Hoe schilder je je huis? 

Is jouw huis toe aan een schilderbeurt? En ben je van plan om deze klus zelf aan te pakken? Dan helpen we je graag op weg door tips te geven over het beste moment om te schilderen in het jaar, de juiste ondergrond voor het schilderwerk en andere schildertips zodat jij voorbereid aan de klus begint.
 

Jouw huis toe aan schilderonderhoud?
Vraag jouw persoonlijk prijsaanbod aan!
Voor binnenschilderwerk

Vraag offerte aan
Voor buitenschilderwerk

Vraag offerte aan

Tips voor het schilder van je huis

Weersomstandigheden en tijdstip:

  • De meest gestelde vraag op dit moment is of er tegen de winter buiten nog geschilderd kan worden. Ja dat kan zelfs tot een temperatuur van -5 graden, mits het droog vriezend weer is en er gekozen wordt voor een speciaal ontwikkeld product voor lage temperaturen. Met gewone reguliere buitenverf is het antwoord kort gezegd ‘nee’. Niet doen! De oplosmiddelen in de verf, die ervoor zorgen dat de verf opgebracht kan worden en goed vloeit, kunnen nu haast niet meer verdampen. De verf zal dus dagenlang, zo niet langer (!) nat blijven. Verf kan dus zelfs (licht) bevriezen. Wil je helemaal geen last hebben van de wintermaanden, pak je huis dan in met vochtwerende doeken i.c.m. steigers en een heater.

  • Schilder je in de zomer? Schilder dan niet bij een te hoge buiten temperatuur. De ideale temperatuur voor het buiten schilderen is ongeveer 20 graden, zodat maximaal van de open tijd gebruik gemaakt wordt. Open tijd wil zeggen hoe lang de verf kan vloeien totdat de droging echt merkbaar wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de open tijd is. Bij hoge(re) temperaturen wordt de open tijd zodanig kort, dat het onmogelijk wordt de verf zonder strepen of structuur te verwerken. Bij echt hoge temperaturen kan de verf, vooral bij donkere kleuren, zelfs gaan ‘koken’, zodat er onthechting zal plaatsvinden.


  • Begin op tijd met schilderen, vroeg op de dag, zodat bij het vallen van de avond je verf droog is en er geen dauwdruppels ontstaan.


Juiste verf en hoeveelheid:

  • Het is natuurlijk fijn als je in één keer de juiste hoeveelheid verf koopt. Maar hoe weet je nu hoeveel muurverf je nodig hebt? Het verbruik staat altijd op de verpakking. Koop niet te veel, liever een paar keer rijden naar de verfwinkel dan voor honderden euro’s te veel verf gekocht te hebben.

  • Heb je nog verf staan van een vorige opknapbeurt of verhuizing? Let dan op met het gebruik hiervan! Het kan zijn dat de houdbaarheidsdatum is verstreken waardoor de verf is verkleurd. Je kunt verf het best bewaren op plekken met een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius. Als het blik of de emmer niet luchtdicht is afgesloten, zeker als deze al open is geweest, kun je deze het beste niet meer gebruiken.

  • Kies uiteraard voor goede buitenverf, maar bespaar ook niet op de kwaliteit van de kwasten. Gebruik voor kozijnen geen platte, maar ronde kwasten. Kwasten met een afgeschuinde punt (puntkwasten) maken het makkelijker om nauwkeurig te schilderen. Voor grotere oppervlaktes is een roller handiger.

  • Verf op waterbasis (acrylverf) is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten. Acrylverf kent veel voordelen: een minder sterke geur, minder schadelijk voor de gezondheid, het vergeelt niet en heeft een snelle droogtijd. Maar voor het buitenschilderwerk is het minder geschikt vanwege het Nederlandse klimaat. De luchtvochtigheid is vaak te hoog, wat vertragend werkt op de droging van de verf. En in de (felle) zon droogt acrylverf juist weer te snel. Voor buiten is verf op basis van alkydhars (alkydverf) beter. Alkydverf is makkelijker te verwerken en ook duurzamer. Doordat de verf langzamer droogt, kun je langer met een kwast strijken en eventuele fouten makkelijk herstellen. Daardoor krijg je een strakker eindresultaat.
  • Bespaar niet op verf en kies voor een professionele verf merk en type. Goedkope verf is gewoon van veel mindere kwaliteit. Onder de zware weersomstandigheden in ons land zal je zien dat de kwaliteit met sprongen achteruitgaat. Hierdoor zal je veel sneller weer de kwast ter hand moeten nemen, om de boel bij te werken of zelfs helemaal over te schilderen. Gronden met een goedkope grondverf en aflakken met een professionele kwaliteit verf is helemaal zonde van het werk. De goedkope grondverf kent als nadeel dat het zal gaan poederen, zodat de kostbaardere professionele lak de beloofde duurzaamheid niet zal halen.

