Verschillende soorten videokaarten
Als je een videokaart gaat kopen, is de eerste keuze die je moet maken welke 3D-chip of GPU je nodig hebt. Er zijn namelijk maar twee ontwerpers die chips maken voor losse videokaarten: AMD en NVIDIA. AMD staat bekend om de Radeon videokaarten en NVIDIA heeft naam gemaakt met de Geforce videokaarten. Deze bedrijven maken alleen dus maar de chips, die ze vervolgens weer doorverkopen aan verschillende partners die er de uiteindelijke videokaarten mee maken.
GPU kiezen
Aangezien de keuze van een geschikte videokaart meestal te maken heeft met het spelen van games, houden we dat bij het kiezen van een GPU dan ook in ons achterhoofd. Je kunt jezelf daarbij een paar vragen stellen:
• Op welke resolutie wil je gaan gamen (Full-HD, WQHD of zelfs 4K) en wil je dat met een zo goed mogelijke beeldkwaliteit?
• Hoe hoog is je budget? (er zijn videokaarten van 100 euro, maar ook van bijvoorbeeld 600 euro)
Natuurlijk is de keuze voor een GPU niet alleen afhankelijk van de factoren prestaties en prijs, maar het zijn meestal wel de twee belangrijkste.
Ondersteuning voor games
Er zit niet zo veel verschil tussen de GPU’s als je kijkt naar de ondersteuning voor games. De chips van AMD en NVIDIA die je tegenwoordig kunt verkrijgen, zijn bijvoorbeeld geschikt voor DirectX 12. Dat is de nieuwe standaard voor spellen in Windows 10. Daarnaast bieden deze chips ook prima ondersteuning voor H.264 video wat op dit moment dé standaard voor HD-video is. Verschillen zijn vaak te vinden op het gebied van ondersteuning voor H.265 (de allernieuwste videostandaard) en ondersteuning voor HDMI 2.0 (zodat je een ultra-HD televisie optimaal kunt aansturen).
Specifieke technologieën
AMD en NVIDIA beschikken ook over hun eigen, specifieke technologieën. Zo heeft NVIDIA G-Sync waarmee de verversingsfrequentie van monitoren dynamisch wordt aangepast aan de snelheid van de videokaart. De tegenhanger van AMD is de FreeSync-technologie, maar de beide systemen zijn niet inwisselbaar. Hierdoor werkt een FreeSync monitor alleen op een kaart van AMD en een G-Sync monitor alleen op een NVIDIA-kaart. Overigens bestaat er ook nog zoiets als merkvoorkeur onder consumenten. NVIDIA heeft bijvoorbeeld een betere reputatie op het gebied van drivers. En AMD mag dan misschien wel de underdog zijn (gezien het kleinere marktaandeel dan NVIDIA) maar het wordt door veel gebruikers als sympathieker merk ervaren.
Verschillen tussen onboard en losse videokaart
Een onboard videokaart zonder eigen geheugen is voor de meeste kantoortoepassingen meer dan voldoende. Maar als je de nieuwste 3D-spellen wil spelen of video’s wilt bewerken, kun je beter voor een losse videokaart kiezen. Een losse videokaart beschikt wel over een eigen geheugen. Meestal hebben ze ook meerdere aansluitingen, zodat je een extra monitor of televisie aan kan sluiten.