Siemens SR23HI52ME - Reviews

Review type:

De gemiddelde beoordeling is gebaseerd op 1 goedgekeurde review die zijn achtergelaten voor de Siemens SR23HI52ME op Kieskeurig.nl. Deze beoordeling wordt berekend door de som van de reviewscores te delen door het aantal reviews.

carrinthe 20-08-2024
  • Product paar weken in bezit
  • Product gekocht

Heerlijke vaatwasser

Geschreven voor: Siemens SR23HI52ME

Nadat ik uitgedokterd had hoe ik in mijn kleine keukentje een vaatwasser kon plaatsen startte ik de zoektocht naar een model dat aan mijn wensen voldeed. Sowieso moest het vanwege de beperkte ruimte een 45cm breed vrijstaand model zijn en om wat ruimte op de onderste lade terug te winnen wilde ik een model met een bestekla. Een RVS design zou goed combineren met de koelkast en het fornuis dat ik al had. Daarnaast wilde ik sowieso geen model met de zeoliet droogmethode omdat ik veel klachten tegen kwam over de zeoliet module die na zo'n 6 jaar bij veel mensen de geest gaf met dermate hoge reparatiekosten tot gevolg dat het kopen van een nieuwe vaatwasser logischer zou zijn. Verder was de wens een energiezuinig model dat ook nog redelijk stil was en dan ook nog van een gerenommeerd merk.

Wat tegenviel was dat de keus uit 45cm brede vaatwassers erg beperkt is. Zeker als je dan nog wat wensen hebt blijft er niet veel keus over. Dat betekende dat ik sowieso compromissen moest sluiten. Ik vond wel modellen die op papier volledig voldeden aan mijn wensen maar dan van een dubieus budget merk of een merk waar ik in het verleden slechte ervaringen mee heb gehad. Deze Siemens iQ300 SR23HI52ME is 45cm breed, heeft de gewenste bestekla, het RVS design en is van een gerenommeerd merk. Echter, de energieklasse E is wat hoger dan ik eigenlijk had gewild en met 46dB is de geluidsproductie ook wat hoger dan wat op mijn wensenlijstje stond. Hoe dat in de praktijk werkelijk uitpakt kom ik later op terug.

Het is dus de Siemens iQ300 SR23HI52ME geworden en zoals ik al schreef is de energieklasse E eigenlijk wat slechter dan ik in eerste instantie op het oog had. Maar als je wat dieper gaat graven dan besef je dat je bij 150 vaatwasbeurten per jaar slechts zo'n 30 kWh bespaard met een energieklasse B vaatwasser. De aankoopprijs van zo'n model is al snel €250,- hoger wat zou betekenen dat je met de kWh prijs op moment van schrijven van zo’n €0,30 er langer dan 25 jaar (!!) over doet om dat prijsverschil terug te verdienen. Financieel is een een klasse B vaatwasser dus volstrekt onlogisch. Uiteraard blijft het milieuvoordeel een argument om te kiezen voor een zuiniger model maar mijn mening is dat de huidige klasse E modellen al heel zuinig zijn en het verschil van 30 kWh over een heel jaar niet veel zoden aan de dijk zet en de meerprijs (voor mij) niet waard is. En misschien dat je na een redelijke levensduur van zo’n 13 jaar sowieso een nieuwe moet kopen en dat je dan de keus hebt uit veel zuinigere modellen door nieuwe ontwikkelingen, dan valt het milieuvoordeel helemaal weg.