  • De dakgoot mag nooit met een afsluitende verf worden behandeld. De betimmering rond de zinken dakgoot is namelijk altijd vochtig. Als je een hoogglans of zijdeglans verf gebruikt, zal die gaan bladderen. Gebruik altijd een vochtregulerende verf. Dit geldt trouwens ook voor (geïsoleerde) gevelbekleding.

  • Lees voor je begint de aanwijzingen op de verpakking van de verf goed door. Het vooraf verdunnen van de verf is meestal niet nodig en zelfs ongewenst

Voorwerk en schuren:

  • Op oude verflagen zowel binnen als buiten zit altijd roet op het houtwerk. Dit komt op het schilderwerk neer uit de regen of door het branden van kaarsen of een openhaard en condens vocht. Roet zit namelijk altijd in de lucht onder andere vanuit de vervuiling uit auto’s en de industrie. Deze vettige laag moet goed schoongemaakt worden door het gebruik van een goede verfreiniger. Ammoniak is niet voldoende. Ondanks dat ammoniak schoonmaakt, ontvet het middel zeer beperkt. Niet ontvetten betekent dat je de vettigheid in de lak schuurt, dit zorgt ervoor dat je het roet en eventuele vetten in de poriën schuurt wat kan zorgen voor onthechting van de verf.

  • Verwijder het grove vuil en ontvet dan de kozijnen met water en een ontvetter. Doe dit vóórdat je gaat schuren.

  • Verwijder daarna nog eens vuil en losse verf met een borstel en verfkrabber. Voor loslatende verf die niet los genoeg zit (te herkennen aan de kleine blaasjes) om te verwijderen met een krabber, kun je een föhn gebruiken. Let wel op dat je niet tegen het glas föhnt om ruitschade te voorkomen.

  • Rotte delen moet je wegsteken met een beitel, tot en met minimaal 2 cm van het gezonde hout. Daarna behandelen met houtrotstop en repareren met houtrotvuller. Houd rekening met lange droogtijden van zowel de houtrot-stop als de houtrotvuller.

  • Wanneer er houtrot in de kozijnen zit moet al het zachte hout verwijderd worden. Hout dat aangetast is door houtrot zal verder gaan met rotten. Het is dus zaak dat al het besmette hout goed weggestoken wordt en de uiteinden van het gezonde deel behandeld wordt met een houtrot-stop.

  • Schroef bij voorkeur het hang- en sluitwerk los van de kozijnen.

  • Schuur de buitenkozijnen met schuurpapier, schuurblok of handschuurmachine. Kies daarvoor schuurpapier met korrel p120 en eindig voor het afschilderen met een zo fijn mogelijke korrel, bijvoorbeeld p400. Hoe hoger het getal hoe fijner het schuurpapier is. Schuur tussen elke verflaag, dit zorgt voor een optimale hechting.

  • Kozijnen helemaal kaalschuren is alleen nodig bij een heel slechte oude verflaag, of als je een heel glad eindresultaat wilt.
  • Borstel de kozijnen schoon en neem alles af met een vochtige doek.

  • Plak de ruiten af met afplaktape. Kies liefst uv-bestendige tape. Dit is iets duurder, maar geeft een beter resultaat en kun je langer laten zitten. Gewone tape (dus niet uv-bestendig) kun je maximaal 2 dagen laten zitten.

  • Schilder je hoger dan de begane grond? Zorg voor een goede, stabiele ladder of liever nog voor een (rol)steiger

Het echte werk:

  • Breng eerst een laag grondverf aan op de gerepareerde delen. Bij voorkeur in een lichtere kleur dan de kleur van je verf.

  • Breng de eerste laag verf aan. Hou een vaste volgorde aan, zodat je geen stukje vergeet. Schilder altijd van boven naar beneden. Begin bij de bovenste 'ligger' en werk in een vaste volgorde naar beneden. Grotere delen, zoals luiken, doe je als laatste. Breng de verf niet te dik aan.

  • Laat de verf drogen en schuur alles dan licht op met fijn schuurpapier (korrel 240 of 320).

