Informatie over tenten
Veel mensen vinden dat je pas ècht kampeert in een tent. De klassieke tent bestaat al lang niet meer en de laatste jaren zijn er veel nieuwe modellen en variaties bij gekomen. Zo is er voor elke vorm van kamperen wel een passende tent te vinden. De tunneltent, de daktent en de oppomptent zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid in populariteit.
Algemeen
Bij de aanschaf van een tent zijn er verschillende punten waar je rekening mee kunt te houden.
- Kamperen in een warm land stelt andere eisen aan een tent dan het verblijf in een koud land.
- Als je van plan bent om voor een langere periode op één plaats te blijven staan is het niet erg als je een halve dag bezig bent met het opbouwen van jouw tent.
- Ga je in jouw vakantie trekken van camping naar camping dan is een tent die snel staat waarschijnlijk veel handiger.
- Ga je trekken met een backpack > dan is het gewicht van de tent ook van belang.
Waterbestendigheid
Bij de fabrikage van nylon en polyester tenten worden diverse coatings toegepast, o.a. acryl, aluminium en PU. De waterbestendigheid van de coating wordt aangegeven in mm. waterkolom. Bij een waarde van 1500 mm is het materiaal echt waterdicht. Maar omdat deze coatinglaag na verloop van tijd slijt is het beter om te kiezen voor een hogere waarde. De topkwaliteit ligt tussen de 2500 en 5000 mm voor de tentdoek en 5000 tot 10000 mm voor het grondzeil. PU (= Polyurethaan) is het sterkste en meest slijtvaste materiaal.
Tentdoek
Hieronder tref je een aantal van de bekendste materialen aan, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen en de voor-en nadelen.
Katoen
Het katoenen tentdoek is leverbaar in drie verschillende soorten:
- Lichtgewicht katoen weegt 130 tot 180 gram per m² en is vooral geschikt voor de trekkerstenten.
- Middengewicht katoen weegt 180 tot 220 gram per m² en wordt bij veel verschillende tenten toegepast
- Zwaargewicht katoen weegt 220 tot 320 gram per m² en wordt veel toegepast bij oppompbare tenten en grote bungalowtenten.
Polyester
Polyester als tentdoek zien we vaak terug bij de goedkopere tenten, maar de topkwaliteit polyester vinden we ook terug bij allerlei soorten expeditietenten en trekkerstenten.
Verwachte levensduur:
Lichtgewicht polyesterdoek: 30 - 50 kampeerweken.
Zwaargewicht polyesterdoek: 60 - 110 kampeerweken.
Nylon (syntetisch)
Tenten gemaakt van nylon zijn zeer geschikt voor mensen die kamperen met de rugzak. Ze zijn licht, waterafstotend en gering van afmetingen. Nylon is minder geschikt voor vakanties in een warm land omdat het materiaal slecht tot niet ademt.
Verwachte levensduur: 12 - 30 kampeerweken
Combinatiedoek
Tentdoek kan ook bestaan uit een combinatie van meerdere materialen, bijvoorbeeld een combinatie van polyester en katoen. Zo kunnen eigenschappen van verschillende materialen verwerkt worden tot een stof die ook onder zware weersomstandigheden goed blijft. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor tenten die het hele seizoen buiten staan.
Levensduur: bij combinatiedoek worden de eigenschappen van katoen en kunststoffen gecombineerd en daardoor hangt de levensduur samen met de verhouding waarin beide materialen zijn gemengd.
In de tabel hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende materialen.
Grondzeil
In de binnenruimte van een tent bevindt zich altijd een grondzeil. Dit zeil is meestal gemaak van kunsstof en voorkomt dat je rechtstreeks op het gras of zand loopt. Het is ook mogelijk om over dit grondzeil speciaal tenttapijt te leggen, dit is warmer en zachter om op te lopen en veel vuil valt hier tussendoor.
Er bestaan ook tenten met een vast grondzeil(al dan niet afritsbaar) en hebben als voordeel dat je geen last hebt van tocht, insekten en bij hevige regenval is de kans op water in de tent vrij klein. Het nadeel van een tent met een vast grondzeil is de gewichtstoename.
Pop-up tent
Een pop-up tent is zeer makkelijk op te zetten. Deze pop-up tenten hebben een frame van glasfiber die zodanig is op te vouwen dat er en zeer klein pakketje overblijft.
