Router kopen: tips voor het beste internet

Inhoudsopgave

  1. Wat is een router?
  2. Verschil router en modem
  3. Waarvoor kun je een router gebruiken?
  4. Hoe kan ik mijn router instellen?
  5. Waar moet je op letten als je een router koopt?
  6. Welke eigenschappen heeft een router?
  7. De nieuwste functies
  8. Welke merken maken de beste routers?

Een goede router is essentieel voor een soepel thuisnetwerk, zodat je overal in huis internet hebt. Een extra router kopen zorgt vaak voor meer dekking. Het aanbod is echter overweldigend en wat is voor jou de beste router? Wij geven je op deze pagina alle tips en informatie die je nodig hebt om te bepalen welke router-aanbieding jij moet hebben. Op Kieskeurig.nl kun je routers vergelijken zodat je een goedkope router kunt vinden.

Wat is een router?

Een router is het hart van je thuisnetwerk. Het apparaat regelt de verbinding tussen al je apparaten en internet, maar functioneert vaak ook als wifi-kastje dat het draadloze netwerk verzorgt. De meeste consumentenrouters zijn namelijk draadloze routers met ingebouwde wifi. Je kunt een eigen router aansluiten op de modem of modem-router van je internetprovider. Dat biedt voordelen, want de modem-router die je van je internetprovider krijgt, heeft vaak niet zo’n goed wifi-signaal.

Een sterke wifi router zorgt voor een beter draadloos signaal. Nadat je een eigen router hebt aangesloten, moet je voor een goede werking deze router instellen. Zo weet je zeker dat al je apparaten met je nieuwe externe router zijn verbonden en niet met de router van je internetprovider. Wil je de beste wifi router kopen? We geven je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt.

Verschil router en modem

Er is een verschil tussen een router en een modem en dan zijn er ook nog eens modem-routers. Maar wat is een modem nu eigenlijk? Een modem is een apparaat dat de signalen van het netwerk van je internetprovider via telefoonlijn, coaxkabel of glasvezel geschikt maakt voor je lokale op ethernet gebaseerde thuisnetwerk. Een router is dan weer een apparaat dat twee netwerken met elkaar verbindt en de coördinatie van je lokale thuisnetwerk regelt.

Van je internetprovider krijg je meestal een modem-router, een combinatie van modem en router ineen. Dat is het geval als je een internetverbinding hebt via de telefoonlijn (ADSL of VDSL) of via de coaxkabel. In het geval van glasvezel zijn de modem en de router vaak gescheiden. De glasvezelverbinding is afgewerkt met een NTU (Network Termination Unit): dit is een modem dat de optische signalen omzet in netwerksignalen. De NTU heeft een normale netwerkaansluiting waar je vervolgens een router op aansluit.

Het vervangen van de modem-router van je internetprovider is doorgaans niet aan te raden. Kabelproviders zoals Ziggo staan het gebruik van een andere modem simpelweg niet toe, een eigen modem zal niet werken. Heb je een ADSL- of VDSL-internetverbinding, dan is het doorgaans mogelijk om een eigen modem-router te gebruiken, zoals een AVM Fritz!Box

Internetproviders geven alleen niet altijd de inloggegevens voor het telefoniegedeelte vrij, waardoor je met een eigen modem-router niet kunt bellen. Een los modem kopen is dan ook niet erg gebruikelijk en in de praktijk zul je eerder een router kopen die je achter de modem-router van je internetprovider hangt. Dat zou kunnen veranderen, want de overheid is bezig met het uitwerken van wetgeving voor vrije apparatuurkeuze.

Waarvoor kun je een router gebruiken?

Een router gebruik je uiteraard voor de coördinatie van je netwerk en het verzorgen van je draadloze netwerk. Je kunt een eigen snelle router achter de (modem)router van je internetprovider hangen en vervolgens al je apparatuur op je eigen router aansluiten. Hiervoor sluit je een netwerkkabel aan op een LAN-poort van de router van je internetprovider en de WAN-poort van je eigen router. Maar je kunt een router ook alleen gebruiken om je draadloze netwerk uit te breiden: je gebruikt dan een router achter router.