  • Maak de kwasten tussendoor niet schoon, maar bewaar ze (bij water verdunbare verf) in een potje met water of bewaar ze (bij oplosmiddelhoudende verf) in een gesloten plastic zakje in de vriezer.

  • Breng nu de tweede laag aan (en zonodig nog een derde laag).

  • Haal de afplaktape weg zodra de verf stofdroog is. Watergedragen verf droogt sneller dan oplosmiddelhoudende verf.

  • Veel mensen vinden het netter om de kieren tussen steen en houtwerk af te kitten met acryllaatkit of zelfs siliconenkit. Dit is echter absoluut niet aan te raden. De kieren tussen de stenen en het houtwerk zorgt er namelijk voor dat vocht uit de stenen beter een uitweg vindt. Wie deze randen en kieren dichtstopt, maakt kans op bladderende kozijnen (zie ook: kozijnen schilderen). Het vocht zoekt op een gegeven moment toch een uitweg.
  • Laat de kwasten en rollers opdrogen. Gooi ze daarna bij het restafval. Dat is minder belastend voor het milieu dan uitspoelen.

  • Twijfel je of er een stukje is overgeslagen of zie je een kleurverschil? Wacht eerst tot alles helemaal droog is.

  • De restant verf kun je inleveren als klein chemisch afval bij het vuilbrengstation in je gemeente. Ga als het kan op de fiets, dan ben je sneller aan de beurt.

Schilderwerk liever laten doen?

Ook dit is een heel gedoe. Een schilder gevonden via een vriend of via online partijen, geeft jou geen enkele garantie op kwalitatief schilderwerk en/of dit werk binnen de gestelde termijn gebeurt. Qua prijzen bemoeien deze (online)partijen zich niet, zij laten meerdere offertes uitbrengen en de consument zal zelf moeten bepalen of het schilderwerk tegen een reële prijs wordt aangeboden. Uit eerder onderzoek blijkt dat de prijsverschillen tussen dezelfde soort vaklieden groot zijn. Bij lage prijzen gebeurt het vaak dat tijdens de klus meerwerk in rekening gebracht wordt waar de consument achteraf mee wordt geconfronteerd. Zeker nu de schilder markt overspannen is en de schilders vol zitten met werk, verhogen schilders hun uurtarieven tot irreële hoogte.

Ook beloven deze partijen een lange garantietermijn, maar wat nou als deze schilders niet thuis geven of failliet gaan? Je kunt dan niet terecht bij deze online aanbieders, deze partijen bemiddelen alleen in het zoeken naar een schilder en verder niets. De meeste zelfstandige schilders zijn ook niet aangesloten bij een branchevereniging welke afgestemde Algemene Voorwaarden kennen en aansluiting bij De Geschillencommissie.

Het doel van Kieskeurig.nl is om de consument betrouwbare, onafhankelijke informatie te verschaffen over diverse producten. Na een gedegen onderzoek bieden wij sinds 1 oktober 2021 ook diensten aan. Juist vanwege de onbetrouwbare schilderbranche waar transparantie voor de consument er niet is, zijn wij begonnen met de Kieskeurig Schilderdienst.

De Kieskeurig Schilderdienst werkt samen met het onafhankelijke platform Zervices. Zervices heeft geen schilders in dienst maar onder contract. Zervices is mede opgericht door o.a. één van de grootste verfleveranciers ter wereld, Akzo-Nobel. Zervices is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL Garantie en heeft zich geconformeerd aan hun garantievoorwaarden en is aangesloten bij De Geschillencommissie. In praktijk betekent dit dat Zervices tezamen met de branchevereniging de schilders zelf traint en coacht, een eerlijke en transparante offertecalculator heeft ontwikkeld waar elke schilder verplicht is zich aan te conformeren en geen eigen prijs mag afspreken, om elke (buiten) klus van de schilder direct na oplevering laat controleren door een onafhankelijke inspecteur en de klus pas definitief opgeleverd wordt als de herstelpunten die door de inspecteur zijn vastgesteld volledig zijn afgerond. Ook tijdens de garantieperiode staat Zervices in voor een correcte oplossing en wanneer er eventueel een issue is met de betreffende schilder, dan lost Zervices dit voor de consument op – desnoods door het inzetten van een andere schilder. 

Jouw huis toe aan schilderonderhoud?
Vraag jouw persoonlijk prijsaanbod aan!
Voor binnenschilderwerk

Vraag offerte aan
Voor buitenschilderwerk

Vraag offerte aan