijk mooi omhoog. Hoe heter de oven, hoe sneller je soufflé zal rijzen. Hou je van een zachte binnenkant? Zet je oven dan op 200 graden. Liever een wat doorbakken soufflé? Gebruik dan een lagere tempratuur van 175 graden. Houd er wel rekening mee dat bij een lagere tempratuur je soufflé minder zal rijzen.

8.Blijf af van je ovendeur
Tijdens het bakken kun je nog weleens de neiging hebben om even te spieken in de oven. Doe dit niet! Doordat je de oven op een dicht doet, vergroot je de kans dat je soufflés inzakken, omdat er een andere luchtstroom bij het geheel komt. Laat je bakwerk dus rustig zijn ding doen.

9.Voorkom inzakken
Vaak zakt je soufflé nog iets in als deze uit de oven komt. Schrik niet, want dit is volkomen normaal! Mocht je het toch te veel vinden inzakken, probeer dan eens wat meer bloem toe te voegen. Dit zorgt dat het geheel wat steviger blijft. Wat ook helpt is de soufflé wat langer bakken op een lagere tempratuur. Hierdoor is het tempratuurverschil kleiner als je het uit de oven haalt.

10.Voorbereiding is het halve werk
Ondanks dat er niet echt één recept te geven is voor het maken van soufflés, kun je wel veel voorbereidingen treffen hierbij. Je kunt alles zo ver klaarzetten, dat je alleen nog maar de eiwitten hoeft te kloppen. Ook hier hoef je weinig moeite voor te doen, aangezien dit gemakkelijk en snel gaat met een handige keukenmachine, die al het klopwerk voor jou doet.

Zelf ook aan de bak? Hier vind je een recept voor heerlijke macarons van Hans Spitsbaard!


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Kenwood.