Uitleg van de wasprogramma’s 

Het ene wasprogramma is het andere niet. Dat klinkt logisch, maar het is belangrijker dan je denkt. Een verkeerd wasprogramma kan ervoor zorgen dat je kleding niet goed schoon wordt, of dat het juist kapot gaat. Daarom bestaan er veel verschillende wasprogramma’s. We pikken er een aantal uit, en kijken hoe slimme innovaties ervoor kunnen zorgen dat we nooit meer een wasprogramma hoeven te kiezen. 


LG triple A wasmachine kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Wasprogramma’s bestaan al sinds de eerste elektrische wasmachines om de hoek kwamen kijken. Iedereen wist immers allang dat je stoffen als wol heel anders moest wassen dan bijvoorbeeld katoen. Die kennis is tot in het diepst in de huidige generatie wasmachines gebouwd. Zo is er bijvoorbeeld het nieuwe wasprogramma AI Wash, dat gebruikmaakt van de slimme AI DD motor. Die motor beschikt over een grote verzameling data. Daarom 'weet' de motor wat voor soort was er in de trommel zit, en past hij de bewegingen van de trommel daarop aan - efficiënter, én beter voor je wasgoed. 

Katoen

Katoen is verreweg de meest gebruikte stof als het om kleding gaat. Daarom is het katoenprogramma van een wasmachine ook erg populair. Toch kun je niet zomaar alle katoen over één kam scheren. Handdoeken kun je bijvoorbeeld prima op 60 graden wassen, maar bij T-shirts is dat weer een heel ander verhaal. Sorteer dus niet alleen op de stof waar je wasgoed van is gemaakt, maar bedenk ook goed wat je moet doen met de temperatuur. De meeste katoenprogramma’s centrifugeren op 1400 toeren, wat normaal gesproken prima is. 

Synthetisch

Andere kleding kan gemaakt zijn van synthetische stoffen, bijvoorbeeld polyester. Dat is iets delicater dan gewoon katoen. Daarom wordt meestal aangeraden synthetische kleding op 30 graden te wassen, en niet hoger te gaan dan dat. Sommige wasmachines hebben nog extra snufjes in het synthetische programma om ervoor te zorgen dat je was mooi blijft. Als je kunt kiezen, ga dan voor een laag toerental bij het centrifugeren, anders loop je kans dat je je kleding alsnog beschadigt. 

Fijne was

De meeste wasmachines komen met een speciaal wasprogramma voor fijne was. Dat begrip kun je vrij breed nemen: veel ondergoed valt eronder, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan zijden doeken of een wollen trui. Gebruik het programma voor fijne was alleen op 30 graden, anders loop je een groot risico op beschadigingen, en kies voor een lage centrifugesnelheid. 

Eco

Het eco-programma is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is namelijk niet een op zichzelf staand programma, maar een die je toevoegt aan een ander programma. Zo kun je bijvoorbeeld een fijne was op de eco-stand draaien. Dat duurt langer, maar omdat er lagere temperaturen en lagere snelheden worden gebruikt, bespaar je alsnog veel energie. Houd er wel rekening mee dat het eco-programma behoorlijk lang kan duren, helemaal op lagere temperaturen. 

Speciale programma’s

En dan zijn er nog de speciale programma’s. Die vind je niet op elke wasmachine, dus kijk vooraf goed welke programma’s je erbij krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan programma’s voor sportkleding, kleding die snel krimpt, maar ook snel droog kan zijn. Er zijn ook speciale programma’s voor spijkerbroeken of dons.

De nieuwere wasmachines van LG hebben tal van deze wasprogramma’s. Je kunt ook extra specifieke wasprogramma’s selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld kreukels uit je overhemden laten, of je beddengoed op zo’n manier wassen dat huisstofmijt geen kans krijgt. De F4WV509S1H is bijvoorbeeld zo’n wasmachine, waarbij je niet alleen ontzettend veel opties krijgt, maar ook nog eens extra wasprogramma’s kunt downloaden via de ThinQ-app.

Wil je echt alles uit je wasmachine halen? Ga dan voor een wasmachine met AI Direct Drive, een nieuwe motor van LG - bijvoorbeeld de F4V909P2E. AI Direct Drive gebruikt big data om te bepalen wat er precies in de trommel zit en daar het juiste wasprogramma voor te selecteren. Dat hoef je dus nooit meer zelf te doen.