Opslagcapaciteit
USB-sticks zijn vrij kleine apparaatjes en er komen ook steeds meer extra kleine USB-sticks op de markt. In principe zegt het formaat van de USB-stick nog helemaal niets over de opslagcapaciteit. Die wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid flashgeheugen in de memory stick. De opslagcapaciteit wordt weergegeven in Gigabyte (GB). De meeste USB-sticks hebben een opslagcapaciteit van 8GB of 16GB, maar er zijn ook modellen van 128GB of maar liefst 256GB.
Interface
Daarnaast bepaalt ook de interface wat je met een bepaald type USB-stick allemaal kan. Je hebt tegenwoordig de keuze uit USB 2.0 en USB 3.0. De tweede optie is een verbeterde en snellere versie van de eerste en wordt tegenwoordig meer en meer als standaard gebruikt.
Beveiliging
Ook de beveiliging van een USB-stick is een belangrijke feature. Dat kan via een wachtwoord of een vingerafdruk maar bijvoorbeeld ook via encryptie (het versleutelen of coderen van de gegevens).
U3
Zit er U3 op een USB-stick dan kun je er programma’s opzetten die op elke willekeurige pc draaien.
LED-indicatie
Een knipperende LED-indicatie zorgt ervoor dat zichtbaar is of de stick aan het lezen of schrijven is. Op die momenten mag je de stick nooit uit de computer halen, omdat je dan gegevens kunt verliezen.
Stootvaste behuizing
Een stootvaste behuizing is handig om eventuele schade te voorkomen. Je neemt een memory stick nu eenmaal gemakkelijk mee en het gevaar van stoten ligt keer op keer op de loer.
Inschuifbare USB-connector
Raak je ook vaak de dopjes kwijt die de kop van de USB-stick beschermen? Dan is een inschuifbare USB-connector een uitkomst.
Readyboost
Tot slot is Readyboost een door Microsoft ontwikkelde techniek die computers met Windows Vista of 7 sneller kan laten werken. Het geheugen van de stick wordt dan gebruikt als intern werkgeheugen wat zorgt voor betere computerprestaties.