Voor een goede werking moet je de tweede router wel instellen als accesspoint, bijvoorbeeld door de functionaliteit die het netwerk coördineert, zoals de DHCP-server, uit te schakelen. Doorgaans sluit je dan een kabel aan op een LAN-poort van de router van je internetprovider en een LAN-poort van je eigen router. Nu zul je misschien denken: wat is een accesspoint en wat is het verschil met een router? Een accesspoint is een apparaat dat het draadloze netwerk uitzendt, maar niet zelfstandig kan werken.

Een accesspoint heeft een router nodig die de coördinatie van het netwerk regelt. In een netwerk kan maar één router tegelijkertijd actief zijn, vandaar dat je een tweede router zo moet instellen dat hij enkel als accesspoint werkt. Je kunt uiteraard ook losse accesspoints kopen.

Naast de normale routers zijn er ook nog speciale routers. Ben je een gamer? Veel fabrikanten hebben een speciale gaming router met instellingen die ervoor zorgen dat je games altijd voorrang hebben. Toch kun je ook met een normale router prima gamen, zeker als het aantal gebruikers beperkt is. Daarnaast bieden ook normale routers Quality of Service of QoS waarmee je bepaalde apparaten of toepassingen voorrang kunt geven.

Wil je een mobiel data abonnement delen met meerdere gebruikers tegelijkertijd, bijvoorbeeld in de auto? Dan kun je een mifi kopen. Een mifi is een 3G router waarmee je een mobiel abonnement via wifi beschikbaar maakt. Zo kun je met meerdere gebruikers of apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van dezelfde 3G- of 4G-verbinding. Op sommige normale routers kun je een 3G-dongel aansluiten, zodat je ook thuis kunt internetten via het mobiele netwerk, eventueel als back-up voor je normale verbinding.

Hoe kan ik mijn router instellen?

Maar hoe werkt wifi? Je draadloze netwerk maakt gebruik van een naam waaraan je het netwerk kunt herkennen; deze naam wordt de ssid genoemd. Waarschijnlijk wil je niet de standaard netwerknaam gebruiken, maar het draadloze netwerk een eigen naam geven. Dit doe je via de instellingen van je router. Ook kun je via de instellingen je router instellen als accesspoint, je gebruikt je nieuwe (of oude) router dan enkel als draadloos accesspoint om je draadloze netwerk uit te breiden.

Een vraag die we vaak horen is: “Hoe kom ik in mijn router?” Hiervoor open je in je browser de webinterface van je router. Op een sticker op de onderkant van je router vind je vaak een url of ip-adres dat je in je browser in moet tikken om de webinterface te openen. Wordt deze informatie niet vermeld? De meeste routers gebruiken het ip-adres 192.168.1.1. Heb je de webinterface geopend, dan wordt er meestal om een inlognaam en wachtwoord gevraagd.

Deze gegevens vind je op de sticker op de onderkant van je router. Uiteraard werken deze gegevens alleen als je niet zelf de inloggegevens hebt gewijzigd.

Waar moet je op letten als je een router koopt?

Er zijn verschillende soorten routers te koop. Doorgaans bedoelen we als consument met een router een draadloze router, oftewel een router met ingebouwd wifi-accesspoint. De meeste routers die je kunt kopen zijn van dit type. Je kunt ook een router zonder wifi kopen. Je hebt dan een los wifi-accesspoint nodig voor je draadloze netwerk. Pas wel op, want routers zonder wifi, zoals de Ubiquiti EdgeRouter X of MikroTik hEX lite, zijn niet direct bedoeld voor de doorsneeconsument, maar voor geavanceerdere of zakelijke gebruikers. 

Soms is een router een speciale glasvezel router voorzien van een glasvezelaansluiting. Vaak heb je echter geen speciale glasvezelrouter nodig omdat er een NTU met een normale netwerkaansluiting geplaatst is. Je kunt dan iedere normale router gebruiken.

Welke eigenschappen heeft een router?

Een draadloze router gebruik je voor zowel je bedrade als draadloze netwerk. Voor het bedrade gedeelte is het belangrijk dat de router gigabit netwerkaansluitingen met een snelheid van 1 Gbit/s of 1000 Mbit/s heeft. De meeste routers hebben één WAN-poort voor de verbinding met internet en vier LAN-poorten om netwerkapparaten te verbinden.

