Systeemcamera kopen: tips voor het beste fototoestel
Inhoudsopgave
- Wat is een systeemcamera?
- Welke eigenschappen heeft een systeemcamera?
- Systeemcamera of spiegelreflex?
- In welke bestandsformaten kan een systeemcamera schieten?
- Full frame versus crop: welke systeemcamera geeft je de beste kwaliteit?
- Welke merken maken de beste systeemcamera?
- De beste accessoires voor je systeemcamera
Als je een nieuwe camera kopen gaat, dan is het vaak lastig om te bepalen wat alle termen betekenen en welke specificaties nu echt belangrijk zijn. Is het bijvoorbeeld slimmer om een full frame systeemcamera met veel megapixels te kopen, of kies je toch beter voor een compacte systeemcamera? In dit artikel leer je de belangrijkste eigenschappen en krijg je handige tips, waardoor je de verschillende systeemcamera’s goed met elkaar kunt vergelijken. Zo kom je makkelijk tot de camera die het beste bij jouw wensen past!
Wat is een systeemcamera?
In tegenstelling tot de algemeen bekende spiegelreflexcamera beschikt de systeemcamera niet over een opklapbare spiegel. Omdat het ontbreken van dat onderdeel nogal wat ruimte bespaart, is een systeemcamera over het algemeen een stuk kleiner dan een DSLR. Zelfs een compacte spiegelreflexcamera komt qua formaat en gewicht niet in de buurt bij de superlichte en compacte systeemcamera.
Ook de sensoren in systeemcamera’s lopen niet achter op de grotere spiegelreflexcamera’s. Er is een grote hoeveelheid aan micro-four-thirds en APS-C-formaat systeemcamera's. Ook het full frame formaat is tegenwoordig goed vertegenwoordigd. De systeemcamera's zijn dus zeker niet alleen bedoeld voor 'de vakantieganger die wat mooiere foto's wil maken'. De full frame systeemcamera wint ook steeds meer aan populariteit bij professionals, zowel op foto- als video gebied.
Welke eigenschappen heeft een systeemcamera?
Een systeemcamera heeft door het ontbreken van een spiegel geen optische zoeker. In sommige gevallen hebben de camera's wel een elektronische zoeker, die een live weergave geeft van wat de sensor op dat moment registreert. Vroeger waren elektronische zoekers traag, hadden ze een slecht dynamisch bereik en slurpten ze batterijen. Tegenwoordig is de systeemcamera met zoeker zó goed ontwikkeld, dat een dergelijke camera in veel gevallen meer voordelen biedt dan haar optische spiegelreflex-concurrenten.
Een andere belangrijke eigenschap van deze camera is de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat je voor iedere specifieke situatie het perfecte objectief op je camera kunt schroeven. Voor zowel de crop- als de full frame systeemcamera zijn er tegenwoordig voldoende objectieven beschikbaar, zoals zoomlenzen of lichtsterke primes. Zo kun je je als fotograaf makkelijk aanpassen aan lastige omstandigheden, zoals macro-, sport-, of low-light-fotografie. Het nadeel aan de extra objectieven is dat deze relatief duur zijn en dat je ze altijd mee moet slepen. Je zult alsnog een tas moeten meenemen voor je lenzen, wat een beetje afbreuk doet aan het compacte karakter van de systeemcamera.
Naast deze basiseigenschappen, zijn de systeemcamera’s vaak ook verrijkt met de meest moderne technieken. Kijk daarom bij het vergelijken ook goed naar functies zoals wifi, GPS en video-mogelijkheden.
Systeemcamera of spiegelreflex?
Is de moderne systeemcamera nu beter dan de traditionele spiegelreflex? Wat vooral erg belangrijk is om te onthouden is dat het systeemcamera-segment nog volop in ontwikkeling is. Een aantal zaken is nog niet op hetzelfde niveau als bij spiegelreflexcamera's. Zo is het aanbod aan accessoires en objectieven voor systeemcamera's op dit moment nog altijd kleiner. De objectieven zijn ook een stuk duurder.
Bovendien is ook de accuduur van de systeemcamera's nog een knelpunt. Spiegelreflexcamera's hebben vanzelfsprekend meer ruimte voor grotere en krachtigere accu's. De kleinere accu's van een systeemcamera hebben nog niet dezelfde capaciteit, wat tot frustratie kan leiden bij fotografen die ook regelmatig gebruikmaken van de videomogelijkheden.
Systeemcamera's zijn op dit moment wel het segment waarin het meest geïnnoveerd wordt. Omdat de smartphone langzaam de compactcamera aan het vervangen is, wordt er gezocht naar professionele kwaliteit in een kleine body. De prestaties op het gebied van autofocus, beeldstabilisatie en videomogelijkheden worden met ieder model indrukwekkender.
Het aantal modellen is zó divers dat er voor iedere fotograaf wel iets interessants tussen zit. Van ultracompacte en eenvoudige consumentenmodellen tot professionele snelheidsmonsters voor de sportfotograaf. De spiegelreflexcamera lijkt soms met uitsterven bedreigd te worden, maar die modellen zijn zó oerdegelijk dat je daar ook geen miskoop aan kunt hebben.
In welke bestandsformaten kan een systeemcamera schieten?
