Receiver kopen: tips voor het home cinema-systeem

Inhoudsopgave

  1. Wat is een receiver?
  2. Welke eigenschappen heeft een receiver?
  3. Welke merken maken de beste receivers?
  4. Wat heb je nog meer nodig?

Wil je de beste receiver kopen voor jouw woonsituatie? Daar komt heel wat bij kijken, want een av versterker is een zeer veelzijdig apparaat en een belangrijk onderdeel van elke thuisbioscoop. Op Kieskeurig.nl kun je honderden goedkope producten met elkaar vergelijken die jouw audio-installatie compleet te maken. Met deze tips lees je wat je met een goede receiver allemaal kunt doen. Met deze tips moet het lukken als je de beste versterker kopen wilt!

Wat is een receiver?

Een receiver vormt het hart van je surround set, want op deze ontvanger komen alle video- en audiosignalen binnen. Geluid stuurt de audio-versterker door naar de aangesloten speakers, terwijl het apparaat de beelden doorverwijst naar een televisie. Tegenwoordig wint vooral de HDMI-versterker terrein, omdat je via HDMI-poorten moderne afspeelapparaten rechtstreeks kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een tv-ontvanger, gameconsole, Blu-ray speler en mediaspeler. Iedere versterker met HDMI heeft overigens nog veel meer aansluitingen in huis. Een nieuwe receiver gebruik je dus ook moeiteloos als audio-versterker, bijvoorbeeld door een cd-speler aan te sluiten of muziek via Spotify te streamen.

Welke eigenschappen heeft een receiver?

Iedere receiver ondersteunt een vast aantal kanalen. Een 5.1 versterker stuurt bijvoorbeeld vijf speakers en een subwoofer aan. Het home cinema-systeem bestaat dan uit twee frontspeakers, een centerspeaker, twee surround-speakers en natuurlijk een subwoofer. Daarnaast bestaan er ook veel receivers met ondersteuning voor 7.1 of 7.2 kanalen. Nóg meer kanalen is ook mogelijk, al vereist een groot aantal luidsprekers wel veel ruimte om alle boxen neer te kunnen zetten. Zo sturen luxe HDMI-versterkers met een krachtige voeding soms wel 9.2 of zelfs 11.2 kanalen aan. 

Zo’n opstelling bevat maar liefst twee subwoofers, dus aan bass geen gebrek! Verder bevat een receiver aan de achterzijde diverse analoge en digitale aansluitingen om apparaten te verbinden, zoals een satelliet ontvanger of PlayStation 4. Via HDMI en S/PDIF (coaxiaal en optisch) geniet je van films, series en televisie-uitzendingen met een surround-spoor, bijvoorbeeld DTS of Dolby Digital. De betere modellen ondersteunen daarnaast recente surround-indelingen als Dolby Atmos en DTS:X. Goedkope receivers hebben doorgaans minder aansluitingen dan duurdere producten.

Receiver kopen

Wil je graag muziek vanaf Spotify en andere muziekdiensten streamen? Een netwerk-receiver sluit je bedraad of eventueel draadloos aan op internet. Met een mobiele app op een smartphone of tablet reguleer je vervolgens de muziekkeuze. Via het netwerk stream je bijvoorbeeld liedjes vanaf een pc of nas. Veel receivers hebben tegenwoordig ook een bluetooth ontvanger ingebouwd. Handig, want vanaf een smartphone of tablet laat je favoriete muziek uit de aangesloten speakers knallen! Let even op of er ondersteuning is voor bluetooth aptX, want dan geniet je van een betere audiokwaliteit. Verder hebben steeds meer receivers een DAB-tuner. Hiermee pluk je digitale radio-uitzendingen uit de ether. In tegenstelling tot traditionele FM-radio is er bij DAB+ geen sprake van ruis. De voorzijde is meestal voorzien van een USB-poort, zodat je een USB-stick of externe schijf met muziekbestanden kunt aansluiten. Liefhebbers van vinyl hebben een receiver met ingebouwde phono-voorversterker nodig.

