Stoomgenerator kopen: tips, trucs, of toch een strijkijzer?
Inhoudsopgave
Ben je toe aan een nieuw strijkijzer? Er is zo veel keuze! Afhankelijk van de hoeveelheid strijkwerk en je budget kun je kiezen uit een simpele strijkbout, een stoomstrijkijzer of een strijkijzer met stoomgenerator. Op deze pagina kijken we vooral naar stoomgeneratoren. Vergelijk hier het aanbod en vind het apparaat dat het beste bij jou past.
Wat is een stoomgenerator?
Een stoomgenerator is in feite een stoomstrijkijzer met superpower. Een stoomstrijkijzer wekt de stoom in de strijkbout op, terwijl een strijkijzer met stoomgenerator een grote externe watertank heeft met een generator voor het opwekken van stoom. Zo’n apparaat stoomt in de generator zodra voldoende druk is opgebouwd. Als je tijdens het strijken op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang naar het strijkijzer.
Er zijn ook modellen verkrijgbaar die tussen een stoomstrijkijzer en een strijkijzer met stoomgenerator in zitten. Ze maken de stoom ín het strijkijzer in plaats van in de externe basis, maar hebben wel een externe watertank, waardoor je langer door kunt strijken zonder water bij te hoeven vullen. Door de slang gaat dus geen stoom, maar koud water. Deze tussenvarianten zijn aanzienlijk voordeliger geprijsd dan het gemiddelde strijkijzer met stoomgenerator. Bij strijkijzers met een externe watertank spreken we over pompdruk, bij stoomgenerators over stoomdruk.
Het verschil tussen een stoomgenerator en een strijkijzer
Een stoomstrijkijzer is een strijkijzer met een ingebouwd waterreservoir, waar water in verwarmd wordt. Zo ontstaat stoom die tijdens het strijken door gaatjes in de strijkzool naar buiten komt. Je kunt vaak ook nog een extra stoomstoot geven om de hardnekkige kreukels aan te pakken. Een stoomstrijkijzer is snel opgewarmd, weegt niet veel en is door zijn kleine formaat makkelijk in een kast op te bergen. Je kunt al voor een paar tientjes een stoomstrijkijzer kopen, dus dit is een goede keuze als je een klein budget hebt. Het is handigeen stoomstrijkijzer te kiezen als je niet zo vaak strijkt en als je weinig bergruimte hebt.
In vergelijking met een stoomstrijkijzer kan een strijkijzer met stoomgenerator tot tweemaal meer continue stoom produceren, waardoor je veel sneller kunt strijken. Een stoomgenerator produceert zo veel meer stoom omdat deze met hoge druk wordt opgebouwd. De stoomdruk wordt weergegeven in grammen per minuut. Hoe meer gram stoom er per minuut wordt afgegeven, hoe makkelijker kreuken in de kleding glad gestreken kunnen worden. Stoomgenerators halen gemiddeld zo’n 100 g/min, tegenover 32 g/min bij stoomstrijkijzers. Ook kun je met een stoomgenerator veel langer doorstrijken dan met een stoomstrijkijzer, omdat het reservoir veel meer water kan bevatten, tussen 1 en 2 liter. Een stoomstrijkijzer heeft een inhoud van zo’n 3 deciliter. Veel strijkijzers met stoomgenerator kunnen tijdens het strijken bijgevuld worden. Je hoeft dan niet te wachten tot de generator is afgekoeld, dat scheelt ook weer tijd!
Omdat een stoomgenerator een flinke watertank heeft, is het apparaat minder makkelijk op te bergen dan een gewoon stoomstrijkijzer. Ook weegt een lege stoomgenerator veel meer: gemiddeld zo’n 4 kg, terwijl een strijkijzer slechts 1,4 kg weegt. Maar het losse strijkijzer van een stoomgenerator weegt ongeveer 1,1 kg en is daarmee juist lichter dan een stoomstrijkijzer. Dat is prettiger en minder belastend tijdens het strijken. Koop je een strijkijzer met stoomgenerator, houd er rekening mee dat je ook een speciale strijkplank met ruimte voor de generator moet kopen.