Wanneer opgevouwen is er echter spraken van een bepaalde "spanning" in het frame. Het frame wil zich als het ware uitvouwen.
Wanneer je nu zo'n pop-up tent de ruimte geeft door deze even te schudden of in de lucht te gooien zal de tent zich ontvouwen! Nog even afspannen en de pop-up tent staat!
Deze tentvorm is veelgebruikt op evenementen en kortdurende vakanties.
Koepeltent
Bij de koepeltent worden de boogstokken gekruist en dit zorgt voor een stabiele constructie, eventueel ook zonder gebruik te maken van haringen.
De tent is in principe geschikt voor alle seizoenen en is ook op oneffen terrein goed af te spannen. Hij is leverbaar als bijzettentje voor 2 à 3 personen maar ook als familietent die plaats biedt aan 8 personen.
De koepeltent biedt door zijn vorm veel ruimte en is stormvast.
Tunneltent
De tunneltent zet je op met boogstokken die parallel aan elkaar lopen en wordt vervolgens met haringen vastgezet.
Door zijn constructie en vorm biedt deze tent veel binnenruimte en is stormvast. In de tent kunnen één of meerdere slaapcabines worden bevestigd. Dit model tent is snel en eenvoudig op te zetten, ook door slechts één persoon. Een tunneltent kan plaats bieden aan 2 tot 8 personen. De boogstokken zijn gemaakt van aluminium of glasfiber.
Tip: een tarp > biedt een welkome aanvulling wanneer je aan het kamperen bent.
Bungalowtent
Deze bungalowtent is zeer geschikt om voor een langere periode, met een groter aantal mensen, te kunnen kamperen. De tent wordt opgezet met een aantal stokken, die gezamenlijk een frame vormen, waardoor het enige tijd kost voordat de tent staat. Tegenwoordig zitten de stokken echter aan elkaar vast en kan de tent binnen een uur staan.
De bungalowtent typeert zich door een grote leefruimte en is vaak voorzien van 2 à 3 afzonderlijke slaapcabines. Het tentdoek is meestal gemaakt van katoen en kan het dak voorzien zijn van kunststof. Door de hoeveelheid stokken en het zware tentdoek ligt het totaalgewicht van de tent vrij hoog. Deze tenten bieden plaats aan 4 tot 8 personen.
Pyramidetent
Pyramidetenten zijn vrij gemakkelijk en snel zijn op te zetten. De tent beschikt over een minimum aan stokken en een ruime stahoogte.
Door hun praktische indeling, een of meerdere slaapruimtes en een aparte leefruimte, zijn ze populair. In veel gevallen beschikken ze over een vast kuipzeil over het gehele tentoppervlak.
Ook deze tent is uitstekend geschikt om meerdere malen van camping te verwisselen. Als tentdoek wordt vaak katoen gebruikt
Oppompbare tent
Bij een oppompbare tent zijn de boogstokken vervangen door twee gekruiste luchtbanen (slangen) die je met behulp van een voetpomp, perslucht of met een compressor kunt oppompen.
Zodra de slangen zich vullen met lucht zal de tent "zichzelf opzetten".
De tent is duurzaam, makkelijk op te zetten en stormvast.
Vis-a-Vis tent
Dit is een vis-a-vis tent.
Bij een vis-a-vis tent bevinden de slaapcabine’s zich tegenover elkaar.
Voor de rest is deze tent qua eigenschappen, opbouw en degelijkheid te vergelijken met de tunneltent.
Daktent
Het idee van de daktent is afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze tent bestaat uit een speciale constructie die op het dak van een auto gemonteerd kan worden. Binnen enkele minuten tover je jouw auto om in een reiswagen voor een kort weekend, midweek of een langere trip.
Ze kunnen plaats bieden aan 2 tot 4 personen en beschikken vaakover een comfortabel matras en zijn te bereiken via een laddertje. De wanden van de tent zijn gemaakt van stevig doek.
Bij een aantal modellen zit de tent verpakt in een speciale dakkoffer. Het laat zich raden dat deze manier van kamperen al een avontuur op zich is.
-
1Grand Canyon Helena 3 Tent, mojave desert 2020 Tunneltentenv.a. € 396,72 (1 prijs)Direct naar de goedkoopste
-
2
-
3Vango Odyssey Air opblaasbare tent, Epsom Green, 500 Villav.a. € 475,39 (1 prijs)Direct naar de goedkoopste