Zo schrijf je het beste Sinterklaas gedicht!

Inhoudsopgave

  1. Op maat!
  2. Van trefwoord naar gedicht
  3. Het draait om het verhaal
  4. Rijmen maar!
  5. In het juiste ritme
  6. De verpakking telt ook

Wil je dit jaar echt origineel uit de hoek komen? Begin dan op tijd met je Sinterklaasgedicht! Last-minute schrijfsels komen vaak niet verder dan ‘Sinterklaas zat zo te denken, wat moet hij Piet dit jaar schenken …’ Tsja, dat kan natuurlijk een stuk origineler. Met dit stappenplan wordt jouw gedicht een echte klapper!

Op maat!

Je vindt online honderden kant-en-klare gedichten die je heel snel kunt invullen en afdrukken. Daar heeft uiteraard niemand wat aan. Je verrast een familielid of vriend écht als je met een persoonlijk gedicht op de proppen komt. Hoe je daaraan begint? Met een korte brainstorm. Voor wie is je geschenk? Wat weet je over hem of haar? Krabbel alles op een vel papier. Geen inspiratie? Schrijf dan de antwoorden – in leuke trefwoorden – op onderstaande vragen op:

  • -Wat typeert de persoon voor wie je geschenk is? Welke karaktertrekken heeft hij of zij?
  • -Welke hobby’s of interesses heeft hij of zij?
  • -Waar is hij of zij ontzettend goed in? Of juist (net) niet?
  • -Misschien is er een huisdier waarover je wat kunt vertellen?
  • -Waarover praat hij of zij altijd?
  • -Heeft hij of zij net een nieuwe relatie?
  • -Of een nieuwe baan?
  • -Is er een leuke anekdote waar je wat mee kunt doen?
  • -Met welke woorden kun je een tipje van de sluier oplichten over het cadeau zelf?

Van trefwoord naar gedicht

De korte brainstormsessie is nodig om inspiratie te bieden. Met de leukste trefwoorden die je in de vorige stap opgeschreven hebt, kun je nu aan de slag. Zorg wel voor de juiste balans tussen positieve en negatieve eigenschappen: het moet namelijk lollig blijven. Probeer eventueel een link te vinden tussen de persoon in kwestie en het cadeau dat je gekocht hebt.

sinterklaas pepernoten chocola

Het draait om het verhaal

Een gedicht is natuurlijk meer dan een aaneenschakeling van rijmzinnen. Probeer er in ieder geval een verhaal in te stoppen, met een begin, een midden en een grappige of mysterieuze afsluiter. Vaak helpt het om eerst je verhaal te bedenken en het vervolgens pas op rijm te zetten. Tip: maak je gedicht niet langer dan nodig. Liever 12 regels die écht goed zijn, dan 20 waarvan er een paar wel heel saai of obligaat zijn.

Rijmen maar!

De volgende stap? Het dichten zelf. De een tovert het ene rijmwoord na het andere uit zijn mouw, de andere vindt het hartstikke lastig. Gelukkig zijn er online handige hulpmiddelen te vinden. Gebruik zeker de website synoniemen.net. Daar leer je bijvoorbeeld dat je voor ‘spannend’ ook ‘bloedstollend’, ‘boeiend’, ‘pakkend’, ‘zinderend’, ‘aangrijpend’ of ‘meeslepend’ kunt gebruiken. Ideaal als je een boek of dvd hebt gekocht. Nog zo’n handig hulpje is rijmwoordenboek.net! Deze website geeft je in een muisklik tientallen of soms zelfs honderden rijmwoorden. Van ‘haardroger’ naar ‘betoger’ of van ‘uitmatch’ tot ‘smartwatch’.

Hou ook in het achterhoofd dat je zinnen taaltechnisch niet altijd perfect hoeven te zijn. Hier en daar een kromme zin mag best, maar doe het gewoonweg niet te vaak.

In het juiste ritme

Ben je klaar? Lees dan je gedicht eens hardop voor. Zo hoor je meteen of je ritme goed zit. Een tekst die ritmisch correct is, leest nu eenmaal een stuk lekkerder. Ritmisch schrijven betekent niet enkel een afwisseling tussen korte en lange zinnen, het is ook belangrijk dat je rijmwoorden evenveel lettergrepen hebben. Wringt er ergens een zin? Haal dan eventueel overbodige woorden weg of voeg net wat bijvoeglijke naamwoorden toe om het gedicht te perfectioneren.

De verpakking telt ook

Tevreden met het resultaat? Je kunt het natuurlijk gewoon afdrukken, maar het is véél leuker om een opgemaakte pagina te maken. Via de gratis ontwerptool Canva is de klus in slechts enkele minuten geklaard. Je vindt daar verschillende kant-en-klare sjablonen die je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Een handgeschreven gedicht – met mooie sierlijke letters – werkt uiteraard ook. Daarmee toon je aan dat je echt tijd aan het gedicht hebt besteed.