Zij belt de reparateur, hij koopt een nieuwe. Als de wasmachine dienst weigert, kiest 60 procent van de ondervraagde mannen al snel voor een nieuw apparaat. Van de vrouwen belt 52 procent eerst een reparateur. Woont de vrouw samen met haar partner, dan is dat zelfs 56 procent. Dit opvallende feit blijkt uit de Wassen- en Drogen-monitor van vergelijkingssite Kieskeurig.nl onder ruim 1100 Nederlanders.
De was doen
Hoewel ruim de helft z’n schouders ophaalt voor dit klusje, vindt 45% de was doen toch écht niet leuk. Mannen hebben er vaker een hekel aan dan vrouwen overigens. Vooral het opvouwen van kleding is een klusje waar mannen echt tegenop zien.
De overgrote meerderheid is heel zorgvuldig in het doen van de was. Slechts zeven procent gooit bijvoorbeeld alle was, van handdoeken tot wollen truien, bij elkaar. Het zijn dan wel voornamelijk mannen die dat doen. Mogelijk komt dat omdat van alle wassende mannen, ‘slechts’ 77 procent aangeeft goed op de hoogte te zijn van de wasvoorschriften, tegen 88 procent van de wassende vrouwen.
Emancipatie
Ondanks de emancipatie van de afgelopen jaren is de taakverdeling binnen de Nederlandse huishoudens nog steeds behoorlijk traditioneel. Althans, als het aankomt op de vraag: wie doet de was? De ruim 800 stellen die de vragenlijst invulden, gaven aan dat de vrouw in 88 procent van de gevallen de was doet.
Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine is er sprake van meer gelijkheid tussen man en vrouw: die kiezen zij vooral samen. Al hoewel je dat bij de oudere mannen niet terugziet: 40 procent van hen laten de vrouw een nieuwe machine uitzoeken.
De Nederlander geeft voor zijn wasmachine de voorkeur aan een bekend merk. Bijna twee derde van de ondervraagde heeft een Miele (23%), een Bosch (20%) of een AEG (15%). Nieuwe machines worden nog altijd vooral offline gekocht. Veertig procent van de jongeren kiest echter voor een online aankoop.
Blunders
Ondanks alle aandacht voor het wassen en drogen gaat het toch weleens mis. Dan gaat er bijvoorbeeld een rode sok mee in de lichte was (12,5%), komt kleding een stuk kleiner uit de droger (13%) of verdrinken telefoons tijdens het wassen (10%).