Fabrikanten van receivers vermelden altijd het wattage van hun producten. Dat zegt iets over het uitgangsvermogen van het apparaat. Houd rekening met het aantal aanwezige kanalen. Hoe meer kanalen er zijn, hoe minder watts aan vermogen er per luidspreker overblijft. De capaciteit van de voeding en de ingebouwde eindversterkers zijn doorslaggevend voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Logisch, want voor een uitgebalanceerde audioweergave is er nogal wat stroom nodig. Om die reden zijn de beste receivers nogal zwaar, omdat er een forse voeding is ingebouwd. De wattages die fabrikanten op de productdozen afdrukken, zeggen overigens lang niet alles. Ze gebruiken hiervoor namelijk verschillende meetmethoden, waardoor het lastig is om receivers van verschillende merken met elkaar te vergelijken.

Welke merken maken de beste receivers?

Receiver kopen

De markt voor receivers is drukbezet, dus er valt genoeg te kiezen! Een av versterker van een gerenommeerd merk verdient de voorkeur. Je bent dan namelijk zeker van een degelijke bouw, lange levensduur en relevante gebruikersfuncties. Heb je al andere apparatuur in huis staan en wil je meerdere draadloze speakers en receivers met elkaar verbinden? Via zo’n multiroom audio-netwerk bepaal je met een mobiele app welke muziek je in welke ruimte afspeelt. In de woonkamer, keuken en garage hoor je bijvoorbeeld dezelfde muziek. Houd wel rekening met je merkkeuze, want fabrikanten gebruiken ieder hun eigen multiroom-protocol. 

Zo ondersteunen een recente Denon versterker en Marantz versterker het protocol HEOS, zodat je deze apparaten naadloos combineert met snoerloze HEOS-speakers. Bij een Onkyo versterker doe je voor multiroom audio-doeleinden een beroep op de Onkyo Controller-app, terwijl je voor een Yamaha versterker de MusicCast-app nodig hebt. Andere merken die uitstekende receivers ontwikkelen zijn onder meer Pioneer, Sony en NAD. In vergelijking tot andere fabrikanten onderscheidt NAD zich met zijn zelf-ontwikkelde MDC-techniek (Modular Design Construction). Bepaalde onderdelen zijn vanwege de modulaire opbouw vervangbaar, zodat je de hardware kunt upgraden. Met een NAD versterker ben je dus voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. 

Wat heb je nog meer nodig?

Met alleen een goede receiver is je home cinema-systeem uiteraard nog lang niet compleet. Zeker bij gebruik van een 4K receiver wil je de haarscherpe beelden logischerwijs op groot formaat bekijken. Een nieuwe televisie is misschien het overwegen waard. Kies bij voorkeur een exemplaar met ARC-ondersteuning (audio return channel), want zo kun je het tv-geluid via een enkele HDMI-kabel naar de receiver terugsturen. Heb je een hoogwaardige receiver op het oog, sluit hierop dan kwalitatieve luidsprekers aan. Een krachtige av versterker in combinatie met matige speakers resulteert namelijk niet in een optimaal geluid. Vergeet ook niet om goede speakerkabels aan te schaffen, want ook dat heeft invloed op de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Wil je de speakers draadloos maken, zodat je geen speakerkabels hoeft aan te leggen? In plaats van een receiver kun je een soundbar met draadloze subwoofer en surround-speakers overwegen. Er verschijnen steeds meer draadloze home cinema-systemen op de markt. Overigens bestaan er ook oplossingen om bestaande speakers draadloos met een receiver te verbinden. Het merk Marmitek is hierin gespecialiseerd. Tot slot wil je natuurlijke allerlei afspeelapparatuur op de receiver aansluiten, bijvoorbeeld een Blu-ray speler, mediaspeler, Apple TV, PlayStation 4, Nintendo Switch, tv-ontvanger en/of cd-speler. Maak het plaatje compleet en schaf tot slot een audiomeubel aan waarin je de gewenste apparatuur netjes kwijt kunt.