Ik had de eer gekregen om deze soundbar te testen.
Mijn huidige soundbar, van een ander bekend merk, is qua kwalificaties minder dus ik was erg benieuwd of ik ook echt verschil zou gaan merken.
Uitpakken & Installatie
Bij het uitpakken viel het mij op dat er geen achterluidsprekers bij zaten. Onderzoek leert dat deze los verkrijgbaar zijn (SPK8-achterluidsprekers). Dit leek mij wel een gemis voor de allround ervaring.
Zoals gezegd. Aansluiten eenvoudig en installatie, het koppelen, stelde niet veel voor.
De app op mijn telefoon geinstalleerd om ook naast de afstandsbediening nog meer gebruikersmogelijkheden te hebben.
De soundbar zelf ziet er trouwens supermooi uit wat niet geheel onbelangrijk is omdat je ook niet steeds afgeleidt wil worden door een of ander gedrocht onder je tv.
Strak en een goed formaat.
Geluidservaring
Daar ben ik wel wat twijfelachtig over. Ik heb geen muziek geluisterd via de soundbar, daar kan ik niets over zeggen. Wel games gespeeld (PS4), 'gewoon' tv gekeken zoals sport maar vooral is Netflix de grote tester geweest. Verschillende series en films gekeken.
Er zitten veel mogelijkheden op voor je geluidsinstellingen dit zijn o.a.:
- soundpro
- standard
- cinema
- sports
- game
Er is een groot verschil in geluid als je gewoon tv kijkt of b.v. een film die dolby atmos ondersteunt.
Ik zelf vind het geluid, verschillende instellingen geprobeerd, van stemmen niet zo geweldig. Meestal wat schel en verdwijnen wat eerder naar de achtergrond als er andere geluiden tijdens uitzending zijn, filmscenens met wat meer muziek etc.
Voor het gamen was het geluid wel oke. Maar niet echt spectaculair als dat ik gehoopt had.
Wel heb ik bepaalde films en series gekeken waar het geluid van de soundbar echt wel zijn best deed om mij te overdonderen. En er zaten ook echt wel WAUW momenten bij.
Over het algemeen mis ik wel een vol geluid, een krachtige bass, omdanks dat er een bassinstelling bij de geluidsinstellingen zit.
Ik denk als ik nog langer had kunnen testen dat ik meer uit alle mogeljikheden kan halen.
Ook wordt er wel gesproken over de soundbar onder een LG tv dat dat dan de volle ervaring geeft maar dat mag, lijkt mij, niet zoveel uitmaken als je een andere goede smarttv hebt met dezelfde kwalificaties als een LG.
Ik heb ooit eerder een soortgelijke soundbar bij iemand kunnen beluisteren. Deze had de achterluidsprekers wel en ik dit was een wereld van verschil.
Het is jammer dat deze er dus niet standaard bij zitten en zelf zou ik er voor kiezen om die ook direct er bij aan te schaffen. de Full Experience. Lekker de buren gek maken :-)
Gebruikersgemak
De soundbar is erg makkelijk te bedienen. Duidelijk. Veel mogelijkheden en daar moet je wel (ik althans) even een wat uitgebreidere gebruiksaanwijzing bij houden (gewoon via LG van de site gehaald)
De soundbar reageert goed en snel op de afstandbediening. Prettig dat als ik de tv aanzet dat de soundbar ook direct aangaat en er ook meteen geluid is. Dit is bij mijn soundbar die ik standaard gebruik dus niet. Gaat wel aan maar ik vind 5 a 10 seconden wachten altijd aanvoelen alsof ik een uur zit te wachten.
De app is een aanrader. App installeren op je telefoon, koppelen en je hebt alles ovverzichtelijk bij de hand. Zelf vind ik het gebruik van de geluidsinstelling erg makkelijk via de app.
Prijs en kwaliteitsverhouding
Dit is lastig.
Ik vind de prijs van de LG DSP8YA best aan de hoge kant vooral omdat ik van mening ben dat hij gewoonweg niet compleet is. Komt toch nog zo'n 125 euronog bij voor de achterspeakers.
Er zijn soundbars op de markt die gelijksoortige specificaties hebben die wel compleet zijn maar uiteraard heb ik deze nooit uitgeprobeerd dus ik kan niet zeggen of dan de kwaliteit ook oke is.
De kwaliteit, zo op het eerste zicht en gevoel is gewoon goed.
Pluspunten
- vormgeving
- vele mogelijkheden met geluidsinstellingen
- gebruik van app op telefoon
Minpunten
- totaal pakket met achterspeakers zou volmaakt zijn
- HDMI kabel niet meegeleverd
- redelijke hoge prijs