De eigenschappen van je stoomgenerator
Bij het kopen van een stoomgenerator zijn er twee belangrijke zaken waar je op moet letten. Dat zijn de stoomdruk en de stoomstoot. De stoomdruk is ook wel de ‘stoomopbrengst’, de hoeveelheid stoom die wordt uitgestoten uit de strijkbout op het moment van strijken. De stoomstoot is een extra functie die ook wel turbostoot wordt genoemd. Dit is de mogelijkheid om kortstondig een zeer krachtige stoomafgifte te leveren. Dit is handig bij stug textiel (jeansstof) of erg gekreukt stoffen, want zo’n stoomstoot kan extra diep in de vezels doordringen. Bij stoomgenerators zit er veel verschil in de stoomproductie. Strijk je veel en zoek je een stoomgenerator die ook zeer lastige kreuken snel uit je kleding kan strijken? Kies dan voor een stoomgenerator met een hoge druk en met een hoge stoomopbrengst.
Strijk je veel wasgoed ineens, let dan ook op de inhoud van het waterreservoir. Gemiddeld kan het reservoir zo’n 1,5 liter water bevatten. Er zijn zelfs modellen met een inhoud van 2 liter verkrijgbaar. Hoe meer water erin kan, hoe langer je achter elkaar kunt blijven strijken. En wil je het bijvullen makkelijk maken, bekijk dan ook eens de optie om tijdens het gebruik te kunnen bijvullen. Kies je voor een stoomgenerator met een zichtbaar waterniveau, dan weet je precies wanneer het tijd is om bij te vullen. Bij een aantal modellen is het waterreservoir afneembaar.
Er zijn stoomgenerators verkrijgbaar waarbij je de temperatuur niet hoeft in te stellen. Je kunt alle stoffen zonder problemen achter elkaar door strijken, of het nu zijde is of linnen. Dat spaart tijd en is heel veilig, want je kunt zo nooit een brandvlek in de kleding krijgen. Ook zijn er stoomgenerators die verticaal kunnen stomen. Dit is praktischals je bijvoorbeeld gordijnen of een hangende blouse wilt opfrissen met stoom.
Wil je soms even snel een overhemd strijken, let dan ook op de startsnelheid. Deze geeft aan hoelang het duurt voor je het apparaat na inschakelen kunt gebruiken. Wat ook handig is: een tuimelsnoer. Dat wordt omhoog gehouden door een meebewegend pijpje, waardoor het snoer niet in de weg zit tijdens het strijken. Je kunt hier stoomgenerators vergelijken en een strijkijzer zoeken dat het beste bij jou past.
Wat voor merken stoomgenerators zijn er?
Bekende merken stoomgenerators zijn Philips, Tefal, Bosch en Braun. Ieder merk heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Tefal biedt een enorm breed assortiment stoomgenerators in schitterende kleuren. Philips heeft een zeer kleine en compacte stoomgenerator met OptimalTEMP-technologie. Dat houdt in dat je ieder materiaal kunt strijken zonder de temperatuur in te stellen.
Ook bij Braun hoef je niet bang te zijn voor schroeivlekken en is de stoomgenerator voorzien van een extra groot waterreservoir van maar liefst twee liter. Super handig als je heel lang achter elkaar wilt strijken. Bosch biedt juist compacte stoomgenerators zonder extern waterreservoir, maar met een ingebouwde motor in de strijkbout die meer stoom genereert dan een gewoon stoomstrijkijzer.
Wat is de beste stoomgenerator?
Ben je van plan een strijkijzer met stoomgenerator te kopen, dan helpt dit artikel je met het maken van een keuze. Wat voor jou de beste stoomgenerator is, hangt natuurlijk vooral af van je strijkwensen. Strijk je veel in één keer, dan is maximale inhoud van het waterreservoir belangrijk, ofde mogelijkheid om tijdens het strijken te kunnen bijvullen.Wil je er ook de gordijnen mee kunnen stomen? Zoek er dan eentje die ook verticaal werkt. Wil je in één keer door kunnen strijken zonder de temperatuur aan te hoeven passen, dan is een automatische temperatuurregeling praktisch. Strijk je vaak stuggere stoffen, dan wil je juist over veel stoomdruk kunnen beschikken. Ga je voor een luxe stoomgenerator van Philips of wil je liever een felgekleurde Tefal? Als je al je wensen op een rijtje zet, maakt dit het makkelijker om een keuze te maken. Hier kun je ontdekken wat de beste stoomgenerator is voor jou en modellen van verschillende merken vergelijken.