Belangrijk is dat je ook let op de specificaties van het draadloze gedeelte. Er zijn verschillende wifi-standaarden, let er op dat je router ac ondersteunt. Ac wordt sinds kort ook wel Wifi 5 genoemd. De opvolger is ax of Wifi 6, waarvan de eerste producten op de markt verschijnen. Die zijn echter nog duur en er zijn nog geen ax-clients. Dergelijke routers zijn onderverdeeld in verschillende snelheidsklasses zoals AC1200, AC1900 en AC5300.

Routerfabrikanten beloven vaak dat hun snelste en duurste routers een groot bereik hebben. Dergelijke routers zien er met hun vele antennes indrukwekkend uit en de wifi-klasse van bijvoorbeeld AC-5300 klinkt al even indrukwekkend. Verwacht qua dekking echter niet teveel van een wifi router met groot bereik. Hoeveel antennes een router ook heeft, de radiosignalen blijven hetzelfde en worden gedempt door bijvoorbeeld muren en vloeren.

Dergelijke routers zijn eigenlijk bedoeld om heel veel draadloze apparaten dicht bij de router te gebruiken, maar als doorsnee consument zul je geen vijftien apparaten in één kamer hebben. Het is daarom verstandiger om minder geld in de router zelf te stoppen en een extra wifi punt aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld voor een AC1900 router en voeg indien mogelijk op de andere verdieping in je huis een AC1200 accesspoint toe.

Kun je thuis geen kabels trekken, dan is een wifi mesh systeem, mesh router of multiroom wifi een goede oplossing. Naast een draadloze router krijg je dan wifi-accesspoints die draadloos worden aangesloten.

De nieuwste functies

Een router kan tegenwoordig een stuk meer dan enkel het coördineren van je netwerk. Zo kun je iedere router instellen als accesspoint – soms heeft de router hiervoor een handige wizard zodat je niet handmatig instellingen zoals de DHCP-server hoeft aan te passen. Doorgaans zul je een extra router aansluiten via een netwerkkabel, maar dat hoeft niet. Soms fungeert een extra router als wifi-versterker via een speciale optie. Je kunt hem dan draadloos ergens neerzetten om het netwerk te versterken.

Je kunt ook een VPN-router kopen. Hiermee wordt het mogelijk om een VPN-verbinding naar je eigen thuisnetwerk op te zetten. Hiermee kun je op openbare netwerken veilig internetten via je internetverbinding thuis. Ook heb je zo toegang tot je eigen thuisnetwerk. Sommige modellen werken ook andersom: je stelt een VPN-dienst in op je router, waarna al het netwerkverkeer op je thuisnetwerk via een VPN-dienst loopt.

Van oudsher zorgt een router ervoor dat je apparaten niet zomaar door iedereen te benaderen zijn via internet. Zo heeft iedere router een ingebouwde router firewall. Soms kun je het thuisnetwerk nog verder met een router beveiligen. Er zijn namelijk steeds meer routers die voorzien zijn van ingebouwde beveiligingssoftware die je beschermen tegen virussen en gevaarlijke websites.

De software hiervoor wordt gemaakt door bekende antivirusfabrikanten als TrendMicro, F-Secure of Avast. Soms maakt een beveiligingsbedrijf hun eigen router, soms werken ze samen met al bestaande netwerkfabrikanten.

Welke merken maken de beste routers?

Er zijn diverse fabrikanten die routers maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Asus router, Netgear router, TP-Link router of Linksys router. Deze merken maken niet alleen normale routers, maar steeds vaker ook wifi mesh systemen.

Maar niet alleen bekende netwerkfabrikanten als D-Link of Ubiquiti maken routers en mesh systemen, ook Google verkoopt met Google Wifi een heuse mesh-router, terwijl antivirusbedrijven als F-Secure en Bitdefender ook hun eigen router verkopen. Goed om te weten: sommige merken maken niet of nauwelijks meer routers. Wil je bijvoorbeeld een Sitecom router of Eminent router, dan moet je goed zoeken.

Je merkt het: er is een hoop keuze op routergebied. Op Kieskeurig.nl kun je alle routers met elkaar vergelijken.