Webcam kopen| Tips en informatie

Wil je een webcam kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk webcams op Kieskeurig.nl!

Direct webcams vergelijken Bekijk en vergelijk

Webcam kopen

Webcam kopen: handige tips en informatie

Met een webcam maak je het contact op afstand met je gesprekspartner nóg persoonlijker. Want met elkaar praten terwijl je je gesprekspartner aan kunt kijken, dat blijft toch het prettigst. Als je met familie en vrienden in het buitenland even bij wilt kletsen bijvoorbeeld. Maar ook voor sollicitatiegesprekken of vergaderingen biedt een webcam uitkomst. Je kunt ze zelfs als beveiligingscamera of babyfoon gebruiken.

Hartstikke handig natuurlijk, maar waar moet je nu precies op letten als je besluit een webcam te kopen? Dat leggen we je in dit artikel haarfijn uit, zodat jij zeker weet dat je de beste webcam kiest die helemaal bij jouw wensen past!

Direct webcams vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van je webcam

Hoe goed jij in beeld bent bij je gesprekspartner hangt af van de kwaliteit van je webcam. Die bepaal je door goed te letten op de features waarover de camera beschikt. Zo weet je namelijk of de webcam geschikt is voor de situaties waarin jij de webcam wilt gebruiken.


Microfoon en headset

Heeft je computer geen ingebouwde microfoon? Let er dan op dat je een webcam met microfoon kiest. Je hoeft dan niet nog een losse microfoon aan te schaffen. Er zijn ook webcams met een headset, waarbij je direct over een microfoon en een hoofdtelefoon beschikt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van je webcam wordt bepaald door de hoeveelheid beelden die de camera per seconde kan vastleggen. We noemen dit met een Engelse term het aantal frames per second. Vanaf 25 fps zie je vloeiend beeld, maar er zijn ook al webcams die opnemen met 60 fps. Kijk hierbij ook goed naar de resolutie: wil je Full HD filmen (1920 x 1080 pixels) of is HD ready (1280 x 720) genoeg?

Scherpstellen en zoomen

Beschikt je webcam over een handmatige zoomfunctie, dan kun je zelf heel precies bepalen op welk onderwerp de camera scherpstelt. Bij een webcam zonder zoomfunctie doet de camera dat automatisch. Daarnaast heb je nog de zogenaamde fixed focus, deze beschikt over één of meerdere automatische instellingen voor het zoomen. Tot slot kun je nog kiezen voor een webcam met face tracking. Hierbij volgt de camera automatisch je gezicht en houdt deze middenin het beeld.

Fotofunctie

Naast video’s kun je met sommige webcams ook foto’s maken. Deze fotofunctie is minder goed dan bij een digitale camera. De foto’s zijn online bijvoorbeeld prima te gebruiken voor een profielfoto, maar minder geschikt om ook af te drukken.

Besturingssysteem

Omdat je de webcam gebruikt in combinatie met je computer is het belangrijk om een webcam te kiezen waar jouw besturingssysteem mee overweg kan. De meeste webcams werken prima in combinatie met Windows. Ook zijn er webcams speciaal voor Mac OS X voor computers en laptops van Apple en webcame die geschikt zijn voor het besturingssysteem Linux.

Bevestiging

Voor een stabiel beeld is het belangrijk dat je de webcam goed bevestigt. Dat kan op verschillende manieren. Met een monitorclip kun je de webcam bijvoorbeeld aan een plat beeldscherm bevestigen. Heeft de webcam geen monitorclip, dan zet je de webcam vast met behulp van de montagevoet. Wil je de webcam ook op andere objecten kunnen richten, dan is een webcam met statief handig.


Soorten

Soorten webcams

Bij het onderscheid tussen webcams kijken we naar de manier waarop de camera van stroom wordt voorzien en of deze kan worden aangesloten op een netwerk. Je kunt daarbij kiezen uit de volgende soorten webcams.


  • USB-webcam

    Een USB-webcam sluit zoals je de naam al aangeeft op je computer aan met een USB-kabel. Handig, want zo is de camera gelijk van stroom voorzien op de plek waar je deze het meest zult gebruiken. Foto’s en video’s die je maakt kun je dan ook direct op je computer of laptop opslaan.

  • IP-webcam

    Een IP-webcam sluit je aan op een netwerk in huis, kantoor of andere ruimte. Deze hoeft dus niet in de buurt van een computer te staan om beelden door te geven. De camera maakt via ethernet of wifi verbinding met je netwerk. Het grote voordeel hiervan is dat je de beelden vanaf elke gewenste plek kunt kijken. IP-camera’s worden daarom vaak ook als beveiligingscamera, intercom of babycamera gebruikt. Een IP-camera heeft geen eigen voeding, maar een adapter die je in het stopcontact stopt. Er zijn echter ook modellen die hun stroom uit de ethernetkabel halen.


Keuzehulp

Hoe kies je nu de beste webcam?


Eigenlijk is dat heel eenvoudig: zet voor jezelf op een rijtje waarvoor je de camera wilt gebruiken en welke eigenschappen je belangrijk vindt.

Gebruik je de webcam vooral om af en toe met vrienden en familie te kletsen? Dan is een eenvoudige USB-webcam perfect voor jouw wensen. Bedenk ook alvast of je er eentje met microfoon wilt of dat misschien een webcam met headset juist handiger is.

Zijn jouw wensen op het gebied van beeldkwaliteit wat groter? Dan is er meer om op te letten. Allereerst het aantal frames per second waarmee de camera opneemt, maar ook de mogelijkheden om scherp te stellen. Voor conference calls is het bijvoorbeeld handig dat je camera over face tracking beschikt, zodat je gespreksgenoten je scherp blijven zien als je even beweegt. Wil je andere objecten kunnen filmen, dan is een handmatige focus juist weer handig.

Wil je makkelijk op andere plekken kunnen filmen en de beelden op afstand bekijken? Dan is een IP-camera de beste webcam voor jou. Je installeert deze waar je maar wilt, sluit ‘m aan op het netwerk en vervolgens kun je vanaf elke locatie via internet bekijken wat er te zien is.

Wat betreft de prijs zul je al snel zien dat IP-webcams over het algemeen een hogere prijs hebben dan de USB-webcams. Maar ook binnen die laatste categorie is er verschil in prijs. Dat heeft voornamelijk te maken met de beeldkwaliteit en extra opties. Een HD ready webcam zonder extra zoomfuncties zal dan ook vaak goedkoper zijn dan een Full HD webcam die je wel meer invloed op het beeld geeft.

Heb je al je wensen op een rijtje? Dan hoef je alleen nog maar naar onze slimme vergelijker om snel te zien welke webcams er allemaal precies aan jouw eisen voldoen.


Direct webcams vergelijken Bekijk en vergelijk

Nieuwe technologie

Webcams en nieuwe technologie


Net zoals bij alle apparatuur die met beeld te maken heeft, gaat het bij webcams ook steeds meer om de meest scherpe beelden. De eerste 4K-webcams met Ultra HD-beeldkwaliteit zijn inmiddels al op de markt verschenen. Het is dan ook de verwachting dat deze kwaliteit in de komende jaren de nieuwe standaard gaat worden. Er wordt momenteel zelfs ook al gewerkt aan webcams met VR-technologie!


Beste webcams
Populairste webcams