De beste waterkoker kopen | Tips en informatie

Wil je de beste waterkoker kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk waterkokers op Kieskeurig.nl!

Direct waterkokers vergelijken Bekijk en vergelijk

Waterkoker kopen

Zo vind je de beste waterkoker

Snel een lekker kopje thee? Of kokend water om de pasta in te koken? Met een elektrische waterkoker is het water zo op temperatuur. Zodra je de schakelaar omzet begint het verwarmingselement met verwarmen. Als het water kookt en er stoom bij de strip van bimetaal bovenin de koker komt, slaat deze weer vanzelf af. Handig toch?

Maar hoe weet je nu zeker dat je ook echt de beste waterkoker kiest? Daarvoor is het belangrijk dat je weet over welke eigenschappen een waterkoker beschikt en hoe deze aansluiten bij jouw wensen. En dat is precies waar we je in dit artikel mee helpen!

Bekijk en vergelijk

Eigenschappen

Eigenschappen van je waterkoker

Water koken, hoe ingewikkeld kan dat nu zijn? In principe is dat inderdaad een kwestie van water verwarmen tot een temperatuur van 100 graden. Maar de verschillende eigenschappen van je waterkoker bepalen hoe snel, gemakkelijk en zuinig dat gebeurt. We nemen ze even met je door.


Inhoud

Niet onbelangrijk, want heb je al een idee hoeveel water je per keer wilt kunnen koken? Gebruik je de waterkoker vooral voor een kopje thee of soep tussendoor? Dan heb je aan een inhoud van 1 liter vaak wel genoeg. Ben je met meer mensen in huis, dan is een inhoud van 1 tot 2 liter aan te raden.

Warmhoudfunctie

Wil je het water vervolgens ook nog op een precieze temperatuur houden? Dan is een waterkoker met warmhoudfunctie precies wat je zoekt.

Open of gesloten verwarmingselement

Het voordeel van een gesloten verwarmingselement is dat je geen last hebt van kalkaanslag. Het element bevindt zich niet in het water, dus kalkdeeltjes kunnen zich er ook niet aan hechten. Het verwarmen van het water zal daardoor wel iets langer duren dan bij een waterkoker met een open element.

Waterniveau-indicator

Heb je een exacte hoeveelheid kokend water nodig, bijvoorbeeld tijdens het koken? Met een waterniveau-indicator kun je dat heel eenvoudig van buitenaf aflezen.

Kalkfilter

Heb je een waterkoker met een open verwarmingselement, dan zal er na verloop van tijd wat kalkafzetting in ontstaan. Die kalkdeeltjes heb je natuurlijk liever niet in je warme dranken. Let er daarom op of de waterkoker over een kalkfilter beschikt.

Vermogen

Het vermogen bepaalt hoe snel de waterkoker zijn werk doet. Wil je dus snel over kokend water beschikken, dan kies je een exemplaar met een groter vermogen. Uiteraard hangt dit ook af van de hoeveelheid water die je per keer wilt koken.

Temperatuur instellen

Er zijn ook waterkokers waarbij je zelf de temperatuur in kunt stellen. Dat is handig als je een echte theeliefhebber bent en verschillende soorten thee op de juiste temperatuur wilt drinken. Groene thee bereid je bijvoorbeeld het beste op een temperatuur van 70 tot 80 °C, terwijl witte thee weer het beste smaakt met water van 95 °C.


Soorten

Soorten waterkokers

Naast de standaard waterkoker zijn er nog verschillende soorten waterkokers voor specifieke situaties of met een bijzondere look.


  • RVS waterkoker

    Deze is ondertussen al bijna net zo populair als de bekende waterkoker van kunststof. Een RVS waterkoker past qua uiterlijk vaak goed bij een moderne keuken. Extra voordeel is dat RVS makkelijker schoon te maken is.

