Waarom een steelstofzuiger
Het grote voordeel van een steelstofzuiger is dat je deze dan binnen handbereik hebt om even snel wat kruimels, stof of haren weg te halen. Hierdoor blijft het de hele week netjes in huis. Daarvoor deed ik één keer in de week het hele huis de vloeren van onder tot boven stofzuigen maar wel tussendoor ergerde ik me aan alles wat zich op de grond ophoopt maar het was te weinig om dat logge apparaat onder uit de kast te trekken.
Verschil met een traditionele stofzuiger
De overgang van een traditionele stofzuiger, met snoer en zak, naar deze steelstofzuiger is toch wel een andere beleving van het stofzuigen. Er is geen snoer meer wat je steeds ergens anders opnieuw moet aansluiten omdat het net te kort is of weer eens naar binnen schiet. Er is ook geen log beest meer wat je achter je aan sleept. In plaats daarvan een licht en handzaam apparaat wat je met één hand bedient. Hij heeft een zuigmond die gemakkelijk om allerlei kleine hoekje kan draaien en ook het vuil aanzuigt via de zijkanten.
Doordat je de steel er eenvoudig af kunt klikken heb je een (iets wat grote en logge) kruimeldief waarmee je zonder moeite ook hogere oppervlaktes meteen mee kunt zuigen. Je neemt de vensterbank, een tafel of stoel gelijk in dezelfde moeite mee.
Omdat hij licht van gewicht is til je hem ook zo de trap op en zuig je de trap zelf ook gemakkelijk van onder tot boven.
Verschillen met andere steelstofzuigers
Er worden veel accessoires met diverse zuigmondjes bijgeleverd maar ze zitten niet vast aan de standaard steel, wat sommige andere wel hebben, maar verdwijnen onder in de kast waardoor je die niet direct tot je beschikking hebt. Hierdoor gebruik je in de meeste gevallen alleen de standaard steel of kruimeldief stand maar dit is meestal ook afdoende.
Een nadeel vind ik wel dat als je hem even opzij wilt zetten dat hij niet op zichzelf kan blijven staan. Hierdoor moet je hem ergens stevig tegenaan zetten zonder dat hij wegglijdt of je moet hem neerleggen wat niet handig is. Andere type steelstofzuigers hebben deze functionaliteit wel maar daarbij zit dan het zwaartepunt ook lager op de steel doordat de motor onderaan de steel zit. Deze hebben dan weer als nadeel dat ze niet onder de kast kunnen zuigen. Deze kan dat wel. Hij kan helemaal plat op de grond, hierdoor zijn plekken die eerst niet bereikbaar waren, zoals onder de bank of onder kasten, nu wel bereikbaar geworden.
Ondergronden
Op grote gladde oppervlaktes komt hij het allerbeste tot zijn recht, door de wieltjes in de voet kun je snel meters maken en dat al op standje 1. Hij zuig heel krachtig en het meeste zuigt hij meteen de eerste keer al op.
De 3 felle lampjes in de voet zijn echt een groot pluspunt, je ziet direct wat je opzuigt en waar er voor je nog iets ligt. Ik had niet verwacht dat dat dit zo handig zou zijn.
Alleen voor hoogpolig tapijt gebruik ik de extra krachtige turbo stand, hiermee zuigt hij zeer grondig en diep alle kruimels eruit maar ook (dieren)haren ondanks dat ze diep in het tapijt zitten. De haren komen vast te zitten in een rol in de zuigmond. Deze rol klik je er zo uit en na het verwijderen, wegknippen is het makkelijkste, van alle haren klik je hem er zo weer terug in en kun je weer verder. Het bewegen van de stofzuiger op hoogpolig tapijt is wel zwaar en het liefst zou je dit met twee handen doen maar dat houd niet lekker vast. Dit voel je wel in je armen maar het resultaat mag er dan ook wel wezen, mijn 3 jaar oude krachtige (bedrade) stofzuiger kreeg het niet zo schoon. Doordat de motor hier extra hard op moet werken gaat de batterij wel snel leeg, 20% van de acculading is zo weg bij het grondig zuigen van een formaat woonkleed van 4x4.
Met een laagpolig tapijt zal hij geen moeite hebben en veel minder verbruiken.
Het geluidsnivo vind ik zelf niet storend hard helemaal omdat de meeste tijd je aan stand 1 of 2 meer dan genoeg hebt.
Accu
Doordat hij werkt op een accu kan ik nu helaas niet meer het hele huis in één keer achter elkaar doen. Nog maar 80% en dan is hij leeg. Gelukkig kun je wel via een display in de handgreep zien hoe vol hij nog is. Het opladen, in het algemeen van steelstofzuigers, gaat niet snel, 4 tot 5 uur duurt het om hem van 0 tot 100 op te laden. Dus een andere aanpak was hierdoor wel nodig. Tussendoor links en rechts kleine dingen wegzuigen en de ene dag beneden uitgebreid en een andere dag boven lost dit probleem wel op. Het opladen gaat via een draadloos magnetisch blokje wat je aan de onderkant klikt. Of met het bijgeleverde ophangsysteem kun je hem tegelijk netjes ophangen aan de muur en begint hij meteen met opladen net zoals dat werkt met een kleine kruimeldief. Je haalt hem er ook zo weer af en kunt meteen zuigen. Bij andere merken moet je de accu verwijderen en los opladen, hier dus niet.
Afval
De vuilopvangbak is doorzichtig waardoor je exact kunt zien wanneer je hem moet legen en wat je hebt opgezogen. Dit gaat heel eenvoudig via een kliksysteem waardoor je hem zo kunt legen in de prullenbak en desnoods onder kraan kunt naspoelen. Ook de extra filters die hierin zitten zijn uitwasbaar, hierdoor heb je totaal geen bijkomende kosten aan dit apparaat.
Conclusie
Ik ben erg blij met deze stofzuiger je kunt merken dat dit niet de eerste versie van dit model is. Hij is degelijk gebouwd en er zitten veel praktische handigheidjes op de stofzuiger die het gebruik vergemakkelijken.
Om dan toch een punt te noemen wat beter kan is naast de grootte van de kruimeldief en het niet zelfstandig kunnen laten staan de grip. Er zitten klein opliggend randjes aan, juist voor grip maar ik krijg er bij langdurig gebruik een rode hand van. Dit komt doordat het handvat dan warmer wordt door de motor eronder en doordat je over de ribbels schuurt door het zuigen op ruwe ondergronden.
De prijs is ook niet mis, voor dat geld kun je ook 2x een hele goede traditionele merk stofzuiger kopen maar stofzuigen wordt er wel een heel stuk leuker door!
Pluspunten
- krachtig zuigvermogen
- lampjes op de zuigvoet
- hoogpolig tapijt is geen probleem
- makkelijk reinigen
Minpunten
- kan niet op zichzelf blijven staan
- prijzig
- geen fijne grip bij langdurig gebruik