Smartphone kiezen of kopen: tips voor een nieuwe telefoon
Inhoudsopgave
- Wat is een smartphone?
- Wat is de beste smartphone?
- Abonnement, simlockvrij of los toestel?
- iPhone, Samsung Galaxy of een ander?
- Smartphone kopen: waar moet je op letten?
- Goedkope telefoons: budget-smartphones tot 200 euro
- Welke smartphone heeft de beste camera?
- Groot of klein: welk formaat smartphone moet je hebben?
- Welke smartphone moet je kopen?
Een smartphone vervangt veel apparatuur, van je telefoon tot een mp3-speler en compactcamera. En je moet er ook nog eens mee gezien kunnen worden! Welke smartphone moet je dan kiezen? Er zijn veel factoren die mee kunnen spelen in je afweging, en de ontwikkelingen gaan ook nog eens razendsnel. Wij helpen je graag met de juiste keuze voor je smartphone!
Wat is een smartphone?
Een smartphone is een mobiele telefoon die vele computerfuncties heeft, zoals een internetbrowser, email en game-apps. Ook kun je er gemakkelijk afspraken in opslaan en er bijvoorbeeld je bankzaken mee afhandelen. Een smartphone is dus eigenlijk een soort minicomputer. Elke smartphone functioneert het beste met een internetverbinding via wifi of 3G/4G. Er zijn ondertussen vele soorten smartphones op de markt waardoor het soms lastig kan zijn een keuze te maken. We geven je hier tips en advies zodat je goed voorbereid een smartphone kunt kiezen!
Wat is de beste smartphone?
Wat de beste smartphone voor je is, hangt af van verschillende factoren. Ga van tevoren na welk budget je te besteden hebt, in zowel maandelijkse kosten als eenmalige kosten. Dit kan oplopen tot honderden euro’s of een paar tientjes per maand. De beste mobiele telefoon die voor de hand ligt zijn natuurlijk een Samsung Galaxy en de Apple iPhone; dit zijn echter wel de duurste. De topmodellen kunnen oplopen tot meer dan duizend euro. Van andere merken, zoals Huawei, OnePlus, Xiaomi en Motorola, zijn anno 2019 veel betaalbaardere goede smartphones te koop.
Abonnement, simlockvrij of los toestel?
Wanneer je in kaart hebt gebracht hoeveel je te besteden hebt, kun je gaan beslissen of je je smartphone liever als los toestel wilt kopen of een abonnement neemt. Een los toestel klinkt oninteressant, omdat je in één klap honderden euro’s lichter bent voor je simlockvrije smartphone. Je kunt dan echter wel makkelijker shoppen naar het sim-only abonnement dat het beste aansluit bij je voorkeuren.
Wanneer je een smartphone koopt bij een abonnement betaal je in feite hetzelfde bedrag, maar dan gespreid over maandelijkse (en soms eenmalige) kosten. Het nadeel hiervan is dat als je toestel defect raakt je soms nog aan het afbetalen bent. Ook telt de aanschafprijs van een toestel, als die hoger is dan 250 euro,bij een abonnement als een (BKR-geregistreerde) lening. Dat is wellicht nadelig bij het afsluiten van een hypotheek.
iPhone, Samsung Galaxy of een ander?
Je bent geneigd te denken dat je keuze voor de aankoop beperkt is tussen een Apple iPhone of Samsung Galaxy. Maar natuurlijk is dit niet het geval. Welke smartphone je het beste kunt kopen hangt af van het besturingssysteem: Android of iOS. iPhones zijn volledig ontwikkeld door Apple en draaien op een eigen besturingssysteem: iOS. Apple legt je in een gebruiksvriendelijk warm bed van eigen diensten, waaruit moeilijk over te stappen valt en je moet wel eigen oplaadkabels kopen.
Samsung Galaxy smartphones draaien net als vrijwel alle andere smartphones van bijvoorbeeld Huawei, OnePlus en Motorola op Android, dat juist door Google is ontwikkeld en je in een warm bedje van Google-diensten legt. Android is ten opzichte van iOS juist heel erg open en opladers zijn universeel. Alleen is Android wat minder gebruiksvriendelijk dan iOS. Een derde optie is er eigenlijk niet. Microsoft heeft Windows 10 Mobile (voorheen Windows Phone) ontwikkeld, maar omdat Windows op smartphones nooit echt van de grond wilde komen, stopt Microsoft daar eind 2019 mee. Toestellen met Windows 10 Mobile blijven gewoon werken, maar er verschijnen geen nieuwe updates meer. Daarmee zijn iOS en Android dus de enige overgebleven mobiele platformen die bij de tijd blijven.
