Roeitrainer kopen | Tips en informatie

Wil je een roeitrainer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct roeitrainers vergelijken Bekijk en vergelijk

Roeitrainer kopen

Wat is een roeitrainer?

Een roeitrainer is een apparaat dat geschikt is voor het trainen van je conditie en spieren. Je zet je voeten vast in de voetsteunen en neemt plaats op het verschuifbare zitbankje. Vervolgens trek je aan een handvat dat bevestigd is aan een vliegwiel aan de voorzijde van het roeiapparaat. Je kunt nu achter elkaar roeibewegingen maken en op die manier je conditie en je spierkracht verbeteren. Via het display stel je allerlei trainingsprogramma’s in en maak je je training zwaarder of juist lichter. Daarnaast zie je op dat scherm hoeveel meters je al hebt afgelegd, hoe lang je bezig bent en hoeveel calorieën je al hebt verbrand.


Wil je je conditie verbeteren maar heb je geen zin om de sportschool te bezoeken? Een roeitrainer voor thuis is dan een perfect hulpmiddel om effectief aan je conditie te werken. Behalve dat je met een roeimachine een goede cardio-training uitvoert, train je tegelijkertijd ook allerlei spiergroepen. Tijdens het roeien versterk je namelijk de spieren van je rug, buik, benen en armen.

Direct roeitrainers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een roeitrainer

De onderdelen en features van een roeitrainer bepalen voor een groot deel wat je allemaal met dat type roeitrainer kunt.


Gewicht apparaat

Meestal geldt dat hoe zwaarder het apparaat is, hoe degelijker het is. Een exemplaar waar veel metaal in is verwerkt, verdient dan ook de voorkeur boven eentje met veel plastic.

Gewicht van de gebruiker

Kijk ook goed naar het maximale gewicht van de gebruiker voor je roeitrainer. De meeste roeitrainers van kwaliteit kunnen een gewicht tot 150 kilo dragen.

Display

Als de roeitrainer is voorzien van een weergave van de prestatie in watt, dan wordt het apparaat een ergometer genoemd. Het vermogen (de weerstand) is dan zichtbaar op het display. De meeste roeitrainers beschikken tegenwoordig over zo’n display. Je ziet daarop hoe hard je roeit, hoe lang je dat al doet en hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand tijdens de training.

Trainingsprogramma’s

Ook kun je op sommige apparaten complete trainingsprogramma’s selecteren. Wil je het liefst een wedstrijdelement toevoegen tijdens je training? Je kunt op sommige apparaten tegen de computer roeien. Soms kun je ook met elkaar de strijd aangaan als er meerdere roeitrainers naast elkaar geplaatst zijn.

Hartslag meten

Er zijn ook apparaten waarmee je tijdens het trainen je hartslag meet. Vaak is er dan een handpulse systeem aanwezig: sensoren die op de handvatten geplaatst zijn. Maar ook andere systemen om je hartslag te meten komen voor, zoals een oorpulse, een polsmeter of cardio pulse set. Uiteraard moet het apparaat dan wel gekoppeld kunnen worden met de betreffende hartslagmeter.


Soorten

Soorten roeitrainers

Er bestaan verschillende soorten roeitrainers die het makkelijkst in te delen zijn op basis van de weerstand. De hoeveelheid weerstand waarmee je roeit bepaalt namelijk hoe zwaar je training is. Daarbij geldt: hoe hoger de weerstand, hoe zwaarder de training. Er zijn vier verschillende weerstandsystemen die worden toegepast bij roeitrainers: hydraulische weerstand, luchtweerstand, magneetweerstand en waterweerstand.


  • Hydraulische weerstand

    Bij een hydraulische roeitrainer creëren met gas gevulde cilinders de weerstand. Verstel je de stand van de cilinder, dan verhoog of verlaag je de weerstand. Een roeitrainer met hydraulische weerstand is doorgaans wat goedkoper dan roeimachines op basis van andere soorten weerstand. Nadeel is vaak dat het aanpassen van de weerstand wat lastiger is en dat de roeibeweging tijdens het roeien minder soepel verloopt. Ook zijn eventueel kapotte cilinders erg kostbaar om te vervangen.

