pepernoten kruidnoten

Geen Sinterklaas zonder strooigoed!

Inhoudsopgave

  1. Het stappenplan
  2. Tip voor echte zoetekauwen
  3. De juiste oven
  4. Wist je dat …
  5. Te veel kruidnoten? Kan niet!
  6. Het stappenplan
  7. De keukenmachine: onmisbaar in de keuken

Hij komt, hij komt, die goede lieve Sint! En wie Sint zegt, zegt lekkers. Zoals deze kruidnoten (die door heel veel mensen trouwens pepernoten genoemd worden, wist je dat?). Je kunt ze heel makkelijk zelf bakken, leuk om te doen met de kinderen. En heb je er meer gebakken dan je op kunt? Dan verwerk je wat je overhebt gewoon in een december-cheesecake!

  • We beginnen met het boodschappenlijstje:
  • -250 gram bloem
  • -een half zakje bakpoeder
  • -een snufje zout
  • -100 ml honing
  • -1 eetlepel stroop
  • -4 zwarte peperbolletjes
  • -4 kruidnagels
  • -3 theelepels kaneel
  • -1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • -1 theelepel kardemompoeder
  • -1 theelepel anijszaadjes
  • -2 dl water
  • -een scheutje plantaardige olie

Het stappenplan

  • Stap 1: Maal de peperbolletjes, kruidnagels, kaneel, nootmuskaat, kardemompoeder en anijszaadjes fijn in een vijzel.
  • Stap 2: Smelt de honing en de stroop in een steelpan.
  • Stap 3: Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg een snufje zout toe. Roer vervolgens de specerijen door het mengsel en voeg daarna de honing en stroop toe.
  • Stap 4: Verwarm het water, maar let op dat het niet kookt! Voeg dan de helft toe aan het bloemmengsel. Is het nog niet kneedbaar? Doe dan voorzichtig en beetje bij beetje extra water in de kom tot het deeg soepel is.
  • Stap 5: Verwarm de oven voor op 180 °C en vet het bakblik in met plantaardige olie of gebruik bakpapier.
  • Stap 6: Rol van het deeg kleine balletjes ter grootte van een knikker en leg ze verspreid over het bakblik. Bestrijk ze met een kwastje met water – of melk voor een mooiere korst – en laat ze gedurende 15 à 20 minuten bakken in de oven. Klaar!

Tip voor echte zoetekauwen

Werk de nootjes dan af met een heerlijk laagje gesmolten chocolade of maak gezichtjes door er met glazuur oogjes en een mond op te tekenen!

oven keuken

De juiste oven

De ene oven is de andere niet. Hier kom je te weten welke oven het beste bij je kookkunsten past.

Een gasoven is een stuk goedkoper dan een elektrische oven. Niet alleen betaal je minder in de winkel, maar ook voor het energieverbruik. De installatie is wel een stuk moeilijker en deze oven vraagt iets meer onderhoud.

Misschien iets duurder dan een gasoven, maar een elektrische oven heeft ook z’n voordelen. Je kunt de temperatuur makkelijker regelen en je hebt de keuze uit verschillende verwarmingsmogelijkheden:

  • -In een heteluchtoven is je eten sneller klaar en gaart alles gelijkmatig. Je kunt de temperatuur ook iets lager instellen dan bij andere ovens, omdat de warme lucht in beweging is.
  • -Een multifunctionele oven heeft onder- en bovenwarmte, een grill en een luchtcirculatiesysteem, die je apart of tegelijkertijd kunt inschakelen. Voor elk gerecht een andere manier van verwarmen. Er zijn zelfs combi-ovens die een oven en magnetron combineren.
  • -In een stoomoven – het woord zegt het al zelf – kun je niet enkel bakken maar ook stomen. De gelijkmatige en snelle opwarming zorgt voor een betere smaak, celstructuur en vorm van het gerecht.

Wist je dat …

… Pepernoten niet hetzelfde zijn als kruidnoten? Beiden worden te pas en te onpas met elkaar verwisseld, maar eigenlijk zijn het twee heel verschillende lekkernijen! Pepernoot is veel zachter dan een kruidnoot en wordt gemaakt met anijs. Het lijkt qua structuur meer op taai-taai. Kruidnoten lijken dan weer meer op speculaas: hard en knapperig van structuur en ze zijn gemaakt van tarwemeel. Ook de kruiden zijn anders.

cheesecake pepernoten

Te veel kruidnoten? Kan niet!

Heb je je laten gaan tijdens het bakken en heb je kruidnoten in overvloed? Gooi ze dan zeker niet weg, want je kunt er nog veel meer lekkers van maken. Een no-bake cheesecake bijvoorbeeld.

Het boodschappenlijstje:

  • - 250 gram kruidnoten
  • -125 gram ongezouten roomboter
  • -400 gram roomkaas
  • -200 milliliter slagroom
  • -150 gram kristalsuiker
  • -150 gram witte chocolade
  • -een taartvorm

Het stappenplan

  • Stap 1: Smelt de roomboter in een steelpan.
  • Stap 2: Hak de kruidnoten fijn in een vijzel, of gebruik een keukenmachine.
  • Stap 3: Bekleed de taartvorm met bakpapier. Meng de gesmolten roomboter met de gemalen kruidnoten, giet het mengsel in de taartvorm en druk stevig aan.
  • Stap 4: Smelt de witte chocolade in de magnetron, een steelpan of au bain-marie.
  • Stap 5: Klop de slagroom met de kristalsuiker stijf, voeg de roomkaas toe en blijf roeren tot je een mooi glad mengsel hebt.
  • Stap 6: Meng vervolgens de slagroom met de roomkaas en voeg daarna de gesmolten chocolade toe.
  • Stap 7: Vul de taartvorm met het deeg en strijk het glad met een spatel. Laat minstens vier uur opstijven in de koelkast en je december-taartje is klaar.

Extra tip: neem wat extra kruidnoten om de bovenkant van de taart te versieren.

keukenmachine chocola

De keukenmachine: onmisbaar in de keuken

Tijdens het bereiden van kruid- en/of pepernoten is een keukenmachine je beste vriend. En wel om deze 5 redenen:

  • -De keukenmachine bespaart je heel wat tijd. Terwijl het beslag of deeg gemengd wordt, kun jij al wat anders doen.
  • -Door de verschillende standen kun je zo goed als alles mixen.
  • -De keukenmachine is gemaakt uit roestvrijstaal: roest niet en is makkelijk schoon te maken.
  • -Je kunt meer dan alleen mixen. Er zijn ook handige accessoires zoals de fruitpers en de ijsmaker.
  • -Een goede keukenmachine is eenvoudig in onderhoud. Perfect voor wie een hekel heeft aan afwassen.

    Interesse in keukenmachines? Bekijk en vergelijk keukenmachines hier >>