Smartband kopen: Tips voor de beste activity tracker

Inhoudsopgave

  1. Wat is een smartband?
  2. Welke functies heeft een smartband?
  3. Een smartband, of toch een smartwatch?
  4. Welke merken maken de beste smartbands?
  5. Is je smartband geschikt voor je Android-smartphone of iPhone?

Je wilt een smartband kopen, maar hebt nog niet goed in beeld wat de mogelijkheden zijn en wat er allemaal verkrijgbaar is. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een goedkope of juist een dure smartband is het verstandig eerst het een en ander te vergelijken. Je wilt natuurlijk de beste stappenteller kopen, en niet achteraf bemerken dat de activity tracker (zo worden smartbands ook wel genoemd) niet alle activiteiten kan meten waarvoor je hem wilt gebruiken. Om een miskoop te voorkomen, krijg je in dit artikel tips bij het zoeken naar de, voor jou, beste smartband.

Wat is een smartband?

Voorheen hielden we alleen onze stappen bij met een eenvoudige stappenteller aan de broekriem. Met de smartband is dat verleden tijd. Smartbands kunnen veel meer dan alleen onze stappen weergeven: je hartslag, de afstand die je op een dag aflegt en de hoeveelheid calorieën zijn allemaal voorbeelden van de gegevens die een smartband allemaal meet.

Een smartband is een slim apparaat dat heel de dag jouw activiteiten volgt, vandaar dat je de naam activity tracker of fitness tracker veel zult tegenkomen. Je draagt een smartband als een band om de pols en. Smartbands zijn in allerlei vormen en kleuren verkrijgbaar. Zo zijn er trackers met en zonder display en is het bij sommige merken mogelijk het bandje te verwisselen, zodat je bij iedere outfit een passende bandje kunt dragen.

Wil je de voor jou beste smartband kopen, kijk dan niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de functionaliteit. Wanneer je alleen de basisgegevens zoals hartslag en stappen wilt meten, kun je beter geen te uitgebreide bluetooth fitness tracker kopen. Wil je juist iets uitgebreiders dan een simpele activity tracker kopen, maak dan een lijstje met alle specificaties die een smartband voor jou hebben moet.

Smartband kopen

Welke functies heeft een smartband?

De functionaliteit van een smartband speelt een grote rol bij het bepalen wat voor jou de beste smartband is. Kijk daarbij ook naar bijbehorende app(s)! Stel dat je een smartband hebt gevonden die een goede stappenteller is; dan is het natuurlijk leuk als die gegevens regelmatig gesynchroniseerd worden, zodat je je voortgang kunt zien in je stappenteller-app.

Grofweg kun je de smartbands in twee groepen verdelen: smartbands die gericht zijn op de dagelijkse beweging (zoals fietsen naar het werk en boodschappen doen) en smartbands die echt gericht zijn op het sporten. Bepaal dus eerst in welk van deze twee groepen je het beste past en waarvoor je de smartband gaat gebruiken.

Pas je het meest in de eerstgenoemde groep, dan zullen functies als het tellen van de stappen en misschien het meten van de hartslag al volstaan. Wil je hem echter voor het sporten gebruiken, dan is er meer waar je op moet letten. Dat kunnen meer functies zijn, maar ook praktische zaken: is de smartband waterbestendig bijvoorbeeld: het zou zonde zijn wanneer je wekelijkse baantjes in het zwembad het einde van je smartband betekent.

Smartband kopen

Wat ook handig kan zijn is als je activitytracker GPS heeft. Dan worden niet alleen je stappen goed gemeten, maar meet je ook je afstand bij het fietsen, hardlopen, schaatsen of andere sporten waarbij je een langere afstand aflegt. Ga je de smartband in de bergen gebruiken, dan is het leuk te weten hoe hoog je bent, kijk dan of de smartband een hoogtemeter heeft of in ieder geval een geïntegreerde GPS. Wanneer je deze data kunt synchroniseren met je smartphone, kun je later je afgelegde routes nog eens bekijken.

Om zoveel mogelijk uit je training te halen, is het belangrijk om de hartslag goed te monitoren. De meting om de pols is wel minder nauwkeurig dan met een borstband (zeker wanneer je transpireert). Vind je het belangrijk dat je hartslag beter wordt gemeten, dan kun je soms (afhankelijk van het merk/model) een losse hartslagmeter kopen, die je vervolgens koppelt aan je smartband.

