Houd je voedsel vers en gezond met het BioFresh-systeem van Liebherr

Gezonde voeding wordt steeds belangrijker, net als het tegengaan van verspilling. Maar wat is nou precies gezonde voeding? En hoe zorg je dat je verse producten zoals groenten, vis en zuivel goed bewaart en er zo lang mogelijk van geniet? We geven je graag een aantal handige tips!

Wat is gezond eten?

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor gezonde voeding, maar wat ís nou precies gezonde voeding? Het voedingscentrum gebruikt hiervoor de schijf van vijf. Hierin zit alle voeding die als gezond wordt beschouwd. Met voldoende variatie in voeding uit de vijf schijven, geef je jouw lichaam wat het nodig heeft. In grote lijnen gaat het om voldoende water drinken, zeker twee liter per dag. Eet daarbij 250 gram verse groente en twee porties fruit. Voldoende volkoren producten zorgen dat je darmen soepel blijven werken en van onverzadigde vetten zoals olie en margarine worden jouw bloedvaten blij. Als je tenslotte ook kiest voor minder vlees en meer plantaardige producten, help je niet alleen jouw lichaam, maar ook het milieu. Producten die buiten de schijf van vijf vallen bevatten doorgaans veel suiker, verzadigde vetten en zout. Je hoeft ze niet helemaal links te laten liggen, maar onthoud altijd dat je ze met mate nuttigt voor een gezonde balans in de voeding.

Groenten
Verse groente is dus heel belangrijk voor een gezonde voeding. Het nadeel is dat het niet altijd even lang houdbaar is. Hoe vaak vis jij na een paar dagen een verlepte kropsla uit de groentelade? Of moet je halverwege de week weer naar de supermarkt om verse groente te halen? Door je groente – en ander vers voedsel- goed te bewaren, heb je er langer plezier van.

Vitamines B12 en D behouden

Door producten op de juiste manier te bewaren, blijven de vitaminen beter behouden. Vitamine B12 is belangrijk voor een goed zenuwstelsel en vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Je vindt deze vitamines voornamelijk in dierlijke producten zoals vis, eieren en zuivel. Verse vis is dus een belangrijk onderdeel van gezonde voeding. Het is soms een uitdaging om verse vis te bewaren, omdat het snel bederft. Met de BioFresh technologie van Liebherr is dit verleden tijd. Je vindt in deze koelkasten een 0°C vak. Hierin blijven verse producten tot wel drie keer langer vers dan bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. In de Bio Fresh Plus modellen heeft de 0-graden-zone zelfs een temperatuur van -2°C. Deze temperaturen zijn perfect voor het bewaren van verse vis.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is hot, maar een koelkast en vriezer moeten juist lekker koud zijn! De ideale temperatuur voor de koelkast is 4°C. Als je de producten in jouw koelkast op de beste manier bewaart, heb je er langer plezier van. Dit zorgt voor minder verspilling en is daardoor weer heel duurzaam! Verschillende voedingsmiddelen vragen om een verschillende manier van bewaren. Zo blijven vis, vlees en zuivel langer goed bij een lage luchtvochtigheid en als je ze luchtdicht verpakt. Groente en fruit vragen juist weer om een hoge luchtvochtigheid en blijven langer goed zonder verpakking. De BioFresh technologie zorgt voor de ideale combinatie van 0°C-temperatuur en de apart in te stellen luchtvochtigheid voor de verschillende koelvakken.

Download de koelkastguide!

Wat bewaar je waar in de koelkast?
Je komt erachter met deze checklist.

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacyverklaring). Door het downloaden van de checklist meld je je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Kieskeurig. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden. Ook ontvang je éénmalig een mail vanuit Liebherr

Handig: de koelkastguide

Door de koelkast op de juiste manier in te delen, geniet je optimaal van je voedsel. Ben je benieuwd hoe de juiste indeling van je koelkast eruit ziet? Download dan snel de handige koelkastguide hier en hang hem op in de keuken.

Hoe bewaar je groente en fruit het beste?

Bladgroenten, zoals spinazie en sla, en koolsoorten, zoals broccoli en bloemkool, bewaar je het beste in een 0°C- vershoudlade of in de groentelade van de koelkast.
Vruchtgroenten, zoals tomaten, komkommer en paprika, bewaar je buiten de koelkast, omdat ze door de kou sneller bederven. Bewaar tomaten altijd in een aparte schaal, zodat ze lang vers blijven.
Voor fruit geldt ook een verdeling. Appels, peren, perziken en bessen, frambozen, aardbeien en kersen kun je het beste bewaren in de koelkast. Voor exotisch fruit en citrusvruchten geldt juist dat je ze buiten de koelkast moet bewaren, omdat ze niet goed tegen de kou kunnen. Denk hierbij aan bananen, ananas, meloen, sinaasappel en mandarijnen. De houdbaarheid verschilt per fruitsoort. Ook handig om te weten: sommige fruitsoorten verspreiden een soort gas, wat de rijping van ander fruit versnelt. Bewaar bananen, appels, peren en perziken dus apart van andere fruitsoorten om er extra lang van te genieten.