De opgegeven geluidsproductie van 46dB was wat hoger dan dat ik op voorhand in gedachte had. Ik moet zeggen dat de SR23HI52ME me hierin positief verraste. Hij is niet muisstil maar het geluid laat zich het best omschrijven als kabbelend water, totaal niet storend en best zacht. In een open keuken zal het geluid makkelijk overstemd worden door radio/tv, pratende mensen, afzuigkap of een gemiddelde computer. In een erg stille kamer waar je wilt leren, werken of lezen kan ik me voorstellen als je gevoelig bent voor omgevingsgeluid de geluidsproductie storend kan zijn. Daarbij moet dan wel gezegd worden dat wanneer je naast je vaatwasser wil telefoneren er een knop op zit die de vaatwasser 30 minuten veel stiller laat werken (waarbij de programmaduur verlengt wordt) en via de Home Connect app (ja deze vaatwasser kan communiceren met je mobiel) kan je een programma laden die bedoelt is voor de nacht waarbij een soort eco programma gedraaid word die extra lang duurt maar daarbij een minder intensieve wasactie gebruikt, resulterend in een veel stiller apparaat. Je kan dit programma (of een van de andere programma's) eventueel programmeren onder de favoriet knop op het apparaat zodat je voortaan dit programma kan draaien zonder je mobiel te moeten gebruiken. De keer dat ik dit nacht programma op een licht vervuilde vaat geprobeerd heb was het resultaat uitstekend en niet slechter dan bij andere programma's en inderdaad werkte de vaatwasser merkbaar stiller. Ik ben meer dan tevreden over de geluidsproductie en alleen als je een compleet muisstille vaatwasser zoekt zou ik verder zoeken naar een ander model.

Nu dan het waar het echt om gaat, komt de vaat schoon en droog uit de Siemens iQ300 SR23HI52ME? Ik gebruik Actiff waspoeder in combinatie met huismerk (Jumbo) glansspoelmiddel en huismerk (Jumbo) vaatwaszout. Dit werkt voor mij net zo makkelijk als tabs en pods maar geeft me de mogelijkheid om per vaat te doseren. Ik vul het bakje tot het eerste streepje (15 gram of iets meer bij een zeer vuile vaat) en bij de programmas met voorwas strooi ik een beetje extra poeder in de deur zodat de voorwas meer reinigende werking heeft. Ik raad overigens iedere eigenaar van een vaatwasser het volgende filmpje aan: https://youtu.be/jHP942Livy0?si=EvZAVi8xgL4UlClO dan weet u meteen waarom poeder superieur is aan al die tabs en pods. Ik kan zeggen dat letterlijk bij elk programma wat ik heb gedraaid de vaat er stralend schoon uit komt. Bij de snelle programma's met korte droogtijd en het eco en auto programma had ik wel dat soms de vaat hier en daar vochtig was aan de randen. Nu is er een instelling die je met de Home Connect app kan activeren “extra droogtijd”. En dat werkt heel goed, nadat ik die instelling had geactiveerd komt de vaat ook ook bij het eco en auto programma er droog uit. Bij snelle programma's blijft het wat vochtig maar dat lijkt me ook wel logisch en inherent aan het niet hebben van genoeg tijd om te drogen. Nu moet er wel bij gezegd worden dat ik vrijwel geen plastic in mijn vaatwasser doe, de enige keer dat ik dat heb gedaan ging het om twee bidons die er overigens met het eco programma droog uit kwamen.

Je hebt, in combinatie met de Home Connect app, een hoop verschillende programma's en kiezen welke het beste is kan lastig zijn. De Home Connect kan je daarbij helpen met de "Program Assistent", je tikt aan wat er allemaal in je vaat zit en de Program Assistent geeft aan wat het meest geschikte programma is wat je dan meteen vanuit de app kan starten. Ik zelf gebruik nu het meest het eco programma voor licht vervuilde en kwetsbare vaat, het gemengde vaat programma als go-to voor de dagelijks vaat (voorgeprogrammeerd onder de favoriet knop vanuit Home Connect) en het intensief programma voor het zware werk. Verder is nog vermeldenswaard dat je bij de meeste programma's extra opties kan aanklikken zoals extra hygiëne (voor een extra hete naspoeling), extra intensief zone (voor aangekoekte pannen) en extra snel waarbij het programma veel sneller word afgehandeld maar ten koste van extra water en energie om hetzelfde resultaat te behalen. Hoe goed dat werkt heb ik nog niet echt uitgetest alhoewel ik wel zie dat bij de extra snel knop de programmaduur inderdaad flink naar beneden gaat.

