Prettige toevoeging van beeld aan de Google assistant.
Gemak:
Het enorme gemak van het toevoegen van dit slimme apparaat is een heerlijk begin. Vanuit de Google home app, enkele simpele stappen doorlopen en hij is onderdeel geworden van het slimme netwerk hier in huis.
Het bedienen van dit apparaat werkt zoals wij gewend zijn van de Google home speakers. De toevoeging van beeld hierbij is in veel gevallen echt een groot gemak.
Bijvoorbeeld bij het praten met een app als PostNL over de status van mijn pakketten. De antwoorden die dan uitgesproken worden zijn soms zo lang, dat als je het alleen hoort, bijna enkele details zou vergeten. Doordat de Hub de uitgesproken tekst ook laat zien op het scherm, kan je makkelijk meelezen.
De toevoeging bij de antwoorden die over het weer gaan, is het prettig en makkelijk, dat je icoontjes ziet met een tijdlijn van het te verwachten weer.
Besturing apparaten:
Het besturen van andere slimme apparaten in ons huis, werkt eigenlijk hetzelfde als via de Google home speakers. Bij het bedienen van het touchscreen kan ik bijvoorbeeld in een diagram heel makkelijk de temperatuur van de thermostaat regelen. Dit is leuk, maar voor mij niet echt een meerwaarde.
Bij het bedienen van verlichting vind ik dit dan weer wel een echte plus.
Wat erg praktisch en verrassend was is dat je een audio bericht naar een andere Google home speaker kan versturen. Dat betekend in de praktijk dat mijn vrouw tegen de Google hub kan zeggen dat de koffie klaarstaat. Dit wordt dan, na de opname van de zin, naar de Google home speaker op kantoor gestuurd. Erg toffe feature en superhandig in meerdere opzichten.
Er zijn in ons huis nog niet alle denkbare smart apparaten, dus kan niet over elk type apparaat de bediening (en het gemak ervan) noemen. Er zijn wel camera’s in en om het huis, maar nog geen manier om deze in de huidige configuratie beschikbaar te maken voor de Google home hub.
Dit zou een nadeel kunnen zijn wat je makkelijk van tevoren even kan checken bij alle “te besturen” apparaten.
Alle Google apparaten zijn verbonden met onze Logitech Harmony hub, hierdoor kan de Google assistant de televisie, ps3, decoder etc. bedienen. Dit gebruiken wij dagelijks en is een genot qua gemak en comfort.
Beeld:
Over het beeldscherm dan. Daar ben ik serieus van onder de indruk. Voor een slim mobiel apparaat die foto’s weer “moet” geven, mag je enige kwaliteit verwachten. Die kwaliteit is echt prima. Wij gebruiken de Google kunstcollectie als foto weergave. Eigenlijk puur omdat er in mijn Google foto bibliotheek meer screenshots en zakelijke afbeeldingen staan dan privé kiekjes.
De resolutie van de selectie van Google is prima en het beeldscherm geeft ze keurig weer. Geen trillingen of overbelichting maar keurige scherpe weergave.
De omgevingssensor die in de bovenkant van de schermrand is verwerkt maakt het beeldscherm misschien nog wel beter. Bij het veranderen van lichtinval in huis, of ’s avonds bij gedimd licht. Het scherm past zich razendsnel aan. Dit doet het scherm door de backlight aan te passen aan de hoeveelheid licht. Dit werkt naar ons inzien zo goed dat dit echt een pluspunt is. Niks zo vervelend als een digitaal fotolijstje wat continu de aandacht vraagt door helder te schijnen.
Geluid:
Het geluid van de speaker vind ik prima, het is een kleine speaker dus verwacht er ook geen wonderen van.
De helderheid en volume van de stem is echt kraakhelder.
Het afspelen van muziek heb ik wel even geprobeerd maar hiervoor ben ik te gewend geraakt aan mijn audiosysteem.
Waar ik hem dan wel voor gebruik is als wij hier bijvoorbeeld denken aan een liedje van bijv. vroeger. Het is zo gemakkelijk om dan even te vragen “speel twee motten op Spotify”. Het gemak waarmee dat gaat is echt grandioos.
Uiterlijk:
Design/Uiterlijk is natuurlijk heel persoonlijk, maar hier onze mening.
De redelijk smalle randen om het scherm zijn niet te groot en daardoor niet storend.
Erg mooi detail is bijvoorbeeld de ronde stekker. Van dergelijke details kan ik echt genieten.
Voor het volume en de helderheid van het geluid wat eruit komt vind ik het apparaat opvallend klein. Perfecte afmeting om ergens tussen accessoires in te zetten bijvoorbeeld, of bijv. een vensterbank.
De lengte van de oplaadkabel had wel wat langer gemogen, dit beperkt enigszins de locatie waar je hem kan plaatsen.
Goede toevoeging vind ik de volumeknoppen. Persoonlijk vind ik het soms vervelend om tegen de Google assistant te roepen “Hey Google volume 20% zachter” soms zijn knoppen op een apparaat gewoon sneller. Daarom vind ik deze toevoeging dan ook echt een pluspunt.
De microfoon uitschakel knop, zoals ook op de andere Google speakers is in sommige situaties een vereiste. Nu gebruik ik die bijna nooit maar we merken soms dat (in dit geval ook andere Google speakers) soms spontaan “meeluisteren”. Voor mensen die daar niet van gediend zijn of dit een privacy issue vinden, is de knop een uitkomst. Persoonlijk vind ik dat je dan een groot deel van het gemak uitschakelt, maar kan mij ook voorstellen dat dat in sommige privé situaties niet prettig is.
Oordeel:
Erg leuke toevoeging in een smart home.
Bediening van apparaten heeft in sommige gevallen een grote meerwaarde met dit beeldscherm.
In potentie een mooie spil in een digitaal huishouden. Ik zeg in potentie omdat niet alle apparatuur zomaar te koppelen is. Als je hiermee start kan je rekening houden hiermee, dat alle nieuwe apparaten compatible zijn met de Google assistant (hub, speaker etc.). Maar voor bestaande apparatuur (slim of niet) is er soms geen mogelijkheid om te koppelen.
Het feit dat je hiermee gelijk een luxe digitaal fotolijstje hebt is mooi meegenomen.
Ik zou in toekomstige updates wel graag zien dat er meer en meer opties bijkomen. Qua functionaliteit van het scherm (bijv. even snel website opzoeken). Ik denk dat dit apparaat met die groeiende toevoegingen echt kan functioneren als het hart van een modern smart home.
Pluspunten
- Ambient light sensor
- Mooie beeldweergave
- Handige extra referentie bij antwoorden
- Apparaten visueel bedienen
Minpunten
- Laadsnoer aan de korte kant
- Software moet volwassen worden
- Geen mogelijkheid een website te bekijken/openen
- Niet alle apparatuur compatible