    Bekijk en vergelijk
  • Glazen waterkoker

    Het heeft toch iets bijzonders wanneer je het water in een glazen waterkoker ziet borrelen tot het kookpunt. Vaak is het een waterkoker met LED-verlichting, die vanaf de onderkant zorgt voor een mooi lichteffect. Met een glazen waterkoker zie je ook altijd goed wanneer het weer tijd is om de waterkoker te ontkalken.

    Bekijk en vergelijk
  • Dubbelwandige waterkoker

    De dubbelwandige waterkoker zie je zowel in uitvoeringen met kunststof als RVS. Door de dubbele wand blijft het water langer warm en hoef je het dus niet zo snel opnieuw te koken. Handig als je bijvoorbeeld nog een tweede kopje thee wilt.

    Bekijk en vergelijk
  • Design waterkoker

    Houd je van stijlvolle eyecatchers in je interieur? Dan zul je vast blij zijn om te horen dat er steeds meer design waterkokers op de markt verschijnen, ontworpen door bekende vormgevers. In deze categorie kom je ook de retro waterkokers tegen met een leuke vintage look.

    Bekijk en vergelijk
  • Reiswaterkoker

    Ook op vakantie genieten van een kopje thee bij het ontbijt? Een reiswaterkoker is lekker compact van formaat, zodat-ie makkelijk in je koffer past.

    Bekijk en vergelijk

Waterkoker, fluitketel of kokendwaterkraan?


Naast de waterkoker zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om water te koken. Zoals de ouderwetse fluitketel bijvoorbeeld. Qua energieverbruik verschilt een fluitketel niet zoveel van een waterkoker. Een fluitketel neemt echter geen extra ruimte in op het aanrecht. Het water afmeten is dan weer wat lastiger en een fluitketel doet er meestal ook langer over om het water te koken.

Een kokendwaterkraan is natuurlijk ideaal. Dit systeem is wel behoorlijk prijzig in aanschaf, helemaal in vergelijking met een losse waterkoker. Mocht je van plan zijn om een nieuwe keuken te kopen, dan is een kokendwaterkraan zeker het overwegen waard.


Keuzehulp

Wat is nu de beste waterkoker?


Nu je al deze informatie hebt gelezen begrijp je dat dat vooral afhangt van jouw persoonlijke voorkeuren. Bedenk daarbij allereerst hoeveel inhoud voor jou belangrijk is. Ben je alleen en gebruik je de waterkoker af en toe? Dan heb je minder inhoud nodig dan een gezin waar de waterkoker dagelijks vaker wordt gebruikt.

Je wilt natuurlijk ook dat de waterkoker qua looks bij de rest van je interieur past. Voor een moderne keuken is een RVS waterkoker vaak een prima keuze, maar als je echt iets bijzonders wilt is een design waterkoker ook interessant. Een glazen waterkoker met LED-verlichting zorgt natuurlijk ook voor een bijzonder effect.

Dan zijn er nog extraatjes die vooral het gebruik prettiger maken. Zoals de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen of deze na het koken op temperatuur te houden. Dat kan ook met een dubbelwandige waterkoker die je los op tafel zet bij het ontbijt. De temperatuur zal dan langzaam dalen, maar blijft tijdens het ontbijt lang genoeg op temperatuur.

Al deze informatie voor jezelf op een rijtje gezet? Dan hoef je nog maar één ding te doen om de beste waterkoker te kopen. Selecteer al je voorkeuren in onze handige vergelijker en je krijgt een compleet overzicht met al jouw ideale waterkokers.


Direct waterkokers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen in waterkokers


Net zoals bij alle andere huishoudelijke apparatuur gaat ook de waterkoker mee in het ‘Internet of Things’. Je waterkoker is dan verbonden met je netwerk, waarna je deze op afstand kunt bedienen. Terwijl je op de bank ligt zet je de waterkoker dan al aan, zodat je alleen nog op hoeft te staan om je kopje thee te pakken. Je moet er natuurlijk nog wel even zelf voor zorgen dat er ook genoeg water in de koker zit.


Beste waterkokers
Populairste waterkokers