Smartphone kopen: waar moet je op letten?
Wanneer je een nieuwe smartphone gaat kopen of bij een abonnement gaat kiezen is het verstandig om natuurlijk meerdere toestellen met elkaar te vergelijken. Allereerst kun je op Kieskeurig terecht om na te gaan of de vraagprijs van je provider of webshop gelijk ligt aan wat andere aanbieders vragen en of de prijs binnen je budget valt. Vergelijk ook goed de specificaties: de hoeveelheid werkgeheugen, de processorsnelheid, opslagcapaciteit (is het wellicht uitbreidbaar met een geheugenkaart?), zit er een vingerafdrukscanner op? En een koptelefoonpoort? Een nieuwe iPhone mist bijvoorbeeld een klassieke hoofdtelefoonaansluiting. Wanneer je een potentiële kanshebber ziet die wel eens jouw volgende smartphone zou kunnen zijn, is het altijd verstandig om via Google enkele onafhankelijke reviews op te zoeken en door te nemen. Zo minimaliseer je de kans op een miskoop.
Goedkope telefoons: budget-smartphones tot 200 euro
Wanneer je het prijskaartje van de duurste iPhone ziet, schrik je je wild. Je betaalt meer dan 1.500 euro voor een iPhone 11 Pro. Gelukkig heb je voor een fractie van dat bedrag een uitstekend toestel dat niet alleen een betere prijs-kwaliteitverhouding heeft, maar ook gerust de komende twee jaar prima meegaat. Toegegeven, de smartphones onder de 200 euro zien er vaker wat minder fraai uit en ook de camera is niet te vergelijken, maar de belangrijke apps draaien prima. Vooral Motorola en Huewei bieden voor iedereen met een iets lager budget uitstekende smartphones aan voor een goede prijs.
Welke smartphone heeft de beste camera?
Een degelijke smartphone maakt tegenwoordig al betere foto’s dan een doorsnee compactcamera. Wil je graag de mooiste foto’s maken, dan ben je met je smartphone helaas wel wat duurder uit. De topmodellen van Samsung en Apple zijn traditioneel uitgerust met fantastische camera’s, maar ook de luxere modellen van LG, Huawei en OnePlus beschikken vaak over indrukwekkende camera’s. Veel smartphones in deze duurdere prijsklasse zijn uitgerust met een dubbele camera. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld in te zoomen of (portret)foto’s te maken met scherpte-diepte-effect, ook wel bokeh-effect genoemd. Hierbij blijft het te fotograferen onderwerp haarscherp, terwijl de achtergrond vervaagt.
Wanneer je een smartphone kiest en een goede camera verkiest, is het niet aan te raden om naar alleen het aantal megapixel van de lens te kijken. Andere factoren zijn namelijk van groter belang, zoals de sensorgrootte en het diafragma. Het wordt dan echter al gauw erg technisch. Daarom is het slim om uitgebreide expertreviews en vergelijkende cameratests door te nemen, zodat je zeker weet dat de camera van jouw volgende smartphone altijd de beste foto’s schiet.
Groot of klein: welk formaat smartphone moet je hebben?
Het formaat van een smartphone is natuurlijk ook van belang. Het formaat wordt grotendeels bepaald door de schermgrootte van de smartphone; dat formaat wordt gemeten in de doorsnee van het scherm (in inches). Zoek je een smartphone die makkelijk mee te nemen is in je broekzak, dan is 5 inch het standaardformaat. Veel smartphones hebben echter een veel groter scherm van 5,5 inch of zelfs 6,4 inch; deze grotere smartphones worden ook wel eens phablets genoemd (een combinatie van smartphone en tablet). Het zal je misschien verbazen, maar deze formaten passen meestal nog gewoon in je broekzak.
Zo’n groot scherm heeft natuurlijk zo zijn voordelen, als je graag YouTube of andere video’s kijkt bijvoorbeeld, comfortabel wilt lezen of als je gewoon niet zulke goede ogen (meer) hebt. Wanneer het schermformaat 7 inch of groter is, dan heb je eigenlijk al het formaat van een kleine tablet te pakken en is het apparaat meer geschikt voor een tas dan een broekzak.
Welke smartphone moet je kopen?
Welke smartphone je het beste kunt kopen is dus een kwestie van vergelijken. Maar al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Bovendien, het toestel dat nu het beste is, kan morgen al verouderd overkomen. Handig handvat is dat je bij veel prijsvergelijkers het prijsverloop van smartphones kunt zien. Ook loont het om bij (vergelijkende) reviews na te gaan wanneer ze geschreven zijn. Zo koop je niet alleen de beste smartphone, maar blijf je er ook nog eens mee bij de tijd!