Enkele weken geleden hebben wij de IRobot Braava M6 mogen ontvangen om te testen,
Persoonlijk heb ik wel wat ervaring met robotica apparatuur in de vorm van een robotstofzuiger maar nog niet eerder heb ik een robotdweil kunnen ervaren.
De Braava M6 wordt gebruiksklaar afgeleverd en kan na het plaatsen van het oplaadstation direct worden gebruikt doormiddel van de fysieke startknop, op dit moment kun je nog geen gebruik maken van de app en ander functies.
Na het downloaden en instaleren van de app kun je kun je dweilrobot connectie laten maken met je eigen wifi verbinding, hierbij kan er alleen gebruik worden gemaakt van de 2.4 GHz en niet de 5 GHz.
vanaf dat moment kun je gebruik maken van alle functies die de IRobot te bieden heeft zoals op afstand inschakelen van de dweil, tijden instellen en kun je plattegronden en rapporten inzien na het schoonmaken.
Tijdens de eerste run duurde het in kaart brengen van de woonkamer en keuken bijna 2 uur voor oppervlakte van 50 m2, dit werd in de dagen erna geleidelijk aan wat minder en in een periode van 5 dagen was complete schoonmaaktijd van de dweil gereduceerd tot maximaal 50 minuten.
Tijdens deze run heb ik gebruik gemaakt van een paar druppels allesreiniger en water, maar dit was geen succes, wij hebben hoogglans marmerlook tegels waar vlekken snel op zichtbaar zijn, en dit was het dweilen van de Braava M6 er niet beter op geworden, echt op elke centimeter van de vloer waren strepen zichtbaar, hier kunnen we de dweil niet helemaal de schuld van geven want misschien was de dosering van de allesreiniger wel de boosdoener.
hierna hebben we de dweildoek gewassen en het opnieuw geprobeerd met alleen water, en het resultaat was verbluffend, er was geen streep te zien op de vloer en het opdrogen van het achtergelaten vocht van het doekje was ook binnen een paar minuten opgedroogd.
De IRobot braava M6 gaat ontzettend secuur te werk en slaat geen plekje over, tenzij je aangeeft waar de dweil niet mag komen.
Als je ook in het bezit bent van een IRobot stofzuiger dan kun je deze ook met elkaar laten communiceren, zodra de stofzuiger klaar is met schoonmaken dan zal daarna de dweilrobot beginnen met zijn ronde.
Ik ben niet in bezit van een IRobot stofzuiger maar heb een robotstofzuiger van een ander merk waar deze communicatie niet mogelijk is, maar hier heb ik een andere manier gevonden om toch deze twee werkzaamheden achter elkaar te laten uitvoeren.
Mijn smarthome is gebaseerd op het Google home platform waar je routines kan instellen.
Hier heb ik een routine ingesteld dat de robotstofzuiger eerst zijn ronde gaat doen wat max 35 minuten duurt.
Nadat de opdracht is gegeven voor het stofzuigen zal na 40 minuten de IRobot Braava M6 een g geautomatiseerde opdracht krijgen vanuit het Google home platform om te starten, En dit werkt erg goed.
Qua waterverbruik op de normale stand kan de dweil voor een oppervlakte van 50 m2 de vloer 2x dweilen, dat houdt in bij dagelijks gebruik dat wij om de 2 dagen het water bakje moeten bijvullen.
De Robotdweil is mooi vormgegeven en is kleiner dan ik had verwacht, en maakt praktisch geen geluid, het enige wat je hoort in het pompje voor het spuiten van het water.
Pluspunten
- Stil
- Design
- Formaat
- Android App
Minpunten
- Klein waterbakje
- inleren duurt lang