De beste koffie: tampen doe je zo! 

Koffiezetten. Voor de één iets wat je “even snel” doet, voor de ander een hele kunst. Hoe jij je kopje koffie ook zet, het is een feit dat de manier waarop je je koffie klaarmaakt bepalend is voor het eindresultaat. Koffie tampen is één van de dingen die invloed heeft op de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie. Maar wat is tampen eigenlijk? Waar moet je op letten en wat moet je vooral niet doen? Wij vertellen het je allemaal! 

Op zoek naar een nieuw koffiezetapparaat? Bekijk nu de aanbiedingen bij Bol.com!

Bekijk

Wat is koffie tampen? 

Tampen is een ander woord voor aanstampen. Bij het tampen van de koffie stamp je de koffie in de filterdrager. Tampen doe je wanneer je een espressomachine hebt waarbij je gemalen koffie in een filterdrager drukt. Nadat je de gemalen koffie in de filterdrager hebt geschept, zorg je er met het tampen voor dat de koffie gelijkmatig over de drager wordt verdeeld en dat het goed aangedrukt wordt in diezelfde filterdrager.


Waarom moet je koffie tampen?

Moeten, moeten… niets moet, maar het tampen maakt je koffie wél echt een stuk lekkerder. Met een espressomachine heb je meer invloed op de smaak van je koffie dan bijvoorbeeld met een filterapparaat. Waar je bij een filtermachine alleen invloed hebt op de hoeveelheid water en koffie die je in het apparaat doet, kan je bij een espressomachine ook bepalen hoe stevig je de koffie aandrukt in de filterdrager.

Wanneer je tampt, zorg je voor een stevig en compact oppervlak. Wanneer je goed tampt, heeft het water in de machine overal in de filterdrager dezelfde hoeveelheid weerstand. Hierdoor smaakt elk kopje koffie dat jij zet hetzelfde. Bovendien zorgt tampen ervoor dat je koffie lekkerder smaakt, omdat je niet het risico loopt dat het water door een deel van de filterdrager heenloopt waar de koffie niet goed aangestampt is waardoor het water en de koffie zich dus niet goed kunnen mengen. Kortom: tampen moet niet, maar het maakt je kopje koffie wel een stuk lekkerder! 


Nu in de actie: onze beste bonen- en filtermachines! 


Hoe moet je koffie tampen? 

Koffie tampen is een hele kunst. Waar moet je nu precies op letten bij het tampen van je koffie? Met de volgende stappen kom je een heel eind:

1.Verdeel de koffiedeeltjes gelijkmatig over de filterdrager voor je gaat tampen. Hoe gelijkmatiger de koffie verdeeld is, hoe gelijkmatiger de weerstand in de filterdrager is wanneer je kopje koffie wordt gezet. Verdeel de koffie in de koffiedrager door de filterdrager even op een ondergrond te tikken zodat de koffie zich vanzelf verplaatst naar plekken waar nog geen koffie zat.

2.Plaats je filterdrager op een stabiel oppervlak (je kunt hier eventueel ook een tamping station of tamping mat voor gebruiken) en druk de koffie stevig aan met een tamper. Doe dit zo recht mogelijk, want als je scheef tampt en je 2 kopjes tegelijk zet, kan het ene kopje veel sterker zijn dan het andere.

3.Strijk het koffieoppervlak glad door rustig en zachtjes met de tamper rond te draaien in de filterdrager. Zit er nog koffie op de rand van de filterdrager? Dan kan je dit gewoon met je hand wegvegen.

4.Plaats de filterdrager in je espressomachine. De machine neemt het werk vanaf hier van je over! 



De valkuilen van tampen 

Koffie tampen is iets waar je handig in moet worden. En ja, er kunnen zelfs dingen misgaan als je de koffie niet goed tampt! Dit zijn de grootste valkuilen bij het tampen van je koffie:

1.Tampen zonder eerst de koffiedeeltjes goed te verdelen over de filterdrager. Als jij de filterdrager hebt gevuld met koffie, kan het zijn dat de koffie niet goed verdeeld is over de drager. Als je direct begint met tampen, kunnen er scheurtjes of zelfs gaten ontstaan. Op sommige plekken zit immers veel koffie die je flink aanstampt en op andere plekken is de koffie nooit terechtgekomen.

2.Niet recht aanstampen. Hoe schever je aanstampt, hoe groter het risico dat het water niet overal goed door het koffiebed in je filterdrager heenloopt. Het zal aan de ene kant sneller gaan lopen dan aan de andere kant, wat ervoor kan zorgen dat je 2 kopjes koffie zet die allebei anders smaken.

3. De koffie in de filterdrager “aanstampen” met je vingers. Hierdoor creëer je nooit een recht aangestampt koffiebed.

4. Te hard tampen. Wanneer je te hard tampt, kunnen er gaten ontstaan in de gemalen koffie. Hierdoor loopt het water alsnog tussen de koffie door zonder zich goed met de gemalen koffie te kunnen mengen. 

Tampen moet je oefenen

Hoe meer je oefent met tampen, hoe beter je erin zult worden. Er bestaat geen perfecte manier, maar het doel is om zo gelijkmatig koffie te tampen, dat elk kopje koffie dat jij zet hetzelfde smaakt. 

Op zoek naar een nieuw koffiezetapparaat? Bekijk nu de aanbiedingen bij Bol.com!

Bekijk