Om nog even terug te komen op extra functies: veel trackers kunnen veel meer dan alleen afstand en hartslag bijhouden. Je kunt dan denken aan een calorieënteller, transpiratiemeter, stressmeter, en zelfs het meten van je vetpercentage.

Een smartband, of toch een smartwatch?

Smartband kopen

Met een band om de pols zit de tracker al snel op de plek van een horloge – kun je dan niet beter een smartwatch kopen in plaats van een smartband? De smartband wordt vooral gedragen door sportieve gebruikers die vooral zijn prestaties wil meten. Daar zit het verschil met een smartwatch: een smartwatch kun je zien als een verlengstuk van je smartphone. Je kunt er net als met een smartband van alles mee meten, maar daarnaast kun je bellen, apps gebruiken en je agenda beheren vanaf je horloge. 

Een smartband daarentegen is enkel gericht jou te stimuleren en je te motiveren gezond bezig te zijn. Dit houdt in dat hij alles kan loggen en zelfs doelen kan bijstellen wanneer hij denkt dat dit nodig is zonder constant gebruik te willen maken van de apps en functies die je ook op je telefoon gebruikt.

Langzamerhand groeien smartband en smartwatch wel dichter naar elkaar toe: je ziet steeds meer smartbands met functies die je ook op een smartwatch vindt, zoals berichten lezen, het weer checken en je telefoon opnemen.

Een groot voordeel van een smartband ten opzichte van een smartwatch is de batterijduur. Doordat een smartwatch vaak een groot display heeft, gaat de batterij veel minder lang mee dan bij een smartband. Wel iets om rekening mee te houden dus. Ga je bijvoorbeeld meerdere dagen wandelen, dan is het wel zo handig als je wearable het heel die periode zonder opladen blijft doen.

Lijkt het je prettig om alles in één apparaat te hebben, dan is een horloge met stappenteller natuurlijk ideaal. Je koppelt je smartwatch aan je stappenteller app of je gebruikt je iPhone-stappenteller (te vinden via de Instellingen-app, Privacy, Beweging en conditie).

Wat ook bij je keuze kan meespelen, is het uiterlijk. Wat natuurlijk voor de smartband geldt, geldt ook voor een smartwatch: het beste sporthorloge kan er voor iedereen anders uitzien, afhankelijk van de eisen en de wensen die je er als gebruiker aan stelt. 

Welke merken maken de beste smartbands?

Op het gebied van smartbands zijn er veel verschillende merken. Ook hierbij geldt:wie jij daadwerkelijk de beste smartbands vindt bieden hangt grotendeels af van jouw wensen. Wel is het zo dat er een aantal populaire merken zijn. Zo kun je bij de zoektocht naar een activity tracker Fitbit bijvoorbeeld als merk kiezen in de filters. Fitbit was niet alleen een van de eerste merken met smartbands, het bedrijf richt zich ook voornamelijk op smartbands. Fitbit maakt sportieve trackers met de functies die je van een smartband mag verwachten en dat ook nog in veel verschillende kleuren. Naast Fitbit is Omron een merk dat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van gezondheidsartikelen, waaronder stappentellers en smartbands.

Grote telecommerken zoals Samsung, Apple en Sony, maar ook Xiaomi, zie je ook steeds vaker op de smartband-markt, maar dan met name door de smartwatches die zij maken. Als je bijvoorbeeld een Sony smartphone hebt en je wilt dat deze goed samenwerkt met je smartband, kun je ook een Sony smartband kopen. Dit geldt ook voor andere merken die smartphones maken. Zo kun je een smartband van Samsung, Apple en Xiaomi kopen. Die laatste fabrikant ken je misschien van de Xiaomi Mi Band en de Mi Band 3.

Is je smartband geschikt voor je Android-smartphone of iPhone?

Voordat je een smartband kopen gaat, is het slim om te checken of-ie matcht met je smartphone. Sommige activity trackers kunnen overweg met zowel Android (dat ook draait op een Samsung Galaxy) als iOS (van Apple); andere trackers werken maar met één soort. Vaak kun je op de site van smartband-fabrikanten controleren of jouw smartphone compatibel is. Doen, want een smartband kopen die niet compatibel is, dat is natuurlijk zonde!