Schone en gezonde lucht in huis
Een gezond klimaat binnenshuis is niet alleen aangenaam, het is ook bevorderlijk voor hoe we ons lichamelijk voelen. Ongezonde lucht die te droog of juist te vochtig is, kan onprettig zijn. Gelukkig kun je zelf zorgen voor schone en gezonde lucht in huis met deze tips.
Frisse en gezonde lucht in huis is van groot belang. Als dit niet in balans is, kan het zomaar zijn dat je klachten krijgt als ‘droge ogen’ een kriebel hoest of dat je vaker ziek bent. Oorzaken hiervan kunnen een te vochtige, te droge of een te ongezonde lucht zijn. In dit laatste geval kun je de lucht zuiveren met een luchtzuiveraar. Hiermee haal je de grootste boosdoeners, zoals pollen en bacteriën, uit de lucht. Zeker gezien de ontwikkelingen op gezondheidsgebied de laatste jaren, is het belangrijk om in huis te zorgen voor een gezond klimaat om er zo voor te zorgen dat je jezelf ook gezond blijft voelen. Daarnaast kan een frisse bries in huis helpen om je alerter, frisser en wakkerder te voelen. En wie wil dat nou niet?
Frisse lucht in huis
In huis gebeuren er veel dingen die zorgen voor ongezonde lucht. Het spreekt voor zich dat af en toe luchten door alle ramen open te zetten, aan te bevelen is. Zet de ventilatieroosters boven ramen en deuren altijd open zodat je standaard toevoer van verse lucht hebt. Daarnaast helpt een goede ventilatie in huis bij het verdrijven van vocht, huismijt en schimmel. Heb je een ventilatiesysteem in huis? Maak deze dan schoon om er zeker van te zijn dat je op deze manier geen schadelijke stoffen het huis in blaast.
De lucht filteren
Fijnstof is een van de grootste boosdoeners als het gaat om ongezonde lucht in huis. Fijnstof in huis kan van allerlei elementen afkomen. Denk aan een open haard, kleding, vieze luchtfilters of zelfs van het koken. Daarnaast zweven er nog een hoop andere dingen in de lucht bijvoorbeeld bacteriën, pollen, virusdeeltjes of vieze geuren.
Mensen met allergieën zullen een stuk gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld fijnstof of pollen in de lucht. Zij zullen al snel last van hebben van de luchtwegen. In huis kunnen dingen zoals veel tapijt, vloerkleden en andere stoffen meubels ervoor zorgen dat dit op de adem slaat. Het is dan ook te adviseren om stofvangers en uitstoters tot een minimum te beperken in huishoudens waar men bijvoorbeeld allergisch is voor huisstofmijt. Daarnaast helpt het regelmatig reinigen en uitkloppen van deze stoffen elementen in huis natuurlijk ook.
Slimme oplossingen voor gezonde lucht
Ondanks dat er veel dingen zijn die je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, zijn er ook slimme oplossingen beschikbaar die vierentwintig uur per dag aan de slag gaan om te zorgen voor een optimaal klimaat in huis. Een Air Purifier is zo’n oplossing. Met de Air Purifier van Hombli zie je namelijk niet alleen wat de luchtkwaliteit per kamer is, je kunt ook meteen actie ondernemen. Met de app krijg je te allen tijde inzichten over de kwaliteit van de lucht in huis en de Purifier doet zijn werk om deze kwaliteit te bevorderen. Zo haalt hij bijvoorbeeld bacteriën en virussen uit de lucht maar ook pollen, huidschilfers en huisstofmijt.
Dankzij de speciale HEPA-filter haal je fijnstof kleiner dan 0.3 micron uit de lucht. Fijnstof is ontzettend gevaarlijk voor de gezondheid. Deze luchtvervuiling komt via allerlei manieren ons huis binnen en kan bij het inademen flinke schade veroorzaken. Met een luchtreiniger los je dit probleem op. Daarnaast draagt hij ook nog eens bij aan het neutraliseren van vervelende geurtjes in huis.
Je kunt deze luchtreiniger op verschillende manieren bedienen. Je kunt hem aan en uitzetten in de app, waar je statistieken over de kwaliteit van de lucht ziet, of je kunt hem besturen via een slimme assistent zoals Alexa of Google home. Wie zich echter geen zorgen wil maken over de kwaliteit in huis, kan de Purifier koppelen aan bewegingssensoren van Hombli. Zo werken deze twee apparaten naadloos samen waardoor de Purifier direct aangaat wanneer de sensor doorgeeft dat bijvoorbeeld een raam gesloten wordt. Hierdoor heb je altijd gezonde lucht in huis.
Het vochtgehalte aanpassen
Een ongebalanceerde luchtvochtigheid kan ook voor klachten zorgen. Koken, douchen, afwassen en ook ademen; al deze dingen zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Zet bij een te hoge luchtvochtigheid de ramen open. Extra ventilatie wanneer je gaat koken, de was droogt of doucht is dan belangrijk. Plaats ook een deksel op de pannen wanneer je kookt om zo de stoom te verminderen. Wanneer de lucht in huis echter te droog is, dan kun je een paar bakjes water op de verwarming zetten om wat extra damp aan de lucht toe te voegen. Zou hou je altijd de perfecte luchtkwaliteit in huis in stand.