Het meest gebruikte bestandsformaat om in te fotograferen is jpeg. Dit zijn foto’s die je in principe zo van je camera af kunt halen. Een jpeg-foto kun je zien als een kant-en-klare foto. Je kunt nog wat kleine dingen aanpassen, maar eigenlijk is dit het uiteindelijke beeld wat je gaat krijgen. Een alternatief hiervoor is RAW, wat vooral onder professionele fotografen populair is. Een RAW-bestand is de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. Er moet nog veel aan gebeuren voordat de foto ook daadwerkelijk het gewenste beeld is.
Wanneer je een foto in RAW opslaat, dan bewaar je alle instellingen die je hebt gebruikt, maar deze zijn nog niet definitief. Dit betekent dat je achteraf tijdens het bewerken deze instellingen nog kunt aanpassen zoals jij ze wilt hebben. Hierdoor is een RAW-bestand aanzienlijk groter dan een jpeg-bestand, waardoor deze zowel op je computer als geheugenkaart veel meer ruimte inneemt. De kwaliteit blijft bij dit formaat wel maximaal behouden.
Full frame versus crop: welke systeemcamera geeft je de beste kwaliteit?
Het formaat van de beeldsensor is een belangrijke factor waarvan je keuze voor een specifieke systeemcamera zal afhangen. Niet alleen bepaalt het voor een groot gedeelte de prijs van de camera, de sensor is ook van grote invloed op de kwaliteit.
Een kleinere sensor, ook wel crop sensor genoemd, is van invloed op de beeldhoek. Een objectief met eenzelfde brandpuntsafstand zorgt voor een grotere beeldhoek op een full frame sensor. Oftewel, een foto gemaakt met een crop sensor is vergelijkbaar met een uitsnede uit een full frame sensor. Wat merk je daarvan in de praktijk? Als je bijvoorbeeld een objectief met zoom aanschaft, zoals een 24-70mm objectief, dan merk je tussen de verschillende sensorformaten een vergrotingsverschil. Het verschil tussen een APS-C sensor en een full frame is ongeveer 1,5. Het 24-70mm objectief op een full frame camera kun je dus vergelijken met een 36-105mm bereik op de APS-C sensor.
Naast de beeldhoek is het formaat van de sensor ook van invloed op de lichtgevoeligheid van de camera. Met een grotere sensor kun je meer licht opvangen, waardoor je eenvoudiger een lagere ISO-waarde kunt gebruiken. Dat zorgt ervoor dat er minder ruis ontstaat in je foto’s! Ook is er een verschil in scherptediepte tussen de sensorformaten.Vooral bij bijvoorbeeld macrofotografie zul je merken dat je met eenzelfde diafragmawaarde bij een full frame sensor een kleiner gedeelte van je beeld scherp krijgt dan bij een crop sensor. Soms is dat ongewenst, maar bij bijvoorbeeld portretfotografie zorgt het ervoor dat je het onderwerp mooi van de achtergrond kunt scheiden.
Welke merken maken de beste systeemcamera?
Alle merken hebben inmiddels diverse systeemcamera’s in het assortiment. Hiermee spreken ze verschillende doelgroepen aan, waardoor er voor iedere fotograaf een perfecte camera is. Erg populair bij professionals zijn de Sony systeemcamera A7-modellen. Deze camera’s hebben een full frame sensor. De prijs van deze serie ligt hierdoor echter ook een stuk hoger dan bij veel andere camera’s. Sony heeft daarom ook nog kleinere en eenvoudigere modellen in het assortiment.
Canon EOS M is de naam van de Canon systeemcamera-serie. Het zijn stuk voor stuk toegankelijke modellen waarmee je eenvoudig een mooie kwaliteit kunt neerzetten. Fuji heeft twee systeemcamera-lijnen. De GFX-camera heeft een middenformaat sensor en richt zich volledig op de professionals. De X-serie is een stuk toegankelijker en heeft een aantal modellen met een stijlvolle retro-uitstraling.
Ook Olympus werkt met twee systeemcamera-lijnen. Of je nu een compacte, eenvoudige en stijlvolle PEN of een robuuste OM-D-camera koopt, het is sowieso een Olympus systeemcamera met een bijzonder goede beeldkwaliteit. Nikon is ook erg populair onder fotografen, dankzij de Nikon-1 serie. De camera’s hebben een relatief kleine sensor, maar zijn daardoor ook bijzonder compact en bovendien zeer snel.
Samsung had vroeger een NX-serie, maar de Samsung systeemcamera wordt tegenwoordig niet meer verkocht. Zeer populair bij videografen is de Panasonic Lumix systeemcamera GH5. Ook de andere Lumix systeemcamera’s scoren erg goed op beeldkwaliteit en compactheid.
De beste accessoires voor je systeemcamera
Natuurlijk zijn lenzen de belangrijkste aankoop voor je systeemcamera. Het assortiment objectieven groeit de laatste jaren flink. Bovendien zijn er verschillende mount-converters beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om je oude Canon objectieven op je Sony systeemcamera te gebruiken. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en in sommige gevallen gaat het ook gepaard met verlies van autofocus.
Daarnaast is een compacte tas ook zeker noodzakelijk om je apparatuur veilig op te bergen en mee te nemen. Vaak is een kleine schoudertas al groot genoeg voor een camerabody en twee objectieven. Overweeg ook extra accu’s en geheugenkaarten aan te schaffen, zodat je ongelimiteerd kunt fotograferen. Als je veel gaat fotograferen is het ook verstandig om te investeren in een stevige en comfortabele band voor om je nek. Zo voorkom je problemen op de lange termijn.