  • Luchtweerstand

    Bij een roeitrainer met luchtweerstand wordt de weerstand bepaald door de kracht die je zelf op het apparaat uitoefent. Als je harder aan de kabel trekt, wordt de luchtweerstand op het schoepenrad verhoogd en merk je dat het roeien zwaarder gaat. De luchtverplaatsing zorgt wel voor nogal wat bijgeluid: voor sommigen ideaal ter aansporing, voor anderen hoogst irritant. Daarnaast is het lastiger om met dit type roeitrainer langzamer te roeien. De beweging verloopt ook niet soepel en je kunt de weerstand moeilijker aanpassen.

  • Magneetweerstand

    Bij een roeitrainer met magneetweerstand is er een magneet naast het vliegwiel waarmee je de weerstand gemakkelijk aan kunt passen. Staat de magneet dichter bij het wiel, dan wordt het roeien een stuk zwaarder. Je past het eenvoudig aan met de hand of met behulp van een knop (elektromagneet).

  • Waterweerstand

    Bij een roeitrainer met waterweerstand is er een met water gevulde trommel waar een schoep in is geplaatst. Hoe meer water er in de trommel zit en hoe harder je trekt, hoe meer weerstand je ervaart. Dit type roeitrainer is dan ook de beste roeitrainer die je kunt kopen omdat hij het echte roeien buiten op het water het beste nabootst.


Voordelen

Voordelen van een roeitrainer


Als je thuis je conditie of je spierkracht wil gaan verbeteren, dan zijn er natuurlijk nog meer apparaten om uit te kiezen. Wat te denken van hometrainers, loopbanden, crosstrainers of zelfs complete multifunctionele krachtstations of halterbanken?

Het grote voordeel van een roeitrainer is dat je met zo’n apparaat twee vliegen in één klap slaat. Je traint namelijk zowel je conditie als je spierkracht. En bij die spierkracht gaat het niet om één specifieke spiergroep maar je werkt tegelijkertijd aan je arm-, been-, buik- en rugspieren. Hometrainers, loopbanden en crosstrainers zijn vooral geschikt om je conditie op te vijzelen en de uitgebreide krachtstations en halterbanken richten zich juist op de ontwikkeling van spiergroei.


Keuzehulp

De juiste roeimachine kopen


Wil je de voor jou beste roeitrainer kopen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je in beeld hebt wat voor jou belangrijke eigenschappen zijn. Als je altijd voor het beste van het beste gaat, dan is een roeitrainer op waterweerstand de beste optie. Je betaalt er wel wat meer voor, maar je weet ook zeker dat je een roeitrainer van kwaliteit in huis haalt.

Vind je het prettig als je kunt zien hoe hard je roeit of hoeveel meter je al hebt geroeid? Dan is een roeimachine met display een geschikte optie voor je. Als je nog een stapje verder gaat, kies je voor een apparaat waarop je (via dat display) ook allerlei trainingsprogramma’s in kunt stellen. Vind je het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met je hartslag tijdens het trainen, bijvoorbeeld omdat je wilt zien of je nog binnen je grenzen zit? Zorg dan dat het apparaat een hartslagmeter bevat of dat je er eentje aan het apparaat kunt koppelen.

Je ziet het: het is helemaal van je eigen eisen en wensen afhankelijk wat voor jou de beste roeitrainer is. En van je beschikbare budget natuurlijk. Over het algemeen geldt: hoe meer opties je wilt op je roeitrainer, hoe hoger de totaalprijs zal zijn.

Weet je inmiddels al welke roeimachine je wil kopen? Of heb je nog wat extra hulp nodig? Gebruik anders eerst even onze handige vergelijker.


Direct roeitrainers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen bij roeitrainers


De ontwikkelingen op het gebied van roeitrainers staan zeker niet stil. Continu zoeken fabrikanten naar oplossingen om de apparaten beter te laten werken, zodat ze zo dicht mogelijk de echte roeiervaring kunnen benaderen of je training nog completer kunnen maken. Nieuwe materialen worden ingezet en nieuwe technologieën worden ontwikkeld om zo het roeiapparaat van de toekomst te kunnen samenstellen.


Beste roeitrainers
Populairste roeitrainers