Ik heb de Samsung 55 inch S90D mogen testen voor een paar weken als onderdeel van een test. In deze review beschrijf ik mijn ervaringen met de TV.
Verpakking
De doos is stevig en de TV is goed beschermd. Op de doos staan een paar aanwijzingen voor het openen. In het zakje met de handleiding zit een gedetailleerde beschrijving hoe je de TV het beste uit de doos haalt. Ik raad zeker aan om deze goed te bekijken om schade aan de TV te voorkomen.
Fysieke installatie
De installatie verliep makkelijk, maar die moet je wel met 2 personen doen. In je eentje is er naar mijn idee te veel risico op schade met de dunnen paneel.
De TV standaard bestaat uit drie losse onderdelen. Nadat de standaard in elkaar in gezet kan deze op de TV gemonteerd worden. Het is belangrijk om er goed op te letten dat alles goed vast klikt!
Als je kabel-TV kijkt met een Coax kabel direct op de TV en een CAM module moet gebruiken dan moet de houder voor de CAM module ook geïnstalleerd worden.
Een voordeel van de brede standaard is dat kabels makkelijk weg te werken zijn achter de TV zonder dat ze zichtbaar zijn. Een nadeel van dit type standaard is dat je de TV niet kan draaien, al maken de zeer goed kijkhoeken dit probleem minder groot.
TV instellingen
Wanneer je de TV voor de eerste keer aan zet moet je een aantal setup stappen doorlopen. Dit liep soepel en alles wordt goed uitgelegd. Ook het instellen van Ziggo TV via de Coax werkte goed en simpel.
Het beeld is met de standaard instelling goed, maar er is veel meer uit te halen wanneer je wat extra tijd neemt om de Expert instellingen te doorlopen en aan te passen naar wat je het beste is.
Wat ik direct heb uitgezet zijn de Optimized mode en de energiebesparende opties. Deze komen het beeld niet ten goede.
Afstandsbediening
De TV wordt geleverd met een kleine, geminimaliseerde, afstandsbediening. Dit werkt prima in de Tizen smart omgeving voor de Apps. Voor TV kijken met de ingebouwde tuner (Ziggo bijvoorbeeld), beviel mij dit niet zo goed. Om een zendernummer in te vullen moet je eerst 2 stappen doen voordat je nummer kan selecteren. Wat goed is, is dat een volwaardige Samsung afstandsbediening ook nog werkt met de TV. Deze wordt alleen niet bij de TV geleverd.
Beeldkwaliteit
Dit was de eerste keer dat ik OLED langere tijd heb kunnen gebruiken en het beeld was heel goed. De zwartwaarden zorgen voor een uitstekend contrast en de kleuren prachtig. OLED schermen kunnen behoorlijk spiegelen, maar de anti-reflectie van dit scherm werkt aardig goed. Lampen die vlak naast je staan zie je nog wel en zou ik uitzetten bij een avondje film kijken.
HDR-films zijn een hele beleving. Zelfs uitdagende HDR-beelden worden zonder problemen weergegeven met een hoge helderheid bij special effects. Deze TV ondersteunt HDR10, HDR10+ en HLG. Het is jammer dat Dolby Vision niet wordt ondersteund. Dit houdt niet in dat je bij Dolby Vision content er niks aan hebt. Standaard HDR wordt dan nog steeds weergegeven.
Tizen
Deze TV maakt gebruik van Tizen voor de Smart omgeving. Dit werkt vlot en de Apps waren makkelijk te vinden of te installeren.
Geluid
Het geluid van de TV is okay. Spraak is goed te verstaan. Een Soundbar is vind ik wel aan te raden om de gehele beleving een boost te geven.
Gaming
Als laatste heb ik de game mode getest. Het beeld is nog steeds uitstekend met mooie kleuren. Input lag was voor mij niet waarneembaar, wat erg fijn is bij het spelen van spellen.
Conclusie
De Samsung S90D is mij erg goed bevallen. Na wat tijd te hebben gestoken in het optimaal afstellen was met een prachtig beeld film kijken een hele beleving. De standaard mini afstandsbediening en het gemis van Dolby Vision zijn voor mij de minpunten
Pluspunten
- Prachtig beeld
- Kijkhoeken
- Makkelijk te installeren
Minpunten
- Geen Dolby Vision
- Mini afstandsbediening niet altijd handig