Nog een paar handigheden:
- De bovenste lade (die onder de bestekla) kan met één handeling binnen twee seconden in drie verschillende hoogtes versteld worden. Dat is handig want soms wil ik er grotere glazen plaatsen en dan kan hij op de laagste stand maar soms wil ik grote pizzaborden of deksels in de onderste lade en dan kan deze lade heel makkelijk en snel omhoog geplaatst worden zonder de lade eruit te halen.
- De bestekla werkt heerlijk, heeft een eigen sproeier en het bestek komt er stralend schoon uit. Zeker omdat zo'n smalle vaatwasser wat minder ruimte heeft is het fijn om niet nog een mandje met bestek te moeten plaatsen in de onderste korf en daarmee kostbare ruimte opgeven. Ook ligt bestek helemaal los van elkaar wat zorgt voor een goed resultaat.
- De Home Connect app zag ik als een onnodige gimmick. Ik moet zeggen dat ik daar op terug ben gekomen. Het breid je vaatwasser uit met extra programma's zoals dus bijvoorbeeld het eerder genoemde stille nachtprogramma, een voorspoelprogramma en het door mij vaak gebruikte gemengde vaat programma. Allemaal te bedienen via de app en het programma wat je het meest gebruikt kan je onder de favoriet knop programmeren zodat je je mobiel daar niet voor nodig hebt. Ook de extra droogtijd optie vond ik heel waardevol. Daarnaast is het fijn om een melding te krijgen als je vaatwasser klaar is of als het vaatwaszout / glansspoelmiddel op is. Ook handig is om te zien hoeveel water en energie de vaatwasser gebruikt heeft in een bepaalde maand en ook hoeveel een bepaald programma heeft verbruikt. Als je dan twijfelt of je kiest voor het eco, stil, auto of extra snel programma en je bent milieubewust dan kan je voor het meest zuinige programma kiezen. De Home Connect app is een verrassend en onverwacht fijne toevoeging.

Verder is nog vermeldenswaard wat er gebeurde toen ik de vaatwasser installeerde en contact liet maken met internet. Ineens was hij namelijk "dood" en reageerde hij helemaal nergens meer op. Ik kon op knoppen drukken wat ik wilde , helemaal niets. Stekker er uit en er weer in,.. helemaal dood. Ik zag de bui al hangen, winkel bellen monteur langs nog voordat ik hem ook maar één keer gebruikt heb. Maar na zo'n kleine tien minuten ging hij ineens weer aan en heeft hij sindsdien probleemloos gewerkt. Later zag ik in de Home Connect app de volgende melding:
- 13:27 Dringende update
- 13:35 Update geïnstalleerd
- 13:35 Software update geslaagd
Weet dus wanneer u een model met Home Connect verbind dat u niet hoeft te schrikken en gewoon even geduld moet hebben.

Zijn er dan nog nadelen, ja maar dan ben ik echt aan het mieren...... :
- Er is een houdertje vastgeklikt aan de bovenste lade waar je je wijnglazen tegenaan kan zetten. Dit is er maar één en ik kan maximaal maar 3 wijnglazen tegelijk plaatsen. Hier had best een tweede houdertje geplaatst mogen worden.
- De prijs voor een 45cm brede vaatwasser is fors hoger dan een gelijkwaardig (of zelfs beter) model van 60cm breed.
- De ondersta korf ontspoort vrij makkelijk. Dus met een beetje beleid gebruiken.

Ondanks deze kleine aandachtspunten kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben met deze aankoop. Als u nu nog aan het lezen bent dank ik u voor uw aandacht.

Pluspunten

• Echt schone vaat
  • Droge vaat icm de functie extra droogtijd
  • Home Connect app is handig
  • Redelijk stil

Minpunten

• Houdertje voor wijnglazen
  • Onderste korf ontspoort makkelijk

Uitstekend
Uitstekend