Ik heb de SteelSeries Apex Pro TKL 2023 mogen testen voor Kieskeurig, dus hier volgt mijn kritische analyse!
Allereerst zorgen het stevige aluminium frame en de PBT plastic toetsen voor een duurzame constructie. De toetsen zijn stabiel zonder enige wiebel en bewegen enkel recht naar beneden, wat een comfortabel gevoel geeft. Het toetsenbord biedt drie instelbare hoogtes en wordt geleverd met een polssteun, hoewel deze persoonlijk wat hoger had mogen zijn voor een betere ervaring.
Zelf ben ik gewend aan populaire clicky keyswitches. Dit toetsenbord maakt echter gebruik van stille mechanische OmniPoint lineaire keyswitches. Dit was flink wennen voor mij. De lineaire keyswitches bevallen mij persoonlijk niet tijdens het gamen, omdat ik in intense spelmomenten niet kan inschatten hoe ver ik een toets indruk en wanneer ik de toets dus activeer. Voor typen daarentegen vind ik de lineaire keyswitches wel erg prettig. De lineaire OmniPoint switches bieden de mogelijkheid om één toets voor twee verschillende acties te gebruiken. Bijvoorbeeld, je kunt de 'W'-toets voor de helft indrukken om te lopen en volledig indrukken om te rennen. Aangezien ik altijd gewend ben geweest om toetsen volledig in te drukken voor activering, bleek het voor mij zeer moeilijk om plotseling een compleet nieuwe speelstijl aan te leren. Voor mij persoonlijk lijkt de OmniPoint technologie dus overbodig. De manier waarop toetsen op dit toetsenbord bij het indrukken worden geactiveerd, is volledig instelbaar via de uitgebreide SteelSeries GG-software die wordt aangeboden door SteelSeries.
Het installeren en gebruiken van de bijbehorende software voor dit toetsenbord is zeer eenvoudig. De meeste functies zijn vrij intuïtief, maar als je hulp nodig hebt, biedt het menu extra informatie ter verduidelijking. Let echter op dat je tijdens de installatie geen onnodige extra's toevoegt, zoals bijvoorbeeld 'Moments' in mijn geval, aangezien dit de prestaties van je computer kan beïnvloeden. Verder is het aanpassen van de toetsenbordverlichting ook heel gebruiksvriendelijk en uitgebreid mogelijk in de software.
Het OLED-scherm is in mijn optiek erg overbodig. Hoewel het op het eerste gezicht leuk lijkt, besef je tijdens het gamen al snel dat het niet echt van toegevoegde waarde is, omdat je er tijdens het spelen toch niet naar kijkt. Onthoud dat dit toetsenbord ook geen numpad heeft. Als je veel gebruikmaakt van de numpad, is dit toetsenbord wellicht niet de beste keuze. Voor mij persoonlijk is de TenKeyLess indeling echter aangenaam, omdat het meer ruimte biedt voor mijn muis, wat mij aanzienlijk minder frustratie oplevert tijdens het gamen. Dus, al met al een uitstekende keuze!
Conclusie
Dit toetsenbord straalt absoluut topkwaliteit uit, wat je meteen zult ervaren. En dat is maar goed ook, gezien de prijs die naar mijn mening wel iets te hoog is voor wat je krijgt. De reactiesnelheid is fenomenaal en de veelzijdigheid voelt als een aangename luxe. De software is ongelooflijk gebruiksvriendelijk, wat het plezierig maakt om te gebruiken. Hoewel er enkele aandachtspunten zijn, is dit toetsenbord zeker geschikt voor gamers. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan clicky keyswitches. Dus, als je twijfelt tussen clicky en lineaire switches, raad ik je aan om eerst goed na te gaan wat je voorkeur heeft. Als je uiteindelijk voor lineaire switches kiest, geef dit toetsenbord dan absoluut een kans. Je zult genieten van de kwaliteit en veelzijdigheid die het met zich meebrengt!
Pluspunten
- Kwaliteit
- Reactiesnelheid
- Flexibiliteit
- Mogelijkheden
- Gebruikersgemak