Voor de duur van twee weken heb ik de Sony HT-A7000 mogen uittesten. Zie hieronder mijn ervaring met het product en mening over het ontwerp, het geluid, de gebruikerservaring en de mogelijkheden. Ik heb de soundbar los getest, dus zonder toevoegingen (SA-SW5, SA-SW3 en SA-RS3S).
| A: Het design (cijfer: 6,0)
Het ontwerp van de Sony HT-A7000 is simplistisch en naar mijn mening redelijk standaard. Er zit een instelbare display aan de voorkant van de soundbar die toont welke instellingen je hebt geselecteerd. Aan de bovenkant van de soundbar zijn 5 duidelijke knoppen: Aan/uit, volume verhogen, volume verlagen, bluetooth en twee demo knoppen. De keuze voor de demo knoppen vind ik onlogisch aangezien je deze maar een enkele keer zal gebruiken maar ze zitten opzich niet erg in de weg. De soundbar is bedoeld voor grote ruimtes. De soundbar heeft een lengte van 1,30 meter past daarmee nog maar net op het gemiddelde TV meubel.
| B: Het geluid (cijfer: 7,0)
In de soundbar zijn 11 luidsprekers geplaatst. Twee van deze luidsprekers wijzen omhoog, deze spelen geluid af dat via het plafond op je neer komt. Deze zorgen, samen met de 5 voorste luidsprekers, de twee ingebouwde subwovers en de 2 luidsprekers achter die wijzen naar de zijkant, voor een realistisch surround sound effect.
Ik vind de bass over het algemeen erg hoog. Het is vervelend dat dit niet eenvoudig in is te stellen (Zie 'C: instellingen'). Omdat ik anderen in het huis niet wakker wil maken kijk ik s' avonds daarom alleen naar de TV als de nacht-stand aan staat. Deze filtered vrijwel alle bass eruit. Los van de harde bas klinkt het geluid verder wel heel goed. De surround sound werkt beter dan verwacht en ook muziek klinkt erg zuiver.
| C: Instellingen (cijfer: 6,0)
Voor het instellen van het geluid kun je gebruik maken van de standaard standen / programma's die op de soundbar staan geïnstalleerd en die via de afstandsbediening te selecteren zijn (Auto Sound, Cinema, Music, Standard, Voice, Night & Immersive AE). Ik raad aan om immersive AE standaard aan te zetten, hierdoor klinkt al het geluid een stuk helderder. Sommige standen werken beter dan anderen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Cinema stand voor films en series en voor alle andere zaken zoals TV, radio en muziek de Auto Sound stand. Iets dat ik jammer vind is dat ik het geluid niet via de afstandbediening kan aanpassen op mijn persoonlijke voorkeuren en daarom perse de standaard standen moet gebruiken. Overigens doen deze het goed, dus echt een groot probleem is het niet.
| D: De gebruikerservaring (8,0)
Zowel de knoppen op de soundbar zelf als de knoppen op de afstandsbediening zijn duidelijk, herkenbaar en makkelijk te bedienen. Het bekende afstandsbediening probleem lijkt te zijn opgeslot, ik zie met één oog opslag waar alle knoppen voor dienen. Dat is erg fijn! Hierdoor kan ik snel tussen instellingen wisselen. Ook reageert de box vrijwel direct op de afstandbediening.
Het aansluiten van de soundbar was snel te doen, de voeding en geluidskabel erin en klaar. De handleiding beschrijft duidelijk welke stappen je moet nemen afhankelijk van je type tv. Ook het verbinden met bluetooth en Wi-Fi is in no-time gedaan.
| CONCLUSIE
Over het algemeen heb ik een zeer goede ervaring gehad met de soundbar, ik heb er de afgelopen twee weken enorm van genoten. De soundbar is vergeleken met alternatieven aan de dure kant, daarom raad ik hem vooral aan voor mensen die hem in een grote ruimte willen plaatsen. Voor kleinere kamers zal een kleinere, goedkopere soundbar het ook prima doen. Voor de middelgrote tot grote ruimtes zal hij overigens zeer goed tot zijn recht komen, zowel qua formaat als geluidsprestaties.
Alles met alles geef ik deze soundbar een 7,5!
Pluspunten
- Eenvoudige bediening
- Helder geluid
- Wisselen tussen standen voor het beste geluid
Minpunten
- Harde bass
- Geen geavanceerde instellingen
- Vrij groot voor een standaard TV meubel